Milyonları ilgilendiren pazarlık yarın başlıyor! İşte asgari ücret için konuşulan son rakamlar

Milyonları ilgilendiren pazarlık yarın başlıyor! İşte asgari ücret için konuşulan son rakamlar

2024 yılı için geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Komisyonu yarın toplanacak. İşte toplantı öncesi kulislerde konuşulan son asgari ücret senaryoları;

Çalışma hayatını yakından ilgilendiren ve 2024’te asgari ücretin ne kadar uygulanacağını belirleyen Asgari Ücret Komisyonu yarın (11 Aralık) toplanıyor. 

Asgari ücret komisyonunda işçi tarafından beş, işveren tarafından beş ve hükümet temsilcilerinden beş olmak üzere toplam 15 kişilik bir heyet bulunuyor. Bu görüşmelerde farklı olarak işçi tarafını temsilen heyette kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve karayollarında çalışan bir taşeron işçi yer alacak.

Görüşmelerde işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil edecek.

Yarınki görüşmeden bir sonuç çıkması beklenmiyor; zira taraflar ilk toplantıda karşılıklı raporlarlar sunuyor.

Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndaki ilk toplantının ardından komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

 

İŞTE ASGARİ ÜCRET İÇİN OLASI SENARYOLAR

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açıkladığı Orta Vadeli Program’da (OVP) 2023 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 65 olarak duyuruldu.

Kasım ayında açıklanan aylık yüzde 3,28’lik enflasyon oranıyla birlikte temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarını kapsayan 5 aylık dönemdeki enflasyon yüzde 33,65 olarak gerçekleşti. 

Bu veriler göz önüne alındığında 11 bin 402 lira olan 2023 asgari ücretine yüzde 50 zam yapıldığı takdirde asgari ücret 2024’te net 17 bin 103 olarak uygulanacak.

Zam yüzde 55 olduğu takdirde ise asgari ücret rakamı 17 bin 673 lira olarak hesaplanıyor.

2023’te asgari ücrete iki zam yapıldığı için altı aylık enflasyon üzerinden bir düzenleme yapılması halinde, asgari ücrete uygulanacak zam yaklaşık yüzde 40 olabilir. Bu senaryoda ise 2024 asgari ücreti 15 bin 962 lira olacak.

 

ERDOĞAN'DAN TEK ZAM SİNYALİ

 

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dubai ziyareti dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, asgari ücrete tek zam mesajı vermişti. Erdoğan, “Asgari ücret artışı zaten biliyorsunuz yıl içinde bir kezdir. Bir kez verilecek zamla bu iş biter” ifadelerini kullanmıştı.

 

ASGARİ ÜCRET İÇİN KİM, NE DEDİ?

 

Görüşmelerde işçi tarafını temsil edecek Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, toplantıda 14 bin TL civarında hesaplanan açlık sınırının teklif edilmesi halinde, "O zaman masadan kalkarız. Öyle şey olmaz" demişti.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, ortalama ücret ile asgari ücret arasındaki makasın giderek kapandığını vurgulamıştı. Özilhan ayrıca, "Güçlü piyasa ekonomilerinde gelir dağılımı adaletsizliklerini hafifletmek ve kapsayıcılığı artırmak üzere sosyal güvenlik ve sosyal refah programlarının güçlü olduğu da dikkati çeker" demişti.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yüksek enflasyon koşullarında asgari ücretin değil iki kez, yılda dört kez güncellenmesi gerektiğini belirtmişti.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı, "Önerdiğimiz formülümüzde asgari ücret artış oranı; geçmiş 6 aylık enflasyon oranına, yine son 6 ayın ekonomik büyüme oranı eklenerek belirlenmektedir” ifadelerini kullandı.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.