OPTİMAR'DAN ŞOK ANKET! Kararsızlar ana muhalefet oldu

OPTİMAR'DAN ŞOK ANKET! Kararsızlar ana muhalefet oldu

Optimar Araştırma Şirketi, yerel seçimlere 67 gün kala son seçim anketini açıkladı.

Optimar, 31 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimlerde kararsızların oranının yüzde 27 olduğuna işaret etti.

Optimar Genel Müdürü Hilmi Daşdemir son seçim anketine ilişkin şunları söyledi:

"Kararsızların bu oranlarda seyretmesinde ittifak yapan partilerin tabanlarında, diğer partiden seçilen adaylara yönelik itirazlar olması rol oynuyor."

Optimar Araştırma Şirketi, 28 Aralık-3 Ocak tarihleri arasında 26 ilde 252 kişi ile gerçekleştirdikleri araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

Araştırmaya göre "31 Mart seçimlerinde hangi partiye oy vereceksiniz?" sorusuna, katılımcıların;

% 32.5'i AK Parti,

% 20.4 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP),

% 5.5 İYİ Parti,

% 5.4 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP),

% 5.4 Halkların Demokratik Partisi (HDP),

% 1 ise Saadet Partisi (SP) ve

% 1.2'i de "diğer partiler" yanıtını verdi.

Araştırmaya ilişkin en çarpıcı yüzdeyi ise, hangi partiye oy vereceği hususunda karar veremeyenler oluşturdu. Zira, katılımcıların % 27'si kararsız olduğunu açıkladı.

Optimar Araştırma Şirketi Genel Müdürü Hilmi Daşdemir, kararsızların yüzde 27 gibi yüksek oranda olmasının iki temel sebebi bulunduğunu söyledi.

Hilmi Daşdemir, "Bence kararsızların yüzde 27'lerde seyretmesinde, ittifak kurulan partilerin tabanında, diğer partiden gösterilen adaya yönelik konsolidasyonun sağlanamamasının rolü var. Ayrıca bazı adayların toplumda karşılığı olmaması da bu oranı yüksek kılıyor. Ankara ve Antalya gibi merkezler kritik. Meseleye Cumhur İttifakı özelinde bakacak olursak, MHP tabanında, kendi partilerine verilen il ve ilçelerin dağılımının hakkaniyetli dağıtımın sonucu olmadığı yönündeki rahatsızlıklarını dile getiriyorlar. Keza AK Parti tabanında da, MHP'den gösterilen ve tam olarak benimsemedikleri bazı adaylarla ilgili eleştiriler yükseliyor. Bu süreçte her iki partinin liderlerinin, kendi tabanlarını ikna etmesi önemli. Örneğin İstanbul'da MHP'de 3 ilçe var. AK Parti tabanının MHP'ye buralarda destek vermesi kritik önemde. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde AK Parti açısından sorun yok gibi gözüküyor. Zira, son rakamlar Binali Yıldırım'ın yüzde 10 farkla önde olduğuna işaret ediyor" ifadelerini kullandı.

Araştırmaya göre, ekonomi temelli sorunların seçmenin gündemindeki başlıca sorun olduğuna işaret eden Daşdemir "Elbette, ekonomi de önemli bir faktör. Son rakamlara göre halkın yüzde 35 için en önemli sorun ekonomi, yüzde 27'si için de en önemli problem işsizlik. Yani halkın yüzde 62'si için öncelik, ekonomi temelli sorunların çözümünde" açıklamasında bulundu.

anket11111.jpg

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.