Namlular Barzani'ye yöneldi

Namlular Barzani'ye yöneldi

25 Eylül'de yapılacak referanduma karşı Türkiye'nin tavrı giderek sertleşiyor.

 

Kuzey Irak bölgesel yönetiminin 25 Eylül’de yapmayı planladığı referanduma tepkiler devam ediyor.

 

TÜRKİYE’NİN TEPKİSİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak'ta yapılması amaçlanan bağımsızlık referandumuyla ilgili Mesud Barzani'yi eleştirmişti. Erdoğan şunları söylemişti: "Bildiğiniz gibi bu ay MGK toplantımız ayın 27'sindeydi, bunu 22'sine çekişimizin nedeni de, baktık ki Kuzey Irak yönetimi hala aynı anlayışta devam ediyor. Bir defa burada bizleri rahatsız eden bir süreç var. Bizim orada 350 km sınırımız var, soydaşlarımız dindaşlarımız var. Onlar da aynı şekilde bizimle aynı medeniyete mensup. Onların Kürt olması, Türkmen, Arap olması bizi birbirimizden ayırmıyor. Irak'ın bölünmesine yönelik bir adıma tercih ederseniz, buyurun devam edin demeyiz. Kaç kere söyledik bunu kendilerine. Burada bizim de farklı yaklaşımımız var, dara girdiğinde her zaman kapımızı çalacaksın, destek alacaksın ama Irak'ı parçalamaya gelince bildiğini okuyacaksın. Çocukluk hikayesiymiş, böyle şey olur mu."

 

Bu tepkinin ardından TSK bugün sınırın sıfır noktasında bir tatbikat başlattı.

 

25 EYLÜL'DEN SONRA TÜRKİYE ASKERİ ADIM ATABİLİR

25 Eylül'de gerçekleşecek Kuzey Irak Kürt Yönetimi referandumu sonrası Türkiye elindeki kozu kullanarak, Irak'ın toprak bütünlüğü ve yapılan anlaşmaları sebep göstererek Musul Kerkük içlerine kadar ilereyebilir.

 

Ortadaki tabloya bakıldığında Türkiye'nin Irak'a hatta Musul ve Kerkük'e müdahale etme hakkı doğmuş görünüyor. Hukuki olarak ise bu müdahalenin temelini 1926 yılında yapılan Ankara Antlaşması sağlıyor.

Mısak-ı Milli sınırları içinde kalan Kerkük ve Musul, 1926 yılında yapılan Ankara Antlaşması ile birlikte toprak bütünlüğü sağlanması şartıyla terk edilmişti.

Irak'ın toprak bütünlüğü esas alınarak yapılan İstanbul Anlaşması'na göre, bugün bölünmüş yapısı ve bölgenin illegal örgütlerin kontrolüne geçmesi Türkiye'nin haklarını gündeme getirdi.

Bundan sonrasını Barzani düşünsün!

Tatbikatın amacının şimdilik caydırıcık olduğunu ancak referandum tüm ikazlara rağmen gerçekleşirse Musul ve Kerkük’e girmenin de seçenekler arasında bulunduğunun Barzani tarafından bilinmesi gerekiyor.

siyasetcafe.com

Barzani'den flaş "referandum" açıklaması

Referandum askıya alındı

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.