Migrenin en büyük düşmanı: Soğuk hava ve rüzgar

Migrenin en büyük düşmanı: Soğuk hava ve rüzgar

Ülkemizde her 6-7 kişiden birisi migren hastası Kadınlarda daha sıklıkla migren vakalarına rastladıklarını söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof.Dr. Yaşar Kütükçü ayrıca “kış aylarında soğuk hava, rüzgâr ve hava basınç değişiklikleri migren ataklarını artırabilir

Hava koşullarının migren ataklarını tetikleyebildiğine dikkat çeken ve migren ataklarının ne zaman ve hangi hava koşullarında olduğunu incelemek için baş ağrısı günlüğü tutmanın atakları hafifletmek için önemli bir adım olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Havanın yanı sıra stres, hormonal değişiklikler, uyku düzeni, parlak ışık, yoğun parfüm kokusu, aşırı egzersiz, aşırı kafein alımı migreni tetikleyebiliyor” şeklinde konuştu.

 

 

BAZI YİYECEKLER OLUMSUZ ETKİLİYOR

Migreni olumsuz yönde etkileyen bir diğer etmenin de yiyecekler olduğunu söyleyen Kütükçü, “Özellikle çikolata, kabuklu kuruyemişler, baharatlar, deniz ürünleri, bazı gıdalara konulan aspartam gibi katkı maddeleri, peynir, salam, sucuk, sosis, hatta bazı hastalarda meyve ve sebzeler migreni tetikleyebiliyor. Her hastada migren ağrısını artıran yiyecek farklı olabilir. Önemli olan kişinin ağrısını tetikleyen nedeni kendisinin bulup buna karşı önlem almasıdır” dedi.

 

 

UYKU DÜZENİ ÖNEMLİ

Uyku bozukluğunun migreni tetikleyen en önemli etkenlerden biri olduğunu, dolasıyla düzenli uykunun migrenli hastalarda çok önemli olduğunu belirten Yaşar Kütükçü, “Az uykuda olduğu gibi fazla uyku da migreni tetikleyebiliyor. Bu nedenle her gün aynı uyku düzenini sürdürmek migrenli hastalar için önem taşıyor. Cumartesi gecesi migrenleri özellikle geç yatmanın ve geç kalkmanın sonrasında tetiklenebiliyor.  Bu nedenle hafta sonları da mümkünse aynı uyku düzenini sürdürmek migrenli hastalar için oldukça önemli” dedi.

 

 

Migren ağrısının özellikleri

· Krizler, yani ataklar halinde gelir

· Ataklar 4-72 saat arasında sürebilir

· Genelde ağrı başın tek bir tarafındadır

· Ağrı zonklayıcı özelliktedir

· Orta veya şiddetlidir

· Bulantı ve/veya kusma olur

· Baş hareketleri ve günlük fiziksel aktiviteyle ağrı artar

· Işıktan ve sesten rahatsız olurlar

 

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.