Nevruz 'Türk'ün Kadim Bayramı' Kutlu Olsun

Nevruz 'Türk'ün Kadim Bayramı' Kutlu Olsun

Nevruz binlerce yıldır Türklerin kutladığı önemli bayramıdır.

Bugün 21 Mart Türklerin binlerce yıldır kutladığı Nevruz Bayramı. Binlerce yıl öncesinden kutlana gelen Nevruz Bayramı Türk dünyasında coşku ile kutlanıyor.

Bütün Türk dünyasının önemsediği ve coşku ile kutladığı Nevruz Bayramı, Türkiye’de kutlanmadığı gibi maalesef etnik bir azınlığın bölücü emellerine alet ediliyor. Nevruz’un en büyük ve en eski Türk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nde anlamına uygun olarak kutlanması tarihsel ve kültürel bütünlüğün sağlanması açısından oldukça önemlidir.

Şimdi Türk devletine karşı yöneltilen askeri, siyasi, ekonomik ve psikolojik savaşların karşısında son yıllarda gösterilen direnç, mücadele ve milli refleks yeniden bir uyanıştır. Tabiatın uyanışı, baharın başlangıcı ve Türklerin Ergenekon’dan çıkışı gibi anlamlar ifade eden Nevruz’un özellikle içinde bulunduğumuz bugünlerde Türkiye’nin verdiği mücadele için ayrı bir anlam taşımaktadır.

Türk devletinin bekası uğruna verilen mücadelelerin başarılı olmasının bir yolu da kültürel mücadeledir. Tarihin derinliklerinde kaybolan ve unutulan Nevruz Bayramı’nın Türkiye’de resmi tatil edilerek kutlanması Türk dünyası kültürel bütünlüğün sağlanmasına katkı sağlayacaktır.

 

Mürteza ÖZTÜRK

 

 

nevruz-kutlama13-001.jpgnevruz-kutlama15-001.jpg

NEVRUZ NEDİR?

Orta Asya'dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı coşkuyla karşılandığı bir gündür.

Yaşadığı geniş coğrafyada doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı'nın Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır.

nevruz-kutlama3.jpgnevruz-kutlama1.jpg

Nev(yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen ve YENİGÜN anlamını taşıyan Nevruz, kuzey yarımkürede başta Türkler olmak üzere bir çok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanır.

nevruz-kutlama5.jpgnevruz-kutlama6.jpg

Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart'ta güneş göçmen kuşlar gibi kuzey yarımküreye yönelir. 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar.

Bu nedenle 21 Mart bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilerek, Nevruz/YENİGÜN bayramı adıyla kutlanır.

Orta Asya'da yaşayan Türkler, Anadolu Türkleri ve İran Türklerinin yılbaşı olarak kabul ettikleri güne Nevruz adı verilir ki, yeni gün anlamına gelir. Gece ve gündüzün eşit olduğu Miladi 22 Mart, Rumi 9 Mart gününe rastlamaktadır.

nevruz-kutlama8.jpgnevruz-kutlama7.jpg

Nevruz-i Sultani, Sultan Nevruz, Sultan Navrız, Navrız, Mart Dokuzu gibi adlarla da anılmaktadır.

Oniki Hayvanlı Türk Takviminde görüldüğü üzere Türklerde de çok eskiden beri bilinmekte ve törenlerle kutlanmaktadır. Türklerde Nevruz hakkında başlıca rivayet, bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Yani Ergenekon'dan çıkıştır. İşte bu nedenle bugün Türklerde Nevruz, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarda kutlanagelmiştir. Orta Asya'daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır.

TÜRK DÜNYASINDA NEVRUZ KUTLAMALARI

nevruz-kutlama9.jpgnevruz-kutlama10.jpgnevruz-kutlama11.jpgnevruz-kutlama12.jpgnevruz-kutlama14.jpgnevruz-kutlama16.jpgnevruz-kutlama17.jpg

siyasetcafe.com 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.