
Muharebat devlete tepki yağdı
Yeni MİT Yasası teklifine siyasiler, hukukçular, ekonomi ve basın camiasından tepki yağdı.
Değişikliklerle muhaberat devletine doğru gidildiği uyarısı yapılarak, istihbaratın siyaset için
MİT’e olağanüstü yetkiler tanıyan Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifinde çarpıcı detaylar dikkat çekiyor. Teklifte, MİT personelinin yargılanması imkânsız hale gelirken, MİT Müsteşarı’nın ancak Yargıtay tarafından yargılanabileceği karara bağlanıyor. Teklifin yürürlüğe girmesi halinde MİT raporu yolsuzluk soruşturmasına delil olmaktan çıkartılacak.
Başbakan izin vermediği için takipsizlik kararıyla sonuçlandırılan soruşturmalar bir daha açılamazken MİT personelinin davalara tanıklık yapması da müsteşarın iznine bağlanacak. Müsteşarın tanıklık yapabilmesi için de başbakanın onayı istenecek.
SIRADA DEVLET SIRRI VAR
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart: Ankara geneli arama kararı, HSYK, internet, ÇED
DENGELER İLE OYNANMAMALIYDI
MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan: Türkiye’de bir yandan yargı kontrol altına alınırken diğer yandan da istihbarat devleti kurmaya doğru gidiş var. Hükümet çok tehlikeli bir sürecin içine girdi. Kendimi kurtarayım derken devletin ayarlarıyla oynadı. Yargı, asker, polis MİT’le bir denge unsuru olmuştur. Bu dengenin bozulması Türkiye’ye zarar verir. MİT’i özellikle iç istihbarat olarak, rakip olarak gördüklerinin aleyhine kullanmamalı. MİT’in asıl işi dışa yönelik faaliyetlerde bulunmaktır. Terör ve bölücü faaliyetlere yönelik çalışmaktır.
MİT’i iç bir takım çekişmelerde, iç bir takım siyasi komplolarda kullanmak bu ülkede yapılacak en büyük ihanettir. MİT güçlendirilmeli yapılandırılmalı, korunmalı güçlendirilmeli ama bu muhaliflere ve kendisiyle aynı düşünmeyenlere karşı değil Türkiye’ye, dış operasyonlara, dış tehditlere, Türkiye’ye yönelik bölücü tehditlere karşı yapmalı. Bunların derdi MİT’i kendi açıklarını kapatmak için kullanmak. Sansür, istibdat yönetimiyle bu ülke yönetilmez. Bu gidiş Türkiye’yi Ukrayna’ya çevirir.
ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN DÖNER
BBP Genel Başkan Yardımcısı Bayram Karacan: MİT düzenlemesi milletvekili yetki ve dokunulmazlığını geçmiş. Devlet aygıtını MİT’in içine sokmuşlar. Çok tehlikeli buluyorum. Yabancı servislerin MİT’e sızdığı ve onların kontrolüyle operasyon yapıldığı bilgileri dolaşıyor. Kişi hak ve özgürlüklerine doğrudan müdahale ediliyor. Hürriyetlere aykırı ve endişe verici. Anayasa’nın birçok maddesine karşı aykırı husus var. Anayasa Mahkemesi’nin düzenlemeye geçit vermeyeceğini düşünüyorum. Hükümet basını ekonomik mali enstrümanlarla kontrol altına alıyordu, yetmemiş olacak ki hukuksuz adli kovuşturmalarla kontrol altına alacak. Kendisinin yaptığı yanlışları, suiistimalleri ortaya çıkarabilecek her türlü sesi, kalemi susturmak amaçlı bir madde. Evrensel hukuk ve gazetecilik değerlerine de aykırı. Türkiye gittikçe polis, istihbarat, MİT devleti kimliğine hızla gidiyor.
Gizli belge yayınlayana 12 yıla kadar hapis
Teklifin yürürlüğe girmesiyle devlete karşı işlenen suçlar dışında suç unsuru taşıyan MİT belgeleri davalarda kullanılamayacak. MİT belgelerinin yayımlanması halinde ise yayın sahibi, muhabir, yazar, sorumlu müdür, yayımcı ve basımcı ile yayanlar hakkında 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilecek.
KORUMA ZIRHI
Düzenlemeyle MİT’in görev tanımı, iletişim altyapılarında istihbarata erişim alanı genişletiliyor ve koruma zırhı kalınlaştırılıyor. Bunun yanı sıra MİT belgelerinin soruşturma ve kovuşturmalarda kullanılmasını yasaklayan madde, MİT fişlemelerini de mahkeme tarafından cezalandırılmasının da önüne geçecek.
