Öleceğin günü Yapay Zeka ile öğrenmek ister misin?

Öleceğin günü Yapay Zeka ile öğrenmek ister misin?

Amerika Birleşik Devletleri’nde geliştirilen bir yapay zeka programı EKG sonuçlarına bakarak insanların yakın zamanda öleceğini doktorlardan daha yüksek bir tahmin oranı ile bildi.

Günümüzde Yapay Zeka’nın yapamayacağı bir şey var mıdır acaba? Kendi kendini süren akıllı arabalar, 3D baskılar, kanser tespiti ve diğer birçok yapay zeka yenilikleri… Kısacası Yapay Zeka her şeyi yapabiliyor..

Amerika Birleşik Devletleri’nde geliştirilen bir yapay zeka programı EKG ( Elektrokardiyografi) sonuçlarına bakarak insanların yakın zamanda öleceğini doktorlardan daha yüksek bir tahmin oranı ile bildi. Yapılan araştırmaların sonuçları Amerika’da yayınlanan New Scientist dergisinde yayınlanan bir makale ile duyuruldu ve oldukça büyük yankı uyandırdı. Bir kısım bunun sağlık ve teknoloji alanında büyük bir gelişme olduğunu savunurken bir kısım da konunun etikliği hakkında tartışmalar başlattı.

Pennsylvania’da bulunan sağlık merkezlerinden biri olan Geisinger’deki araştırmacılardan biri olan Brandon Fornwalt ve meslektaşları, bir sonraki yıl içinde kimin daha yüksek ölüm riski altında olduğunu tahmin etmek için yaklaşık 400.000 kişiden gelen sonuçları tahmin etmek için 1.77 milyon elektrokardiyogramın (EKG) incelenmesi için özel olarak geliştirilen yapay zeka programına (AI) görev verdi.

Bir EKG, kalbin elektriksel aktivitesini kaydeder. Yani kalp kasının ve sinirsel iletim sisteminin çalışmasını incelemek üzere kalpte meydana gelen elektriksel faaliyetin kaydedilmesi işlemidir. Bu kayıt ile elde edilen grafiğe Elektrokardiyogram, kullanılan alete de Elektrokardiyograf denir.

Brandon Fornwalt ve ekibi yapay zeka programının iki versiyonunu eğitti; birinde, algoritmaya yalnızca zaman içinde voltajı ölçen ham EKG verisi verildi. Diğerinde EKG verisi hasta yaşı ve cinsiyeti ile birlikte verildi.

EKG sonuçları incelenenlerin 1 yıl içinde ölüm riskleri hesaplandı. ortaya çıkan sonuçlara göre yapay zeka doktorların EKG sonuçlarında olağandışı bir durum görmedikleri bazı hastaların bile 1 sene içinde öleceğini yüksek bir doğruluk oranıyla tahmin etmeyi başardı.

Diğer bir araştırmacı Christopher Haggerty, bu araştırmanın tarihsel verilere dayandığını ve klinik çalışmalarda böyle bir algoritmanın hasta sonuçlarını iyileştirdiğini göstermenin önemli olacağını söyledi.

Araştırma, Amerikan Kalp Birliği'nin 16 Kasım'da Dallas'taki Bilimsel Oturumlarında sunulacak.

 

Siyasetcafe.com

 


 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.