Modoko Yön.Kr. Bşk. Koray Çalışkan; Mobilyada kriz devam ediyor

Modoko Yön.Kr. Bşk. Koray Çalışkan; Mobilyada kriz devam ediyor

Türkiye'nin en büyük sektörlerinden mobilyada pandemi süreci ile başlayan kriz devam ediyor. Modoko Yönetim Kurulu Başkanı Koray Çalışkan sektörde yaşanan kriz ile ilgili sorunları siyasetcafe'ye anlattı.

Modoko yönetim kurulu başkanı Koray Çalışkan ile mobilya gündemini konuştuk.

Mobilya imalatında kullanılan ham maddede yaşanan fiyat artışı ve haksız rekabetin sektörde zaten var olan krizi daha da derinleştiğini anlatan Çalışkan, sektörün daha çok zarar görmemesi için acil çözüm beklediklerini ifade etti.

Siyasetcafe’den Doğan Ay’a konuşan Koray Çalışkan, sektörde yaşanan sıkıntıları şöyle anlattı:

250-300 bin kişinin çalıştığı dolaylı çalışanlar ile 500 bin kişinin çalıştığı bu dev sektörde mobilya üretiminde ham madde sıkıntısı ciddi boyutlara ulaşmıştır. MDF ve sunta da üretilen ham madenin büyük kısmı ihracata ayrılmıştır. Örneğin, 50 birim MDF ve suntanın sadece 10 birime yakını iç pazara ayrılırken 40 birimi ihracata diş pazara verilmektedir. Bu iç pazarı ciddi sıkıntıya sokmaktadır. MDF ve sunta fiyatlarında ciddi artışlar olurken ürün bulunamıyor, adete karaborsa ve tekel haline geliyor.

Fiyatlardaki artış ve hammadde sıkıntısı üreticiyi ekonomik sıkıntıya düşürdüğünden ciddi zararlara yol acıyor. Örneğin 230 TL satılması gereken bir plaka sunta 350 TL hatta 400 TL’dan satılıyor. Üretici sipariş aldığı anlaşma yaptığı taahhüt ettiği işlerinde ciddi zarar ediyor. Birçok yurt içi ve yurtdışına satış yapan firmaların ciddi zararları söz konusudur. Koray çalışkan MDF ve sunta üreticilerinin acil bir şekilde konuyu çözmeleri gerektiğini ve sessiz kalmamaları söyleyerek şöyle devam etti:

 

modoko-koray-caliskan-dogan-ay-min.JPG

 

Mobilya sektörü pandemiye rağmen yurt dışına ciddi ihracatın olduğu bu dönemde orsiad özelikle ve acil olarak bu duruma müdahale etmeli, yoksa mobilya sektörü özellikle orta ve küçük işletmeler, fabrikalar büyük ekonomik zarar görür ve bu durumun altından kalkamaz.

Büyük Türkiye'nin bu virajı rahatlıkla dönerek krizi fırsata çevireceği ortamda MDF ve sunta üreticilerine büyük görev düşmektedir.

Çalışkan, mobilya sektöründe yaşanan sorunların çözümü için yetkililerden acil çözüm beklediklerini ifade etti.

Doğan Ay

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.