Ocak 2023 Merkez Bankası faiz kararı açıklandı

Ocak 2023 Merkez Bankası faiz kararı açıklandı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 2023 yılının ilk faiz kararını açıkladı. Banka politika faizini yüzde 9’da sabit tuttu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ocak ayı toplantısının ardından yılın ilk faiz kararını açıkladı.

Para Politikası Kurulu, ilk olarak Eylül 2020 toplantısında faizleri çift haneye çıkarmaya başladı.

Yaklaşık iki yıllık süreç içinde pandemi dönemi boyunca faizler çift hanede uygulandı. Para Politikası Kurulu, Kasım ayının 25'inde yaptığı toplantının ardından politika faizini iki yıl sonra ilk kez tek haneye indirdi.

Büyüme odaklı politika hamlelerinin bir sonucu olarak faiz oranları 2022 yılına yüzde 14,00 ile başladı. Kasım ayında ise yüzde 9’a çekildi. Aralık ayında faiz kararında herhangi bir değişiklik yapılmadı.

TCMB aralık ayı toplantısının ardından yayımladığı metinde faiz indirim döngüsünün sonuna gelindiğine dair mesajlar verdi. Uzmanlar faiz kararı beklentisi hakkındaki görüşlerinde PPK’nın bu ay bekle gör politikası uygulayarak herhangi bir değişiklik yapmayacağı yönündeydi.

Para Politikası Kurulu aralık ayı açıklamasında "Kurul, mevcut politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskleri dikkate alarak yeterli düzeyde olduğunu değerlendirmiş, ağustos ayında başlatılan faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar vermiştir" ifadelerine yer verdi.

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.