NASA Türkiye'yi bekleyen tehlikenin fotoğrafını çekti

NASA Türkiye'yi bekleyen tehlikenin fotoğrafını çekti

NASA Dünya Gözlemevi, Türkiye'nin 2021 başlangıcında 'ağır bir kuraklık' yaşadığını bildirdi ve görsel paylaştı.

 

NASA Dünya Gözlemevi, özellikle 15 milyon nüfuslu İstanbul çevresindeki pek çok rezervin 15 yılın en düşük su seviyesine geldiği belirtildi.

NASA'DAN TÜRKİYE İÇİN İNCELEME

 

Görselde, Maden Ocağı yapılması planlanan Sandras Dağı'nın su taşıdığı Dalaman ve Köyceğiz Ovaları'nda kuraklık sorununun çok fazla olmadığı görüldü.

NASA Dünya Gözlemevi, "Türkiye Yoğun Kuraklık Yaşıyor" başlığıyla bir inceleme yayımladı. İncelemede,  "2021 başlarken Türkiye, yoğun bir kuraklık yaşıyor. En kalabalık şehir olan İstanbul çevresinde çok sayıda rezerv son 15 yılın en düşük su deposu seviyesine indi. Durum devam ederse ekin üretimi tehlikeye girebilir" uyarısı yapıldı.

 

nasa-min.JPG

 

SON 5 YILIN EN KURAK YILI

İncelemede,  "Kuraklığın yağmur oranlarının düşük olduğu birkaç mevsimin ardından geldiği" belirtildi. 2019'un yaz ve bahar aylarında yağmur yoksunluğu nedeniyle rezervlerdeki su seviyesinin küçüldüğü ve daha sonra 2020'nin son beş yılın en kurak yılı olduğu hatırlatılarak, Türkiye'de Temmuz 2020'den bu yana hemen hemen tüm bölgelerin ortalamadan düşük yağmurla karşılaştığı vurgulandı. 

 

"KONYA OVASI YÜZDE 38 DAHA AZ YAĞIŞ GÖRDÜ"

Gözlemevi incelemesinde," Konya Ovası'nda çiftçiler, Temmuz-Aralık 2020 arasında 2019'un aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 38 daha az yağış gördü. Son altı ayda yağış olmaması, tahıl hasadını önemli ölçüde azalttı ve çiftçiler için kuraklık uyarılarını tetikleyerek gelecekteki mahsul üretimini tehlikeye soktu" ifadeleri kullanıldı.

 

MUĞLA BÖLGESİNDE KURAKLIK AZ

Dünya Gözlemevi'nin paylaştığı görselde, Muğla'da Köyceğiz ve Dalaman Ovalarının olduğu bölgede kuraklığın az olduğu görüldü. Sandras Dağı bu ovalara su kaynağı taşıyor. Önceki gün, Köyceğiz'de  bulunan Sandras Dağı'nda Alfa-Olivin şirketi tamamı orman alanı içinde olan ‘Maden Ocağı Kapasite Artırımı’ projesi için ÇED süreci başlatılmıştı. 

 

siyasetcafe.com

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.