Nefesler tutuldu Merkez Bankası bekleniyor: İşte faiz kararı

Nefesler tutuldu Merkez Bankası bekleniyor: İşte faiz kararı

Piyasaların gözü kulağı Merkez Bankası'nın bugün gerçekleştireceği toplantıda. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yılın belirli zamanlarında Para Politikası Kurulu (PPK) toplantılarını yapıyor.

Düzenlenen ilk beş toplantının ardından sıra altıncı toplantıya geldi. Merkez Bankası'nın faiz açıklaması yapacağı toplantı bugün saat 14.00'da gerçekleşecek. 

Merkez Bankası Toplantısı, bugün gerçekleştirilecek olan faiz açıklaması dolayısıyla büyük önem arz ediyor. Politika faizinde gerçekleşecek olan değişim, piyasaları yakından ilgilendirecek.

YÜZDE 17'LERE İNEBİLİR

Ekonomistler, temmuz ayındaki güçlü faiz indiriminin ardından bu ayki toplantıda da politika faizinin 250-275 baz puanlık düşüşle yüzde 17-17,25'e indirileceğini öngörüyor.

Enflasyondaki düşüş trendinin sürmesi ve gelişmiş ülke merkez bankalarının genişlemeci para politikalarının desteğiyle faiz indirimlerinin süreceğini değerlendiren analistler, piyasaların 24 Ekim ve 12 Aralık'taki PPK toplantılarında da toplamda 200-250 baz puanlık ilave bir faiz indirimini fiyatladığını dile getiriyor.

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, anketlerde faiz indirimine ilişkin medyan beklentinin 250-275 baz puan civarı olduğunu söyledi.

18 EKONOMİST İNDİRİM BEKLİYOR

Faiz indiriminin bu beklentiyi karşılayacağını ve sınırlı da olsa aşma ihtimali bulunduğunu belirten Bürümcekçi, Kurul'un, para politikası duruşuna ilişkin mesaj cümlesinin yüklü faiz indiriminin olduğu temmuz toplantısında, "Parasal sıkılığın düzeyi ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir." olarak değiştirildiğini anımsattı.

AA Finans'ın Para Politikası Kurulu Beklenti Anketi'ne katılan 18 ekonomist politika faizinde indirim bekliyor.

Buna göre, ankete katılan ekonomistlerin politika faizine (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı) ilişkin indirim beklentilerinin medyanı 250 baz puan oldu. Bütün ekonomistler faiz indirimi beklerken, tahminler en düşük 175, en yüksek 375 baz puan indirim arasında yer aldı.

 

 

 

SİYASETCAFE.COM

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.