Optimar'dan bomba anket! İYİ Parti yüzde 10'un çok altına düştü

Optimar'dan bomba anket! İYİ Parti yüzde 10'un çok altına düştü

Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir, yaptıkları son anketin sonuçlarını "Önümüzdeki seçimde iktidar, oyunu 1-2 puan daha artırabilirse TBMM için riski ortadan kalkar" sözleriyle paylaştı.

Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir, 2022 Türkiye’nin Nabzı Araştırması’nda partilerin aldığı oy oranlarını sosyal medya hesabından açıkladı.

Daşdemir, Optimar'ın yaptığı anketlerden yola çıkarak partilerin 2022 yılı içerisinde oylarının nasıl değiştiğini de anlattı.

Buna göre, AK Parti yüzde 37,7 iken; MHP yüzde 9,6 oy oranına sahip. CHP yüzde 25,5; İYİ Parti yüzde 10,4; HDP de yüzde 9,8 oy oranına sahip. Öte yandan Daşdemir, HDP’nin 2022 yılı oy trend grafiğini, “HDP oy oranını etkileyecek en büyük faktör kapatma davası olmakla birlikte ortalaması % 9,8’dir” notuyla paylaştı.

Daşdemir, “Önümüzdeki seçimde iktidar oyunu 1-2 puan daha artırabilirse TBMM için riski ortadan kalkar. CB için de benzer durum söz konusu olmakla birlikte, henüz hangi ittifak içerisinde yer alacakları bilinmeyen Y.Refah, Zafer, TDP ve Memleket Parti seçmenlerinin tercihi etkili olacaktır” görüşünü iade etti.

 

PARTİLERİN 1 YILLIK OY ORTALAMALARI


Optimar'ın 2022 yılı boyunca yaptığı anketlerin ortalamasını paylaşan Hilmi Daşdemir, "Öncelikle bir yıl boyunca yaptığımız Türkiye'nin Nabzı araştırmamızdan partilerin oy oranlarını sizlerle paylaşmak istiyorum. AK Parti yüzde 37,7, MHP yüzde 9,6, CHP yüzde 25,5, İYİ Parti yüzde 10,4, HDP ise 9,8" dedi.

 

AK PARTİ'NİN OYLARINDAKİ 1 YILLIK DEĞİŞİM NE OLDU?


AK Parti oy oranları en düşük Nisan ayında görüldü yüzde 35,9 sonra ekonomik alanda yapılan destek ve düzenlemelerle yükseliş trendine girdi. Sosyal konut projesi ile bu yükseliş 38,8’e ardından EYT düzenlemesi ile yüzde 41,1’e yükseldi Seçime kadar uygulanan politikalar etkili olacaktır.

 

MHP OYLARINDAKİ 1 YILLIK DEĞİŞİM


MHP’nin oylarını araştırma metodu ve örnekleme göre farklılık göstermekle birlikte bazılarının iddia ettiği gibi rakamlarda değil ortalaması 9,6. Önümüzdeki günlerde sahadaki etkinliği kendisini doğru anlatabilmesi oy oranında etkili olacaktır.

 

CHP OYLARINDAKİ 1 YILLIK DEĞİŞİM


CHP’nin oy değişimleri de alttaki grafikte görülmektedir. CHP’nin oy oranını belirleyen faktör Kılıçdaroğlu’nun adaylığı olacaktır. Aday olursa oyları artacak olamazsa düşecektir.

 

İYİ PARTİ'NİN 1 YILDA OYLARI NE OLDU?


İYİ Parti, oy oranları yüzde 8 ile yüzde 11 arasında değişkenlik göstermektedir. Oy oranlarını da etkileyecek yine Kılıçdaroğlu’nun adaylığı olacaktır. Kılıçdaroğlu aday olursa oy oranı düşecek diğer ihtimallerde ortalamalar dahilinde olacaktır.

 

HDP'NİN 1 YILDAKİ OY DEĞİŞİMİ


HDP oy oranını etkileyecek en büyük faktör kapatma davası olmakla birlikte ortalaması yüzde 9,8’dir.

 

OCAK 2023 ANKETİNİN SONUÇLARI


Optimar'ın 27 Aralık 2022 - 1 Ocak 2023 tarihleri arasında Türkiye genelini temsilen seçilmiş 26 ilde, toplamda 2 bin 1 kişi ile gerçekleştirdiği ankete göre, AK Parti yüzde 41.1 iken; MHP yüzde 8, oy oranına sahip. CHP yüzde 23.6; İYİ Parti yüzde 8.1; HDP yüzde 9.8, Zafer Partisi yüzde 2.3, Memleket Partisi yüzde 1.2 oy oranına sahip.

 

AK PARTİ OYUNU 1-2 PUAN ARTIRABİLİRSE


Hilmi Daşdemir, “Önümüzdeki seçimde iktidar oyunu 1-2 puan daha artırabilirse TBMM için riski ortadan kalkar. CB için de benzer durum söz konusu olmakla birlikte, henüz hangi ittifak içerisinde yer alacakları bilinmeyen Y.Refah, Zafer, TDP ve Memleket Parti seçmenlerinin tercihi etkili olacaktır” görüşünü iade etti.

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.