Moskova Metrosu'nda 40 yıllık sır aydınlandı, ASALA yapmış!

Moskova Metrosu'nda 40 yıllık sır aydınlandı, ASALA yapmış!

Rus ve dünya kamuoyundan sır gibi saklanan ve dünya kamuoyunca PETSİYA olayı olarak bilinen 1977 yılında gerçekleşen Moskova Metrosu' na yönelik terörist eylemi Ermeni ASALA örgütü yapmış.

Bundan tam 40 yıl önce 1977 yılında Moskova metrosunda bir terör olayı olmuş ve çok sayıda insan ölmüştü. SSCB döneminde gerçekleşen bu terör olayı kamuoyundan gizlenmişti.

Rusya’nın ünlü tarih bilim uzmanlarından birisi olarak tanınan Oleg Kuznetsov, bu olayı arkasındaki sır perdesini 40 yıl sonra ortaya çıkardı. Rusya tarihine PETİSİYA olayı olarak da bilinen, Uluslararası Paris Kitap Salonu Kataloğuna da dahil edilen “20. Yüzyılda Ermeni Terörü’nün Tarihi: Tatihi-Cinayet Araştırması” kitabında Kuznetsov, söz konusu terör eylemini Ermeni ASALA örgütünün gerçekleştirdiğini yazdı.


Oleg Kuznetsov “change.org” internet sitesinde yaptığı açıklamada, “1977 senesi ocak ayının 8’inde Moskova metrosunda terör olayı yaşanılmıştır. Bu olayın ardından eski SSCB KGB araştırmaları sonucunda belli olmuştur ki, terörü Ermenilerin “ASALA” teşkilatı yapmıştır. Şimdi bu terör olayı ile ilgili olan gizlilik mührü kaldırılmalı ve gerçekler ortaya çıkarılmalıdır” dedi.

Oleg Kuznetsov, Rusya’da PETSİYA olayı olarak bilinen ASALA’nın gerçekleştirdiği Moskova Metrosunu bombalama eylemi hakkında, Rusya Federasyonu Yüksek Mahkeme Kurulu’na ve Rusya Federasyonu Baş Savcılığı’na konunun araştırılması, gerçeklerin ortaya çıkması için gizliliğin kaldırılması yönünde başvuruda da bulundu.


Oleg Kuzetsov, kitabında Ermeni ASALA teröristleri tarafından Moskova Metrosu’nda gerçekleştirilen bombalı eylem hakkında şunları yazıyor:

 

“40 sene once, yani 1977 senesi 8 ocak tarihinde “ASALA” teşkilatının siyasal tribünü olarak bilinen “Ermenistan Milli Birlik Partisi”nin yetkilileri olan Stepan Zatiyan, Zaven Bagdasaryan ve Akop Stepanyan bir terör grubu kurarak, Moskova’da “İzmalovo” ve “Pionerskaya” metro istasyonlarının arasında trende önceden kendilerinin imal ettikleri ve çantada yer alan bombayı patlatmışlardırlar.

Terör olayında 7 kişi ölmüş ve 37 kişi ise ağır yaralanmıştır. İşte bu dönemde Ermenistan Komünist Partisi Genel kurul Başkanı Karen Demirciyan terörist Stepan Zatiyan, Zaven Bagdasaryan ve Akop Stepanyan’ı gizlemeye çalışmıştır.

Sovyetler Birliği döneminin haber alma teşkilatı olan KGB’nin çevik bir şekilde yaptıkları operasyonlar sonucunda, Stepan Zatiyan, Zaven Bagdasaryan ve Akop Stepanyan 1977 senesi Kasım ayında tutuklandılar. Tutuklu teröristlerin mahkemesi SSCB Yüksek Mahkemesinde gerçekleşti. Mahkeme 1979 senesi 24 ocak tarihine kadar devam etti. Yüksek Mahkeme bu teröristlere ölüm cezası verdi. Her üç terörist, yani Stepan Zatiyan, Zaven Bagdasaryan ve Akop Stepanyan KGB’nin cezaevinde kurşunlanarak öldürüldüler ancak; şimdiye kadar onların bu cinayeti gizlilik yasası çerçevesinde Rusya ve dünya kamuoyundan gizlendi.

Eski SSCB istihbarat teşkilatı olan KGB’nin Terör Cinayetlerini Araştırma İdaresi’nin Başkanlığını yapan General Vladimir Udilov, ermeni teröristler Stepan Zatiyan, Zaven Bagdasaryan ve Akop Stepanyan’ı hatıratında açıklamıştı. Vladimir Udilov’un hatıra kitabında konuya ilişkin şunlar yazılıyor: Ermenilere mahsus “Ermenistan Milli Birlik Partisi” 1977 senesinin ekim ayında Moskova’da Kursk tren terminalinde ve aynı zamanda eski SSCB’nin diğer 37 şehrinde de terör eylemlerini planlamışlardırlar. Adım gibi biliyorum ki, Moskova’da metroda eylemi onlar gerçekleştirmişler.”

Oleg Kuznetsov, Rusya’da bugüne kadar bir sır gibi saklanan Ermeni teröristlerin gerçekleştirdiği Moskova Metrosu’nu bombalama eylemi hakkındaki “gizlilik mührünün” kaldırılmasını ve Rusya ve tüm dünyanın bu olayın faillerini bilmesini ve tanımasını istiyor. Kuznetsov’un bir talebi daha var: O da 40 yıl önce yaşanan Moskova Metrosu’ndaki Ermeni teröründe hayatını kaybedenlerin hatırasını yaşatmak için İzmayolova metrosunun yakınlarında küçük de olsa bir anıt dikilmesi.

 

Enver Börüsoy siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.