Milli Eğitimde Ata'mız yok!

Milli Eğitimde Ata'mız yok!

Milli Mücadele’nin kahramanı, Cumhuriyet Devrimi’nin önderi Atatürk, ders kitaplarından çıkarıldı. Sosyal Bilgiler kitabında Cumhuriyet Devrimleri kaldırıldı.

Milli Eğitim Bakanlığının yeni müfredata uygun olarak hazırladığı ders kitaplarında Atatürk ve Kurtuluş Savaşımız yok sayıldı. Eleştirilere rağmen ilkokuldan liseye Atatürk’le ilgili kazanımları müfredattan çıkartan MEB, ders kitaplarında da hızını kesmedi. Yayımlanan kitaplarda Atatürk, Atatürkçülük ve Milli Mücadele konularını inceledik.

5’nci sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabından Atatürk’le ilgili bölümler çıkarıldı. Öyle ki, kitapta Atatürk’ün adı yalnızca Ankara’nın başkent olması hakkındaki bir metinde geçti. Çağdaşlaşan Türkiye başlığında 11 sayfa işlenen Atatürk ve Atatürk’ün ilkeleri ile Cumhuriyet Devrimi’nin getirdiği yenilikler ortaokul birinci sınıf öğrencilerine anlatılmayacak. Öğrenciler, saltanat sisteminin yıkılması, siyasi, ekonomik, hukuksal, toplumsal ve eğitim alanlarındaki devrimleri öğrenemeyecek. Ders kitabında, Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri anlatılmazken Anadolu’daki ilk uygarlıklardan Osmanlı’ya tarihi kültürel değerler ile Osmanlı’dan günümüze gelen lokum, Osmanlı’nın işlemeli mendilleri kendine yer buldu. Bilim ve teknolojideki gelişmelerin ele alındığı “Gerçekleşen Düşler” ünitesindeki, Atatürk’ün bilime verdiği önem ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında bilimsel alanda atılım da artık derste işlenmeyecek.

“Bir Ülke, Bir Bayrak” adlı 7’nci ünitedeki TBMM’nin kuruluşu, Cumhuriyet’in ilanı ve milli egemenliğimizi kazanmamıza ilişkin konuların da kapsamı daraltıldı. Konu, “Etkin Vatandaşlık” adlı ünitenin “Egemenlik ve Bağımsızlık sembollerimiz” başlığı altında yalnızca bayrağımız ve İstiklal Marşımız anlatılarak işlenecek. Kitapta, görev savarcasına Milli Mücadele’nin nasıl kazanıldığına ilişkin konuların 4’ncü sınıf Sosyal Bilgiler dersinde işlendiği belirtildi. Oysa 4’ncü sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabından da 13 sayfalık “Bir Lider Doğuyor” konusu çıkarıldı. Eski müfredatta Atatürk’ün hayatının ve Milli Mücadele’nin anlatıldığı bu bölümün yerine yeni kitapta, “Milli Mücadelemiz” konusu aldı. Milli Mücadele döneminde Atatürk’ün rolü ise diğer milli mücadele kahramanlarıyla birlikte ele alındı. Atatürk’e iki paragraf yer verildi.

EDEBİYATTA YALNIZCA SORULARDA YER BULDU

Türkçe dersinde okuma parçalarıyla hedeflenen Atatürk ve Atatürkçülük kazanımları yeni müfredatta kendine yer bulamadı. Atatürk’le ilgili konular daraltıldı. 5’nci sınıf Türkçe ders kitabından Atatürk başlığı altında Atatürk’ün kişilik özelliklerinin anlatıldığı 12 sayfadan oluşan 5 okuma metni kaldırıldı. Bunun yerine getirilen Atatürk ve Milli Mücadele temasında Atatürk’ün adı sadece Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın “Mustafa Kemal’in Kağnısı” adlı şiirinde geçti. Ayrıca temanın işlenişi sırasında Dersimiz Atatürk filminin öğrencilere izletilmesi istendi. Milli Mücadele temasında, 15 Temmuz darbe girişimi de anlatıldı. 9’ncu sınıf Edebiyat ders kitabında ise Atatürk’ün adı yalnızca 41 ve 258’nci sayfalardaki ünite değerlendirme sorularında anıldı.

9’ncu sınıf Tarih dersinde de Atatürk’ün tarih bilimine verdiği önem ve Atatürk’ün bu konudaki çalışmaları, Türk devletleri ve Türk kimliğiyle ilgili görüşlerini anlatan bölümler değiştirildi. Yeni kitapta, Atatürk’ün tarih bilimine verdiği önemle ilgili bölüm daraltılırken Türk devletleri ve Türk kimliğiyle ilgili görüşleri ise hiç yer almadı.

TÜRBAN DERS KİTABINDA

Türban, ders kitaplarına 1’nci sınıftan girdi. 1’nci sınıf Hayat Bilgisi ders kitabında alışveriş yapan ve çocuğuna şurup içeren kadınların türbanlı görseli kullanıldı. Böylece ilk kez din dışında bir dersin kitabında türban yer aldı.

Kaynak: Özlem Konur Usta/AYDINLIK

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.