Nakşibendi Şeyhinden AKP'ye tepki

Nakşibendi Şeyhinden AKP'ye tepki

Fethullah Gülen Hocaefendi ve Hizmet Hareketi'ne yönelik hakaretler ilim adamlarını derinden üzüyor.

Norşin Medresesi’nin başında bulunan Doğu’nun en önemli kanaat önderlerinden Şeyh Nurettin Mutlu’dan sonra Nakşibendi şeyhi Muhammed Ziyaeddin’in torunu Şeyh Abdülkerim Çevik de üzüntülerini dile getirdi. “Hocaefendi ıslah hareketi yürüttü. Türkiye’de üniversitelere de insan yetiştirme hizmetini Fethullah Gülen başlattı, Türkiye’de sosyal değişimi gerçekleştirdi.” dedi. Doğu-batı ayrımı yapmadan her yerde, her alanda İslam’ın öngördüklerini hayata geçiren böyle bir cemaatin hizmetlerini ‘yok’ görmeyi ‘talihsizlik’ olarak niteledi. Hocaefendi’nin İslam dünyasındaki diğer cemaatler tarafından da örnek alındığını belirten Çevik, “Peygamber vârisleri için ne düşünülüyorsa, Hocaefendi için de aynı şeyleri düşünmek ve aynı şeyleri idrak etmek gerekiyor.” ifadelerini kullandı. Bitlisli kanaat önderi Celaleddin Farukoğlu da “Allah ve Kur’an yolunda yapılan hizmetleri kim takdir etmezse Allah ile kendi arasını bozuyor demektir.” uyarısında bulundu.

Zaman Gazetesi'nde yer alan habere göre, yıllardan beri Fethullah Gülen Hocaefendi’nin hizmetlerini bildiğini söyleyen Şeyh Abdülkerim Çevik, 1960’lı yıllarda İzmir’de İslam’a hizmet ettiği dönemden beri Gülen’in ilim ehli arasında meşhur olduğunu aktardı. Çevik, “Hocaefendi ıslah hareketi yürüttü. Türkiye’de üniversitelere de insan yetiştiren ilk İslamî cemaat Fethullah Gülen tarafından başlatıldı. Bunu herkes biliyor. Gülen, Türkiye’de sosyal değişimi gerçekleştirdi.” dedi. Hocaefendi’nin şahsının da, eserlerinin de ortada olduğunu anlatan Çevik, eserlerine bakıldığı zaman amacının net olarak anlaşıldığını kaydetti. Çevik, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsan o eserlere baktığında Hocaefendi’nin ne olduğu, ne istediği ve amacının ne olduğu ortaya çıkıyor. Vaazlarında insanlığı hep güzelliklere yönelten bir din adamıdır, bir peygamber vârisidir. Dolayısıyla bir peygamber vârisi için ne düşünülüyorsa Hocaefendi için de aynı şeyleri düşünmek ve aynı şeyleri idrak etmek gerekiyor.

Ben Pakistan’ı ziyaret etmiştim, orada büyük İslamî cemaatler var. Orada her cemaat kendi üstadını, hizmetlerini Hocaefendi’ye benzetiyordu. ‘Bizim hizmetlerimiz çok büyüktür, tıpkı Gülen Hocaefendi’nin hizmetlerine benziyor.’ diyorlardı. Hizmet Hareketi Türkiye’de, doğu-batı ayrımı yapmadan her yere hizmeti götürmüş. Bu sadece eğitimle de kalmamış, yoksul insanlara da yardımlar yapılmıştır. Her alanda İslam’ın öngördüğü hizmetleri olmuştur.”

Şeyh Abdülkerim Çevik, böyle bir cemaatin hizmetlerini ‘yok’ görmeyi ‘talihsizlik’ olarak nitelendirerek şu değerlendirmeleri yaptı: “Din adamları peygamberlerin vârisleri olduğu için, en yüksek seviyede hürmet ve saygı göstermek gerekir. Hele bütün ömrünü Allah yolunda sarf eden bir şahıs için kesinlikle insanın davranışlarına dikkat etmesi gerekiyor. Bakıyorum, kamuoyundaki bazı insanlar, aklına ne geliyorsa yazıyor, din adamları ve özellikle Hocaefendi hakkında. Bunu çok büyük bir tehlike olarak görüyorum. Çünkü bir din adamı için kesinlikle söylemlere dikkat edilmesi gerekir.

Peygamberimiz (sas) şöyle buyuruyor: ‘Kendin için ne istiyorsan Müslüman kardeşin için aynı şeyi istemiyorsan gerçek mümin değilsin.’ Dolayısıyla bu camiaya ve bütün Müslümanlara karşı iyi niyetli olmak gerekiyor. Allah’ın emirlerine uymak zorundayız. Nefsanî davrandığımız zaman Allah’ın huzurunda mutlaka sorumlu olacağız. Bütün davranışlarımızı Allah gözetliyor ve hesaba çekecektir. İnsanlar birbirlerini incitip de helalleşmesi zor olacak duruma getirmesin, önerimiz budur. Bütün dünyada, İslam âleminin içinde bulunduğu sıkıntıların hepsinin nefsani meselelerden kaynaklandığını, mutlaka Müslümanların aklını başına alıp husumeti gidermeleri gerektiğini düşünüyoruz.”

Celaleddin Farukoğlu: Hizmet’i takdir edip desteklemek lazım

Bitlisli kanaat önderi Celaleddin Farukoğlu da, dünyada en büyük hizmetin insan yetiştirmek olduğunu söyledi. Farukoğlu, “Çünkü dünyada en şerefli mahluk insandır. Allah, en şerefli mahlukun insan olduğunu bildiriyor. İnsanlara hizmet veriliyorsa bu hizmeti takdir etmemiz lazım. Hepimizin de buna destek vermesi lazımdır.” dedi. Fethullah Gülen Hocaefendi’yi ‘çok iyi bir insan ve alim’ olarak gördüğünü anlatan Farukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hizmetlerinden bugüne kadar herhangi bir zarar görülmemiştir. Sadece İslam’a hizmet ettiğini görüyorum. Allah ve Kur’an yolunda yapılan hizmetleri kim takdir etmezse Allah ile kendi arasını bozuyor demektir.Allah ve Peygamber’e yapılan hizmete kimse karşı çıkmamalı. Efendimiz diyor ki: ‘Âlimler peygamberlerin vârisleridir.’ Yani diyor ki hizmetleri o kadar büyüktür. İftira ise kime olursa olsun bühtandır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.