Osman Müftüoğlu: Yürümek şifadır

Osman Müftüoğlu: Yürümek şifadır

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, 'Yürümeden olmaz ve şu prensip asla değişmez: Her gün düzenli besleneceğiz ve her gün düzenli yürüyeceğiz. Sağlığımızı korumak, güçlü kuvvetli kalmak, iyi yaşayıp iyi yaşlanmak için de yürümeden asla vazgeçmeyeceksiniz' dedi.

Pratik sağlık bilgileri ve beslenme önerileri yazmasıyla ünlü Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu bugünkü yazısında, "Yürümenin 'gençleştirici etkisi' önce kaslarımızda başlıyor. Biz yürüdükçe kaslarımız güçleniyor, gençleşiyor. Bedenimizin yüzde 40’ını oluşturan kaslarımızın en az 3’te 2’si her yürüyüşte çalışmaya başlıyor. Ve bu çalışma sayesinde de kas hücrelerimizdeki yaşlı mitokondriler ölüyor, yerlerine eskisinden daha fazla, daha genç ve daha sağlıklı mitokondriler geliyor. Unutmayalım: Düzenli yürüyen birinin kaslarındaki mitokondri sayısı tembellerindekinden en az 2 kat daha fazla." diye yazdı.

Müftüoğlu yürümenin kalbe etkisi üzerineyse, "Siz yürüdükçe sadece iskelet kaslarınız değil kalp kaslarınız da güçleniyor. Kalp kaslarınızdaki mitokondrilerin de sayıları artıyor. Neticede, kalbiniz daha verimli bir 'emme basma tulumba' haline geliyor. Ayrıca kalbinizde yeni kılcal damarlar gelişiyor, kullanılmayan eski kılcal damarlar bile yeniden devreye giriyor. Neticede kalp hızınız düşüyor, iki kalp atışınız arasındaki zaman uzuyor. Bu da kalbinizin dinlenme zamanının uzaması, daha verimli çalışması anlamına geliyor" diye yazarak, "Düzenli yürüyüşün önemine bir kez aha dikkat çekti: "ihtiyarlamadan yaşlanmanın bir numaralı destekçisi kabul ediliyor. Günlük yürüyüşler 'Ayakta kal, hayatta kal!'  prensibinin vazgeçilmez bir yol arkadaşı sayılıyor." dedi.

Müftüoğlu yazısını, "Yaşınız ilerledikçe lokmalarınızı azaltmanız, adımlarınızı çoğaltmanız gerekiyor." diye beterde.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.