MÜTHİŞ İDDİA... 'Trump Erdoğan'dan Öcalan'ı isteyebilir'

MÜTHİŞ İDDİA... 'Trump Erdoğan'dan Öcalan'ı isteyebilir'

Mısır'ın önde gelen gazetelerinden el Ahram, PKK lideri Abdullah Öcalan'la ilgili ilginç bir iddia ortaya attı: Trump Öcalan'ın serbest bırakılması için Erdoğan'a baskı yapabilir.

Ahram el Arabi haber sitesine konuşan Mısır Kürt Çalışmaları Merkezi başkanı Dr. Recai Fayda, Amerikan’ın PKK lideri Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması için baskı yapabileceğini iddia etti.


Fayda, geçtiğimiz yıl Öcalan’ın ev hapsine çıkarılması konusunda görüşmelerin yapıldığını, hatta kalacağı yerin ve kimlerin ziyaret edebileceğinin belirlendiğini ancak müzakerelerin son anda başarısız olduğunu belirtti. Buna karşılık son zamanlarda Türkiye ile ilişkileri kuvvetlenen Trump yönetiminin, İran, Suriye, Irak ve Türkiye Kürtleri arasında çok büyük bir itibara sahip olduğunu söylediği Öcalan’ın salınması için baskı yapabileceğini dile getirdi.

 

Fayda, Ankara’nın Moskova ile yakınlaşmasının ardından Erdoğan’ın Trump’la uzun bir telefon görüşmesi yaptığını, ardından CIA başkanının Ankara’yı ziyaret ederek temaslarda bulunduğunu hatırlattıktan sonra şöyle dedi: “ABD-Türkiye yakınlaşması, 16 Nisan’da gereçekleşecek ve tüm yetkileri Erdoğan’da toplamayı hedefleyen başkanlık referandumu öncesine denk geldi. Washington’la Kürtlerin ilişkileri de zirvede, Suriyeli Kürtler ABD’nin bölgedeki en büyük müttefiki. Trump yönetimi, Suriyeli Kürtlere sonunda silah da verdi.”

 

 

TRUMP ÖCALAN’I İSTEYEBİLİR


Uzmanlara göre Washington, Türkiye’deki Kürt sorununun çözümünde rol alabilir. Trump, Erdoğan’a Öcalan’ın serbest kalması için baskı yapabilir, karşılığında Öcalan barış müzakerelerini yeniden başlatabilir, PKK’nın Türk devletine karşı silah kullanmayı bırakması görüşülebilir.

 

 

ÖCALAN SEMBOL MÜ SEMBOLİK Mİ?


Türk-Kürt çatışmasının rafa kaldırıldığı süreçte kritik rol oynayan Öcalan bazı Kürtlere göre tarihi önemde sembol ve karizmatik bir lider.  Fakat bazı uzmanlara göre Öcalan’ın liderliği sembolik, 18 yıldır hapishanede kalmasıyla birlikte Kandil ondan bağımsız hareket ediyor ve Öcalan’ı dışarıda bırakıyorlar.

 

 

ÖCALAN SERBEST KALIRSA NE OLUR?


Soru şu: Öcalan serbest kalırsa ne olur? Kürtleri biraraya getirip politika oluşturmayı başarabilir mi? Türklerle Kürtler arasındaki savaşı bitirebilir mi? Ankara, Trump’ın “Öcalan’ı bırak” baskısına boyun eğer mi? Bunun karşılığında “Sultan Erdoğan” ne ister? Al Ahram uzmanlara sordu, işte cevaplar…..

 

 

Dr.. Rajaei Fayed, Mısır Kürt Araştırmaları Merkezi Başkanı:


Geçen yıl zaten Öcalan’ın hücre hapsinden ev hapsine alınmasıyla ilgili müzakereler sürüyordu. Nerede kalacağı bile belirlenmiş, kimlerin onu bu evde ziyaret edebileceğine kadar planlanmıştı.  Anlaşma son anda çöktü.  Bence Öcalan, Suriye, Irak ve İran’daki bir çok Kürt fraksiyon için güçlü ve karizmatik bir lider, bir çoğu ona kutsiyet atfediyor, Öcalan’ın serbest kalması, bu anlamda Kürt sahnesinde çok büyük etkilere yol açar. Öcalan PKK ile Türkiye arasındaki barışı sağlayabileceği gibi Ankara-PYD ilişkilerini de düzeltebilir.

 

Kürtlerle yakın ilişki içinde olan ABD ile Türkiye’nin yeniden yakınlaşması, Washington’ın baskısı sonucu Türkiye’nin Öcalan’ı serbest bırakmasını sağlayabilir.


Amerika, Türkiye’ye Öcalan’ı serbest bıraktırabilir ancak Türkiye bunun karşılığında Musul ve Kuzey Suriye’den pay isteyebilir ki bu bölgeler ABD için stratejik noktalar, buralardan taviz vermek zorunda kalabilir.  Bu da, başta İran olmak üzere bölgedeki güçlerle çatışmanın başlaması anlamına gelir.

 

ÖCALAN ÖLDÜ

 

Öcalan her Kürt için lider değil ve Kürt ulusal hareketindeki ayrışmalar derin. Özellikle başka Kürt partilerle kavgalı olan Öcalan gibi birinin Kürtlere lider olması kabul görmez. Öte yandan Öcalan’ın tutuklanması PKK içinde birçok lider üretti, yeni liderlik kendi söylemini üretti, PKK’nın eylemlerini belirlemede aktif rol aldı, özellikle diğer Kürt gruplarla ilişkilerde ve bölgesel çatışmalarda kendi kararlarını verdiler.

 

Öcalan, Kürtleri topyekün harekete geçirebilecek bir lider değil. Öcalan mahkemeye çıkarıldığı gün öldü, serbest kalması hiç bir şeyi değiştirmez.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.