On binlerce EYT'li  sokağa çıktı 'Çift dikiş' değil hakkımız olanı istiyoruz

On binlerce EYT'li sokağa çıktı 'Çift dikiş' değil hakkımız olanı istiyoruz

Türkiye’nin dört bir yanından emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) bugün Ankara’da toplandı.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) haklarını aramaya devam ediyor.

Sabah saatlerinde Anıtkabir'i ziyaret eden EYT'liler Aslanlı Yol'u doldurdu. Haklarını isteyen EYT'liler saat 13.00'te de Yenimahalle'deki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde miting gibi toplantı yapacak.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak, emeklilikte yaşa takılanların sorununun tüm ülke çapında bir sorun olduğunu dile getirdi. eyt-siyasetcafe-001.jpg

1999 yılında çıkan 4447 sayılı Yasa ile emekliliğe yaş şartının getirildiğini ve 2008 yılında çıkartılan 5510 sayılı Yasa ile de aylık bağlanma oranlarının değiştirildiğini ifade eden Özüpak, bu iki yasa nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını söyledi. 5510 sayılı Yasa ile aylık bağlanma oranlarının yüzde 70’lerden yüzde 28’lere kadar düştüğüne dikkat çeken Özüpak, söz konusu yasa nedeniyle gün sayısının artması durumunda daha düşük emekli maaşı alındığını belirtti.

Özüpak, aylık bağlanma oranlarında yapılan değişiklik sonucunda asgari ücret üzerinden primi yatan kişilerin emekli aylığı olarak 750 – 1000 lira arasında emekli aylığı almak durumunda kaldığını da dile getirdi. Yaşadıkları en büyük sorunlardan birinin de işsizlik olduğunu belirten Özüpak, birçok EYT’linin “Verimsiz olduğu” gerekçesiyle işten çıkartıldığını ve “yaşlı” bulundukları için yeni işlere alınmadıklarını söyledi. Ayrıca, işsiz kalan EYT’lilerin emeklilik için gerekli prim ücretini tamamlamalarına rağmen sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için 77 lira olan Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorunda kaldıklarını da belirten Özüpak, yaşadıkları mağduriyetlere son vermek istediklerini söyledi.

eyt-siyasetcafe10.jpg

'BİZİ SAHİPLENEN PARTİLERLE YOL ALACAĞIZ'

Özüpak, kendilerinin isteklerinin meşru olduğunu belirterek, “Geçmişe dönük olarak işletilen yasalardan kaynaklı mağduriyetlerimizi sona erdirmek istiyoruz” dedi.

Kendilerinin erken emeklilik değil, haklarını istediklerini vurgulayan Özüpak, yerel seçimleri hatırlatarak “Bizler, bizi sahiplenenlerle yol alacağız” diye konuştu. Siyasi partiler içerisinde kendilerinin yaşadıkları sorunları benimseyip bu sorunları çözmek için çabalayan partiler olduğunu da belirten Özüpak, “Yaşadığımız mağduriyetin artık giderilmesini istiyoruz” dedi.

'CUMHURBAŞKANININ DA EMEKLİ MAAŞI VAR'

23 yıldır çalışan ve yaşa takıldığı için emekli olamayan 49 yaşındaki Ayşe Mengeç, yaşadıkları en büyük sorunun yaşlarının ileri olmasından dolayı iş bulamamak olduğunu söyledi. Çalışanların işten çıkarılma, işsiz olanların da iş bulamama kaygısı yaşadığını belirterek bu durumun evlerine de yansıdığını belirtti.

EYT’lilerin sadece işe girdikleri 1999 yılından önceki yasaya göre emekli olmasını istediklerini belirten Mengeç, “Benim çalışacak gücüm kalmadı” diye konuştu.

Mengeç, emekli olunca Ordu’daki köyüne yerleşerek Çocuk Esirgeme Kurumundan bir çocuk evlat edinmek istediğini belirtti. “Herkesin hayali farklıdır. Ben torunlarımı büyütemedim, çocuklarımı sarılarak büyütemedim. Bir çocuk evlat edinip koruyucu anne olarak onu büyütmek istiyorum” diyen Mengeç, çoğu EYT’linin çalışacak gücü ve takati kalmadığını söyledi.

Kendilerine yöneltilen “Çift dikiş olacaklar” iddialarına karşı “Bizi o duruma düşürmesinler” diyen Mengeç, Cumhurbaşkanının 80 bin lira maaş aldığını hatırlatarak “Onun emekli maaşı da var. Bizim alacağımız sadece 1000 lira, 1500 lira bir maaş. Bu bize niye çok görülüyor?” diye sitem etti.

eyt-siyasetcafeu.jpg

SİYASETCAFE.COM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.