NASA paylaştı! İşte James Webb Uzay Teleskobu'nun gönderdiği ilk renkli fotoğraf

NASA paylaştı! İşte James Webb Uzay Teleskobu'nun gönderdiği ilk renkli fotoğraf

Amerikan Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA) yeni nesil James Webb Uzay Teleskobu'nun gönderdiği ilk tam renkli fotoğrafı kamuoyuyla paylaştı.

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi NASA önderliğinde geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu için beklenen paylaşım yapıldı. 10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu (James Webb Space Telescope), uzun süre önce Avrupa Uzay Ajansı ESA imzalı kargo roketi Ariane 5 kullanılarak Kourou, Fransız Guyanası merkezli Guyana Uzay Merkezi’nden uzaya gönderildi.

Bir kızılötesi uzay teleskobu olan kısa adıyla JWST, bilim dünyası ve evrene bakış açımızı şekillendirecek olması adına büyük önem arz ediyor. İşte tam da bu konuda ilk adım atıldı ve çekilen ilk renkli fotoğraf karışımıza çıktı.

 

Çok uzun zamandır beklenen aşağıda görebileceğiniz ilk fotoğraf için kurum tarafından şu resmî açıklama yapıldı:

 

“NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’ndan alınan bu ilk görüntü, bugüne kadar uzak evrenin en derin ve en keskin kızılötesi görüntüsüdür. Webb’in İlk Derin Alanı olarak geçen SMACS 0723 gökada kümesinin bu görüntüsü yüzlerce galaksi ve nefes kesici ayrıntılarla dolu.”

 

nasaaaa.JPG

 

Tam 4.6 milyar ışık yılı uzaktan ve 13 milyar yıl öncesinden gelen ışığı gözler önüne seren fotoğrafta, evren henüz birkaç yüz milyon yıl yaşındayken oluşan galaksiler karşımıza çıkıyor. Bu fotoğraf ne kadar ufak olduğumuzu bir kez daha hatırlatıyor. Dün açıklandığı üzere başka fotoğraflar da gelecek ve bu fotoğraflardan birisinde 7.600 ışık yılı uzaktaki en büyük ve parlak nebulalardan (Geniş alanlara yayılmış olan kozmik toz, hidrojen, helyum ve diğer iyonize gazlardan oluşan bulutsu yapı) Carina Nebulası karşımıza çıkacak.

Carina Nebulası yapılan açıklamaya göre Güneş’ten çok daha büyük bazı yıldızlara sahip.  Aynı zamanda JWST ile çekilmiş 2.000 ışık yılı uzaktaki Southern Ring Nebulasından da renkli fotoğraflar paylaşılacak.

Ayrıca JWST üzerinden 1.150 ışık yılı uzakta olan WASP-96 b‘nin ışık spektrumu verileri de aktarılacak. Hepsine ek olarak 290 milyon ışık yılı uzaktaki Stephan’s Quintet merkezli bir görüntü de de gözler önüne serilecek. JWST’yi bunlardan önce gündeme getiren mayıs ayında yaşandığı aktarılan korkutucu bir durum olmuştu.

NASA araştırmacılarına göre önemli teleskoba beklenenden daha büyük bir mikro meteor çarptı ve görülür bir hasar bıraktı. Bu 18 farklı ayna segmentinden birisinde oluşan hasara rağmen JWST’nin sorunsuz olarak görevde kalmaya devam ettiği ve ileride de bir sorun yaşanmasının beklenmediği aktarıldı. Araştırmacılara göre bu durumdan dolayı sadece bazı düzeltmeler gerekecek ve bu durum çok büyük bir sorun olmayacak.

 

Siyasetcafe.com

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.