Bilgiler muhaliflerin aleyhine kullanılır
Yargıtay eski Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel: Bir suç isnadı, ihbarı olmuşsa yargı bunu araştırabilmeli, soruşturabilmeli. MİT çalışanları da suç işleyebilecek insanlar. Geçmişte bunun çok örneklerini gördük. Faili meçhul cinayetlere yasa dışı işlere girdiğini çok gördük. Yargının önünü tıkayıcı bu kadar ağır düzenlemeler getirilmemeli. Bir kesimi yargı denetiminin dışına bırakırsanız, o kesimi keyfiliğe itersiniz. MİT’te de aynen böyle bir iş olur. Yargının elini daraltacak ve kurumlara suiistimal yolunu açacak düzenlemelere girilmemesi lazım. Yargının eli oldukça daraltılıyor. MİT mensuplarına çok önemli bir dokunulmazlık getirildi. MİT mensuplarını çok rahatlıkla yetkilerini kötüye kullanabilecek, MİT kisvesi altında birçok yasadışı eylemlere sevk edecek tehlikeler taşıyor. MİT’in yaptığı dinlemeler de mahkeme kararı alınması gerekiyorsa ya da gizlilik durumu olan kişi bilgilerinin vergiyle, bankayla ile bilgileri yine MİT’in mahkemeler kararı ile alması daha doğru olur. Direkt olarak MİT’e bırakılırsa STK’ların, muhaliflerin, işadamlarının bilgilerine ulaşılması aleyhine bunun kullanılması sonucu çıkar.
MİT’in yargı işlemleri kaçırılıyor
Emekli Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu: Bu yetkiler ile hukuka, mahkemeye artık gerek yok her şeyi MİT halledecek demek. Tamamen kanunsuz şeyler. Çıkarılan kanunlar da hukuka aykırı. Bu adımlar ile giderek demokrasinden uzaklaşılıyor. Yangından mal kaçırılır derler ya burada da MİT’in yargı işlemleri kaçırılıyor. Anayasa Mahkemesi iyi bir gerekçeyle bu düzenlemeyi iptal edebilir ama benim korkum bunlar iptal edilinceye kadar bazı işlemler yapılacak ve geçerli olacak. Bu HSKY düzenlemesinde öyle yapıldı. MİT düzenlemesinde de yapılabilir.
Medya dünyası endişeli
Yayınlayıp bedeline katlanırız
Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay: Eskiden diktatörlüğü tabir etmek için polis devleti derdik, şimdi MİT devleti haline geliyoruz. Biz bu uygulamaları tanımıyoruz. Eğer bizim elimize halkı ilgilendiren gizli belge geçerse bunu yayınlarız. Bedeline de katlanırız. İçinde yolsuzluk usulsüzlük vardır. Halkı zora sokan yaşamını olumsuz yönde etkileyen olaylar varsa bu kamuoyuna açıklanır ve sorumlularından hesap sorulur. Bu ancak bu gizli belgelerle ortaya çıkar. Kamuoyunu etkiliyorsa onun için öyle. Bunlar baskıcı uygulamaların bir devamı. Halkın haber alma hakkını kısıtlama olarak görüyoruz. Üstelik bunlar Anayasa’da güvence altına alınmış.
Yayınlamamak suç olur
Medya Etik Konseyi Başkanı Halit Esendir: Bu yapılan yasa tamamen polis devleti anlayışını aşıyor bizi MİT devleti haline getiriyor. Tamamen yanlış demokratik yapıyı bozan bir yapı. Bu uygulamalar yarın birçok insanı mağdur eder. Son düzenlemelerle birlikte medya üzerinde resmen sansürün dik alası diyebileceğimiz bir uygulama başladı. Bir belge gizli olabilir ama eğer bunun içinde yolsuzluk varsa gizli bir iş çevriliyorsa bunu yazman niçin suç oluyor? Asıl halkın menfaatine olan bu gizli belgeleri yayınlamamak suç olur. Yanlışı yapanlar değil gizliliği ortaya çıkaranlar cezalandırılıyor.
Ekonomiden gizlilik uyarısı
Şirketlerin gizliliği kalmaz
Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan: MİT’in kamu kurumları, bankacılık kanunu kapsamındaki kuruluşlar ile tüzel kişiler ve tüzel kişiliği bulunmayan kuruluşlardan bilgi, belge, veri ve kayıtlarını alabilecek olması suistimale açık. MİT’in bankalardaki her türlü bilgiye erişecek olmasının şirketlerin gizliliği açısından da sıkıntılara yol açacak. Bankaların hangi alanda aldığı pozisyonlar alenen ortaya çıkacak. Şirketlerin gizliği ve mahremiyeti diye bir şey kalmayacak. Müşterilerin yatırımlarının bilinecek olması oyuncuları ürkütür.
Spekülasyonlara yol açar
İnfo Menkul Değerler Stratejisti Selim Işıklar: MİT’in bu tür bilgilere ulaşacak olması borsada spekülasyonlara yol açacaktır. Bunun ne amaçla yapıldığı belli değil. Kanun teklifinin amacı eğer kişilerden suça gitmekse zaten bütün bankaların, yatırımcı kuruluşların ve finans kuruluşlarının nezdindeki veriler kendi elinin altında. Yani kimin ne yaptığı hangi işlemi yaptığı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) ve Mali Suçları Araştırma Kurulu’nda (MASAK) görülüyor. Bu kurumların bağımsızlığını ve gizliğini zedeler. Piyasalar açısından son derece yanlış bir uygulama.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.