'Morrison Süleyman!' değil 'Kosigin Süleyman!'

'Morrison Süleyman!' değil 'Kosigin Süleyman!'

1964 yılında Adalet Partisi genel başkanı olup bir yıl sonra da 27 Ekim 1965 seçimlerinde oyların %52,8'ini alarak tek başına iktidar olan Süleyman Demirel'i, SSCB'nin desteklediği iddia edildi.

Siyasetcafe yazarı Volkan Aydemir, son yazısında, 1965'te İnönü karşısında tek başına koalisyonsuz hükümet kurmayı başaran genç lider Süleyman Demirel'in, "sosyalistlerle ilişkisinin daha derin olduğu, dönemin SSCB bakanlar kurulu ile gizli yakın ilişkiler kurduğu ve Sovyetlerden hatırı sayılır bir seçim yardımı kabul ettiği"ni ileri sürdü.

Dağıstan’ın kuzeyinde bir kaplıca ve sayfiye bölgesi olan Yasin Tuku’da yayınlanan bir gazetenin haberini temel alan Volkan Aydemir yazısında, "Türkiye’deki sol kesim O’na, Harry Morrison ile Morris Knudsen’in 1905’te ABD’de kurduğu inşaat firmasının Ereğli Demir-Çelik Fabrikası’nı inşa ederken orada çalışması yüzünden Morrison Süleyman lakabını takmıştı ki aslın da benim için Kosigin Süleyman söylemi daha yerinde olur." diyerek, söz konusu gazetedeki haberi destekleyen Demirel-Kosigin ilişkisi ve dönemin önemli olayları üzerinde durdu.

kosigin-ve-demirel.jpg

Aydemir, "Süleyman Demirel'in sosyalist yanı" başlıklı yazısında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de "19-20 yaşlarında 1971-72 yıllarında, KGB stajyer ajanı olarak Aliağa Tesislerinin inşasında çalışırken" yakalanıp sınır dışı edildiğini de yazdı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, bundan önce, 1965–1993 tarihleri ​​arasında yedi farklı hükümette toplam 10 yıl 5 aylık bir süreyle başbakanlık görevinde bulundu. Ayrıca, 1964'ten 1980 yılına kadar Adalet Partisi, 1987–1993 yılları arasında ise Doğru Yol Partisi genel başkanı oldu.

Demirel, iktidarı boyunca Türkiye'nin tüm ekonomik altyapısını ve ağır sanayisini, Cumhuriyet'in ilk yıllarında olduğu gibi SSCB yardımlarıyla yaptı. 

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.