Onu Avrupa'ya yok satıyoruz !

Onu Avrupa'ya yok satıyoruz !

Yozgat'ın Çekerek ilçesinde bulunan Süreyyabey Barajı’nda tonlarca gümüş balığı avlandı. Avlanan gümüş balıkları Türkiye’de alıcı bulamayınca Avrupa ülkelerine yok sattı. İşte haberin detayları;

Denize kıyısı bulunmayan ve coğrafik olarak balıkçılık açından dezavantajlı olarak görülen Yozgat'ın Çekerek ilçesinden Avrupa'ya dev balık ihracı gerçekleşti. Avlanan 400 ton kadar gümüş balığına Türkiye'den rağbet olmayınca işlenen balıkların paketlenerek Almanya, Fransa, Hollanda, ve birçok Avrupa ülkesine ihracı gerçekleştirildi.

siyaset-cafe.png

Çekerek Süreyyabey Barajı, bölge halkı için geçim kaynağı haline geldi. Balık sezonunun gelmesiyle birlikte bölge halkı tonlarca gümüş balığı üretti. Bozkırın ortasında bulunan Yozgat'ta üretilen gümüş balığı ve alabalığı, Avrupa ülkeleri tarafından büyük rağbet gördü.

Balıkların üretiminin ve paketlemesinin yapılması için Sarıkaya'da kurulan tesislerde balığın üretim süreçleri işliyor. İhracı gerçekleşen balıklar ise Avrupa'da patates kızartması gibi kızartılarak tüketiliyor.

Gümüş balığı, Avrupa ülkelerinin vazgeçilmezleri arasında yerini alıyor. Balıkların üretimin görev alanlardan birisi olan Gülbahar Kaymaz, “Burada balıkları işliyoruz, yurt dışına poşetleyip ihracat ediyoruz. Bize de bir ekmek kapısı açıldı, burada çalışıyoruz. Gümüş balıklarını işleyip hazır hale getirerek Avrupa ülkelerine gönderiyoruz” şeklinde konuştu.

siyasetcafe-com-.png

''TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ ARKAMIZDA''

İşletmenin sahibi olan Bedri Kaymaz'dan da konuya ilişkin açıklama geldi. Kaymaz açıklamasında;

“Biz önceden Orta Doğu’ya çalışıyorduk. Barajlarda gümüş balığının Avrupa’ya gittiğini başka firmaların bu işi yaptığını görünce biz de tekrardan gümüş balığıyla ilgili çalışma yaptık. Bozkırda neden olmasın dedik. Makine ve ekipman tesisatını devletin desteğiyle aldık. Tarım İl Müdürlüğü bize yardımcı oldu, tesisimizi kurduk ve bu ürünü barajlardan depomuza kadar getirip, burada dondurduk. Ve gümüş balıklarını Avrupa’ya da şu an ihraç ediyoruz. İspanya, Fransa, Hollanda, Almanya gibi Avrupa’nın bütün ülkeleri bu ürünü yiyor. Avrupa’ya senede 400 ton gümüş balığı gönderiyoruz. Bu kapasitemizi gelecek sene 800 ton yapmayı düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’de gümüş balığına olan rağbetin diğer su ürünlerine göre daha az tercih edildiğine değinen Kaymaz, gümüş balığı ihracının Avrupa'ya kilosu 1.5 eurodan olduğunu aktardı.

siyasetcafe-com.png

Yozgat Tarım İl Müdürü Ziyaettin Özdemir, firmanın çalışmalarını incelediğini belirterek, “Yozgat denize sınırları olmayan bir ilimiz. Yani denize sınırları olmayan ve yurt dışına balık ihracatı yapan tek il Yozgat. Burada balıklar barajlardan, göletlerden çıkartılıyor. Ve firmamızda işlenerek Avrupa’nın muhtelif ülkelerine gönderiliyor. Gümüş balığını işleyecek bir firmamız yoktu. Geçen yıl firmamızı yönlendirdik Sarıkaya ilçemizde balık işleme fabrikamızı kurduk. Özellikle protein açısından büyük bir öneme sahip olan gümüş balığını Avrupa ülkelerine ihracatını gerçekleştiriyoruz. Yıllık yaklaşık 600 ton civarı gümüş balığı işlenip yurt dışında ihracatı sağlanıyor.” ifadelerini kullandı.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.