Ölü sayısı 245'e yükseldi

Ölü sayısı 245'e yükseldi

Soma'daki maden faciasında ilişkin son açıklama Enerji Bakanı Yıldız'dan geldi. Yıldız ölü sayısının 245'e yükseldiğini söyledi.

Türkiye tarihinin en büyük maden kazasıyla karşı karşıya!

Manisa'nın Soma ilçesindeki bir linyit madeninde dün saat 15.00 sıralarında trafo patladı ve ardından yangın çıktı. Patlama vardiya değişimi sırasında meydana geldiği ve o sırada ocakta, olması gerekenden iki kat fazla işçi bulunduğu için bilanço daha da ağırlaştı.

Son resmi açıklamayı, saat 19.00 sıralarında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yaptı. Yıldız, son rakamlara göre ölü sayısının 245'e yükseldiğini söyledi.

Kurtarma çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Yıldız, yangının devam etmesi nedeniyle çalışmaların güçlükle gerçekleştirildiğini belirtti.

Öncesinde Başbakan Erdoğan bir açıklama yapmıştı. Erdoğan, şunları söyledi:

"Sorumlu yayın yapan medyaya teşekkür ediyorum. Sağlık ve güvenlik hizmeti verenleri tebrik ediyor, kendim ve ülkem adına teşekkür ediyorum. Dualar eden milletimize de teşekkür ediyorum.

Programlarımızı iptal ettik. Devletin gereken bütün imkanlarını devreye aldık. En hızlı şekilde kardeşlerimize ulaşmaya gayret ettik.

Vefat eden kardeşlerimizin üzerlerinde kimlikleri yok. Yoksa vücutlarında en ufak bir darbe, yara söz konusu değil. Ama kimlik olmadığı için kim kimdir bilinmiyor. Adli ve idari olarak çalışmalar başlamıştır. Türkiye genelinde üç günlük milli yas ilan ettik. Cuma günü hutbe okunacak.

Herkesin emin olmasını istiyorum, bu kaza en ince ayrıntılarına, en küçük detaylarına kadar araştırılacak ve araştırılıyor. Hiçbir ihmalin göz ardı edilmesine izin vermeyiz, vermeyeceğiz. Olayı aydınlatacak ve hem yakınların hem kamuoyunun tatmin olacağı adımlar da atılacaktır. Herkes bu konuda müsterih olsun. Önce yaraları saracağız, tabii ki yasımızı da tutacağız.

Soma halkının yanında olacağız. Sadece yetkililerin açıklamasının dikkate alınmasını rica ediyorum. Vefat edenlerine Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletime başsağlığı diliyorum.

Bu tür havaları fırsat bilip, bunları istismar etmek isteyen bazı aşırı uçlar var, gruplar var. Bunlara da değer verilmemesinin ülkemizin huzuru için, ülkemizin birliği, beraberliği için çok çok önemli olduğunu hatırlatmak istiyorum.

Şu anda arkadaşlarımızın ve iş yerinin verdiği rakamlardan hareketle, tahmini olarak 120 civarında içeride şu anda halen işçinin olduğu söyleniyor. Bu üç aşağı beş yukarı olabilir. İşverenin verdiği rakam bu.

Bu kazalar olağan şeyler. Arkadaşlar bu tür ocaklarda bu tür olaylar olmaz şeyler diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeyler. Bu sadece madenlerde olur diye bir şey yok. Bu kadar fazla olması bizi derinden yaralamış, bizi derinden üzmüştür.

Toplam bu kazalardaki ölü sayımıza baktığımızda yaklaşık 900 civarında. 42, 47, 55, 83 , 87, 90, 92, 95 ve geliyor 2010. Bunların içinde 1992 yılında Zonguldak Kozlu ilçesinde yaşanan ve 263 işçinin öldüğü grizu faciası ne büyük kaza olarak kayıtlara geçti. Aynı yıl toplam 277 işçi hayatını kaybetti. İngiltere’de 1862 yılında madende göçükte 204 kişi ölmüştür. 1866 yılında grizu ve kömür tozu patlamasında 367 kişi ölmüş İngiltere’de. Belçika’da metan gazı patlamasında 120. 1894 İngiltere’de kömür ocağında patlama 290. 1906 yılında Fransa’da dünya tarihinin en ölümlü ikinci kömür madeni kazası, ölen 1099. Japonya 1914, 687 kişi öldü kömür madeninde. Çin, 1942’de dünyanın en çok ölümlü kömür madeni kazasında 1549 kişi ölüyor. 1960; Çin’de yine kömür madeninde metan gazı patlaması 684. Japonya’da 1963’te yine kömür tozu patlaması 458. Hindistan’da 1965 grizu patlaması 375. 1975 Hindistan’da metan gazı alev aldı patlama ile madenin çatısı çöktü, 372. Amerika’ya bakın, teknolojisiyle her şeyiyle, 1907 iki ayrı madende kömür tozu ve grizu patlaması; 361.

