Normalde bedava ama korona fırsatçıları 1.250 TL istiyorlar

Normalde bedava ama korona fırsatçıları 1.250 TL istiyorlar

Türkiye'de ücretsiz olarak yapılan Kovid-19 testleri özel laboratuvarlarda 1.250 liraya yapılıyor.

Koronavirüsün (Kovid-19) insan vücudunda olup olmadığını tespit etmek için hastanelerde ve gerekli hallerde ücretsiz gerçekleştirilen PCR testinin bazı özel labaratuvarlarda fahiş fiyata yapıldığı ortaya çıktı.

Bağdat Caddesi ve Feneryolu'nda şubesi bulunan iki laboratuvarda Kovid-19 testi 1.200 ve 1.250 liraya yapılıyor.

Bu özel laboratuvarlara başvuranlara sonuçlar e-posta veya telefonla da iletilirken, olası vakalar karantinada bekletilmeden elini kolunu sallayarak merkezlerden ayrılıyor.

 

"TESTLER ÜCRETSİZ YAPILMAK ZORUNDADIR"
 

Uzmanlar ise test sonuçları belli olana kadar karantina şartları veya izolasyon uygulanması gerektiğini belirtirken, özel laboratuvarlarda Kovid-19 testinin yasal olmadığını söyledi.

 

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara şunları söyledi:

 

"Testlerin yapılmasında üç şart aranıyor. Yurt dışından gelmişseniz, ateş ve öksürüğünüz varsa test yapılır. Diğer riskli durum yurt dışından biriyle yakın temas halinde bulunmuş, ateş ve öksürük sorunları yaşıyorsanız bu durumda da PCR yapılır. Bu iki seçeneğin dışında ateş, öksürük veya akciğerde bulgu varsa, hekimin insiyatifi doğrultusunda test yapılabilir. Kamu veya özel fark etmez, testler ücretsiz yapılmak zorundadır. Testler İl Sağlık Müdürlüğü uzmanlarına teslim edilir ve sonuçlar bu merciiden beklenir. Sonuçları saptayacak labaratuvarın Dünya Sağlık Örgütü veya uluslararası kalite stadartları kriterlerine uygun olması gerekir" 

 

'ÖZEL LABORATUVARLAR PARA KARŞILIĞI TEST YAPAMAZ'


Hacettepe Tıp Fakültesi'nden enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise özel laborutavarlarda yapılan testlerin yasal olmadığını dile getirirek, "Sağlık Bakanlığı, 'serbest' diyene kadar özel laboratuvarlar para karşılığı Kovid-19 testi yapamaz. Maalesef bu süreçte para birilerine cazip gelmiş olabilir. Yanlış sonuç çıkması durumunda kim nasıl hesap verecek? 100-150 lira maliyetli testleri 1200 liradan böylesi bir dönemde yapmak fırsatçılıktır ve kabul edilemez" diye konuştu.

 

siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.