Milyonlarca Asgari Ücretliyi Koruyacak Çalışma

Milyonlarca Asgari Ücretliyi Koruyacak Çalışma

Çalışanların asgari geçim indirimine el koyan patronların canı yanacak. Çalışana asgari geçim indirimi ödemeyerek asgari ücretin altında ücret veren işletmelere yönelik yaptırımlar ağırlaştırılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Bakanlığa gelen ihbar, şikâyetler doğrultusunda program dışı teftişler yaptıklarını belirterek, işçilere asgari geçim indirimini ödemeyen işverenlere idari para cezası kesildiğini bildirdi.

Tekstil, inşaat sektörü ağırlıklı olmak üzere bazı işletmelerin işçilere ek kart çıkartarak, asgari geçim indirimi ücretini ödemeyerek buraya yatırdığı belirlendi. Bu nedenle asgari ücretten az kazanç elde eden çalışanların durumu Meclis gündemine taşındı. Çalışma Bakanlığı, son dönemde artan şikâyetler üzerine uyanık işverenlerin incelenmesi için Teftiş Kurulu'nu görevlendirdi.

-İki Ayaklı Teftiş-

Bakan Sarıeroğlu, teftiş faaliyetlerinin programlı ve incelemelerden oluşan program dışı olmak üzere iki ayaklı yürütüldüğünü bildirdi. Konuya ilişkin sorulara yanıt veren Sarıeroğlu, "Bakanlığımıza gelen şikayet, ihbar, başvurular incelemelerden oluşan program dışı teftişler kapsamında değerlendiriliyor. Yapılan teftişlerde, mevzuat hükümlerine aykırılıkların giderilmediği tespit edildiğinde işveren hakkında gerekli idari yaptırımlar uygulanıyor. Bu kapsamda işçilere asgari geçim indiriminin ödenmediğinin tespit edilmesi durumunda da idari para cezası uygulanıyor" diye konuştu.

-162 TL Ceza-

Asgari ücret yasa kapsamında ödenmesi zorunlu olan en az ücret olduğu için bu tür usulsüz uygulamalar gidilmesi cezai yaptırım gerektiriyor. İşverenlerin maliyeti düşürme adına asgari ücreti usulüne uygun vermemesi durumunda iki asgari ücret tutarında para cezası, gecikme zammı, usulsüzlük cezaları hatta hapis cezasıyla karşı karşıya kalıyor. Asgari ücret ödenmeyen ve eksik ödenen her işçi için her ay 162 lira ceza kesiliyor.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.