O manşetin arkasında süt yatırımı çıktı

O manşetin arkasında süt yatırımı çıktı

TÜSİAD Başkanı'nı istifaya götüren 'Sütten çıkmış kara kaşık” manşetini atan Akşam'ın yeni patronu, tarım ve hayvancılık sektöründe 5 milyar dolarlık yatırım planı bulunuyor

Kamuoyunda “Patronlar Kulübü” olarak bilinen TÜSİAD’da yaşanan istifa depreminin yankıları sürüyor. “Sütten Çıkmış Kara Kaşık” manşetini atarak TÜSİAD Başkanı Yılmaz’ın istifasında büyük rol oynayan Akşam Gazetesi’nin sahibi Ethem Sancak’ın, süt sektöründe Yılmaz’ın rakibi olduğu belirlendi. Taraf gazetesinden Hüseyin Özay'ın haberine göre; yaklaşık beş yıl önce “tarım ve hayvancılık” sektörüne adım atan Ethem Sancak’ın, Denizli’nin Acıpayam ilçesinde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden (TİGEM) kiraladığı arazi üzerinde, Avrupa’nın en büyük süt üretim çiftliğini kurduğu saptandı. Çiftlik için 50 milyon dolarlık yatırım gerçekleştiren Sancak’ın, tarım ve hayvancılık sektörüne uzun vadede 5 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor.


ETHEM BEY’İN ÇİFTLİĞİ VAR
 
Ethem Sancak’ın, süt sektöründe Sütaş’ın en büyük rakibi olmaya aday olduğu ortaya çıktı. Ethem Sancak, yaklaşık beş yıl ilaç şirketindeki hisselerini satarak tarım ve hayvancılık sektörüne girdi. Ata Holding ile Atasancak Acıpayam Tarım İşletmeleri Şirketi’ni kuran Sancak, Tarım işletmeleri Genel Müdürlüğü ‘TİGEM’in Acıpayam’daki 24 bin dekarlık arazisini 30 yıllığına kiraladı. Arazi üzerine, Avrupa’nın en büyük süt üretim tesisi inşa edildi. Tesis 2008 yılından bu yana hizmet veriyor. Tesislerin inşası için 50 milyon dolar kaynak harcanırken, halen çiftlikte 80 ton günlük süt üretimi gerçekleştiriliyor.

ÇİFTLİĞİNDE “6 BİN 500” İNEĞİ VAR
 
Atasancak şirketi, çiftlikteki inekleri ise ABD’den ithal etti. İlk ithalat ise 2007 yılının Aralık ayında bin 100 adet gebe düve ile yapıldı. Ardından 2008’de bin 700 adet daha gebe düve getirilerek sayı 2 bin 800’e ulaştı. Halen işletmede yaklaşık 6 bin 500 adet dişi hayvanın bulunduğu belirtildi. İşletmenin ihtiyacı olan yemler de sözleşmeli çiftçilik modeli ile çevre köylerden karşılanıyor. Tesis Avrupa’nın en büyük süt üretim merkezi olarak biliniyor. Tesiste 2014 yılı sonuna kadar günlük süt üretiminin 170 bin tona kadar yükseltilmesi öngörülüyor. Çiftlikte, halen 180 işçinin çalıştığı ve bu işçilerin de sendikasız olduğu öğrenildi. 

ARAPLAR ORTAK OLMAK İSTİYOR
 
Tarım ve hayvancılık sektörüne toplam 5 milyar dolarlık yatırım yapmak istediğini açıklayan Ethem Sancak, şu anda ürettiği sütün büyük kısmını restoranlar başta olmak üzere işletmelere veriyor. Önümüzdeki yıllarda birden fazla markanın oluşturulması öngörülüyor. Yine üretilen sütün bir kısmının da işlenerek Arap ve Avrupa ülkelerine ihraç edilmesi planlanıyor. Bu arada, Ethem Sancak’ın çiftliğine ortaklık konusunda Körfez sermayesinden de teklifler geldiği kaydedildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.