Soma ile ilgili CHP'li milletvekilinin getirdiği öneri veya önerge, sadece o günkü gündemi engellemeye yöneliktir ve kendi konuşmasında da Soma ile ilgili bir kelime bulamazsınız. Gerekli cevabı zaten arkadaşlarımız da verdiler. 'Bunu bir başka zamanda gündeme getirip konuşalım, konuşabiliriz' dediler. Olay şu anda, tam böyle bir anda, tam bir suistimal olarak kullanılma gayreti içerisindedir. Bunun istismarına da biz zaten fırsat vermeyiz. Olay zaten mart ayının sonunda olmuştur. Şu anda nisan, mayıs, bir buçuk ay. Böyle bir süre geçmiştir. Tutanak şaşırtıcıdır, içeride konuyla alakalı hiçbir şey yok. Üzücü olan da bu."

Erdoğan, bir gazetecinin sorusu üzerine "Kömür madenlerinin nasıl çalıştığını çok takip etmiyorsunuz. Katar’da kömür madeni yok, orada petrol var" dedi.

YANGIN DEVAM EDİYOR

Maden ocağındaki yangının halen devam ettiğini belirten Bakan Yıldız, önceki açıklamalarında kaza sırasında madende 787 işçi olduğunu belirtmiş, tahliye edilen 363 kişiden, 4'ü ağır olmak üzere 80'inin de yaralı olduğunu kaydetmişti.

Rakamlar, 200'ün üzerinde işçinin halem mahsur durumda olduğunu ortaya koyuyor.

DÜN NELER YAŞANDI?

Eynez köyü Karanlıkdere mevkiindeki Soma Kömür İşletmeleri AŞ'ye ait linyit madeninde elektrik trafosu patladı. Patlama - 150 metre kotunda meydana geldi. Patlama sonrası çıkan yangın nedeniyle yoğun duman oluştu. Kazanın, vardiya değişikliği sırasında meydana gelmesi, can kayıplarının artmasına neden oldu.

Olayın ardından madenin bulunduğu bölgeye çok sayıda ambulans ve kurtarma ekipleri gönderildi. Kurtarma ekiplerince yapılan çalışmalarda maden girişine yakın olan işçiler kurtarıldı. Kazanın nasıl olduğuna dair inceleme ve araştırma başlatıldığını belirtildi.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA

Yangının gerçekleştiği Soma Kömür İşletmeleri AŞ'den bir açıklama geldi. Yangına anında müdahale edildiği belirtilen açıklamada, olayda hayatını kaybedenler olduğu belirtildi ancak sayı verilmedi.

Yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Manisa Soma'da bulunan kömür ocağımızda trafo patlaması nedeniyle çıkan yangın sonucu elim bir kaza yaşanmıştır. Alınan en yüksek ve sürekli denetim altında olan tedbirlere rağmen yaşanan kaza sonrasında anında müdahale gerçekleştirilmiştir. Kazanın nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmalar başlatılmıştır ama birinci önceliğimiz içerideki çalışanlarımızın bir an önce sağ salim kurtarılması; sevenlerine, ailelerine ve bizlere kavuşturulması yönündedir. Yaşanan tüm gelişmeler an be an kamuoyu ile tarafımızdan paylaşılacaktır. Bu elim kazada ne yazık ki hayatını kaybeden çalışanlarımız olmuştur. Vefat eden çalışanlarımıza Allah'tan rahmet, milletimize ve ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileriz."

SOMA'NIN EN BÜYÜK İŞLETMESİ

Soma’nın en büyük maden işletmesi olduğu belirtilen şirkette, 6 bin 500 kişinin çalıştığı öğrenildi.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.