Mısır'a yeni başkent: 'İtibar projesi' mi 'para tuzağı' mı?

Mısır'a yeni başkent: 'İtibar projesi' mi 'para tuzağı' mı?

Milyarlarca dolara mal olacak yeni başkent askeri yönetim için bir "itibar projesi", karşıtlarının gözünde "para tuzağı".

Mısır'ın "Kahire'nin karmaşa ve kalabalığından kaçmak" resmi gerekçesiyle inşa etmekte olduğu yeni başkentin çok yakında yerleşime açılacağı bildirildi.

RESMİ AÇILIŞ BU YILIN SONUNDA

 

Proje sözcüsü Halid el Hüseyni, kent merkezindeki bakanlık binalarının tamamlanmak üzere olduğunu ve ilk kamu çalışanlarının Temmuz ayından itibaren yeni başkente taşınmaya başlayacağını söyledi. Kentin resmi açılışının ise bu yıl sonunda yapılması planlanıyor.

'İTİBAR PROJESİ' Mİ 'PARA TUZAĞI' MI?

 

Basitçe "Yeni İdari Başkent" adıyla anılan ve bir "yüksek teknoloji harikası" olacağı ifade edilen kent Kahire'nin 45 kilometre doğusundaki çölde yer alıyor. İlk aşaması için çoğu dış borçlarla sağlanan 25 milyar dolarlık bütçe ayrılan kent devlet başkanı Abdülfettah el Sisi başkanlığındaki askeri yönetim tarafından "masraftan kaçınılmaması gereken bir  itibar projesi" olarak görülürken muhaliflerce "gereksiz ve yararsız bir para tuzağı" şeklinde eleştiriliyor.  

Bakanlık binalarının yanı sıra iş merkezleri, devasa parklar ve bir ulu caminin de yer alacağı, altyapı hizmetlerinin ve güvenliğinin elektronik olarak sağlanacağı kentte ayrıca muazzam bir parkın bulunacağı ve kişi başına 15 metrekare yeşil alan düşeceği hesaplanırken, proje karşıtları su kaynağı olmayan çölde kurulan kente Nil ırmağından getirilecek suyun çok pahalıya patlayacağını belirterek, zaten ekonomik zorluklar içerisinde bulunan ülkede böyle bir projenin çılgınca bir israf olduğunun savunuyor. 

 

siyasetcafe.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.