Öcalan bunamış olabilir

Öcalan bunamış olabilir

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan dün yakalandığında kendisini Clinton'un danışmanı General Galtieri'nin karşıladığını öne sürmüştü. Ancak Galtieri Arjantinli bir General ve eski devlet başkanı...

PKK lideri Abdullah Öcalan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gönderdiği savunmasında 15 yıl önce yakalanıp İmralı adasına getirildiğinde kendisini dönemin ABD Başkanı Clinton’un özel danışmanı General Galtieri'nin karşıladığını iddia etti.


Ancak Öcalan'ın bu iddiası kafa karıştırdı. General Galtieri, Arjantinli bir isimdi ve 1981-82 arasında Arjantin Devlet Başkanlığı yaptı. 1993-2001 arasında görevde bulunan ABD Başkanı Clinton'un danışmanı olmadı ancak 1981-89 arasındaki eski başkan Reagan ile yakın ilişkisi vardı.

İtalyan asıllı Galtieri, 1980'de Arjantin Genelkurmay Başkanı oldu ve ABD'de Reagan yönetiminin güçlü desteğini aldı. Bu destekle Devlet Başkanı Eduardo Viola'yı görevinden alıp kendisi Başkan oldu. 1982'de Falkland adalarına asker çıkarınca İngiltere ile büyük kriz yaşandı. İngiltere, adaları geri aldı ve Galtieri de Devlet Başkanlığından istifa etti. 1986'da yargılanıp 12 yıl hapse mahkum oldu. 1989'da Cumhurbaşkanı Carlos Menem affı ile serbest kaldı ve 2003'te ise öldü.

YANLIŞ MU HATIRLIYOR YOKSA BUNADI MI

Kenya'da yakalanıp Türkiye'ye getirilmesinin üzerinden 15 yıl geçen Abdullah Öcalan'ın İmralı'dan yazıp Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gönderdiği savunmalardan oluşan ve kitap haline getirilip basıldıktan sonra mahkemece toplatılan 'Kürt Sorunu ve Demokratik Ulus Çözümü' adlı kitabından İmralı Adası ve Öcalan'ın Kenya'daki son günleri ile ilgili değerlendirmeler yer aldı. Mahkeme tarafından toplatıldığı için Öcalan'ın avukatları tarafından Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuru ile toplatılma kararının kaldırılması ve tazminat istenen 577 sayfalık kitapta Öcalan, çeşitli iddialarda bulundu.

Öcalan, İmralı Adası'na getirildiğinde kendisini dönemin ABD Başkanı Clinton'un özel danışmanı General Galtieri, AB'nin siyasi komiserliği adına bir kadın ve şimdi cezaevinde bulunan MHP Milletvekili Engin Alan'ın karşıladığını yazdı.

LEOPOLDO GALTİERİ KİMDİR

Leopoldo Fortunato Galtieri Castelli ( 15 Temmuz 1926 - 12 Ocak 2003), Arjantinli general ve devlet adamı. 1981-82 arasında Arjantin devlet başkanı.

İtalyan asıllı yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 17 yaşında askeri akademiye girdi ve inşaat mühendisliği eğitimi aldı. 1976'da yapılan askeri darbenin en büyük destekçilerinden biri oldu. 1977'de tümgeneral, 1980'de de genelkurmay başkanı oldu. Galtieri'nin de içinde olduğu Kirli Savaş olarak adlandırılan cunta yönetimi sırasında parlamento, sendikalar, siyasi partiler ve yerel yönetimler kapalı tutuldu. Yıkıcı güçler olarak adlandırılan ve sayıları 10,000'leri bulan sol görüşten insan kaybedildi, işkence ve kitle idamlar sıradanlaştı. Ekonomide yaşanan kısa süreli başarı, daha sonra yerini durgunluğa bıraktı.

Muhalefetin sindirilmesinde önemli rol oynadı. 1981 yılı başlarında ABD'ye yaptığı ziyaret sırasında, cuntayı komünizme karşı bir savunma duvarı olarak gören Ronald Reagan yönetiminin güçlü desteğini aldı. Aldığı bu destekle aralık 1981'de, askeri cuntanın geçici devlet başkanı General Roberto Eduardo Viola'yı görevinden almasından sonra devlet başkanı oldu. Devlet başkanlığı ile genelkurmay başkanlığını da elinde tuttu. Ekonomiyi düzeltmek içinse kamu harcamalarını kısmak, özelleştirme, para arzının kısılması ve ücretleri dondurmak gibi uygulamalara başvurdu. Siyasi alanda ise kısıtlı da olsa ifade özgürlüğü ve cunta karşıtı gösterilere izin verildi.

Halk içindeki saygınlığı giderek azalan cunta yönetimi ve Galtieri, Birleşik Krallık'ın yönetimindeki Falkland Adaları üzerinde Arjantin'in tarihsel iddialarını yeniden canlandırdı. Giderek kötüleşen ekonomik durumun rejime karşı muhalefeti körüklediği koşullarda, Galtieri yönetimi, 2 Nisan 1982'de Falkland Adalarına ve onların güneyindeki Güney Georgia Adasına asker çıkardı. Birleşik Krallık'ın bölgeye gönderdiği kuvvetler ile Arjantin birlikleri arasında silahlı bir çatışma başladı. İngiltere, 30 Nisan'da Güney Georgia'yı, 14 Haziran'da da Falkland Adaları'nı geri aldı. Arjantin'in uğradığı bozgun üzerine Galtieri devlet başkanlığı ve başkomutanlıktan istifa etti (17 Haziran 1982).

1983'te sivil yönetime geçilmesinden sonra aralarında Galtieri'nin de bulunduğu cunta yöneticileri mahkemeye çıkarıldı. Silahlı kuvvetler yüksek mahkemesi'nce Falkland Savaşı'nın yönetilmesinden kusurlu görülerek 12 yıl hapse mahkûm edildi (1986). 1989'da cumhurbaşkanı Carlos Menem'in affetmesiyle serbest bırakıldı.

2002 yılının temmuz ayında, 42 eski asker ve devlet yetkilisinin insan hakları ihlalleri nedeniyle tutuklanmasını isteyen mahkeme kararı ile tutuklandı. Bir yıl sonra kalp krizi geçirerek öldü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.