Osmanlı yazmalarını odağına alan atölyeler

Osmanlı yazmalarını odağına alan atölyeler

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Ocak ayında üç farklı etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Akif Ercihan Yerlioğlu’nun şifacılığa odaklanan konuşması, Murat Güvenç’in bilimsel araştırma projesi ve ‘Şifalı Sayfalar’ atölyesi meraklılarının beğenisine sunuyor

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Hafıza-i Beşer: Osmanlı Yazmalarından Hikâyeler’ sergisi kapsamında düzenlediği etkinlikler, iki konuşma ve bir atölye çalışması ile devam ediyor.

 

 

 

Osmanlı’nın yazın ve gündelik yaşam kültürüne dair birçok önemli ayrıntıyı ortaya koyan etkinlikler,  9 Ocak günü, Akif Ercihan Yerlioğlu’nun ‘Bir İllete Etibba (hekimler) Beş Yüz İlac Yazarlar: Modernite Öncesinde Osmanlı Tıp Yazmaları ve Şifa Kültürü’ başlıklı sunumuyla başlıyor. Akif Ercihan Yerlioğlu konuşmasında, modernite öncesi Osmanlı tıp ve şifa kültürünün temel özelliklerini ve bu çerçevede üretilen yazmaları tartışmaya açacak.

 

 

İkinci konuşma etkinliğinde, Kadir Has Üniversitesi İstanbul Araştırmaları Merkezi müdürü Murat Güvenç, ‘Bostancıbaşı Defterlerini Haritalandırmak’ başlıklı bilimsel araştırma projesini, proje yürütücüleri Ayşe Nur Akdal ve Murat Tülek’le birlikte katılımcılarla paylaşacak.

 

 

16 Ocak günü gerçekleşecek etkinlikte konuşmacılar, Bostancıbaşı defterlerinin yeni tekniklerle değerlendirilmesine yönelik projenin kayıt yapısını, mekânsallaştırma ve görselleştirme olanaklarını aktaracaklar. Sunumun ikinci bölümünde ise Bostancıbaşı defterlerinde kullanılan kavram ve terimlerin nasıl kodlanabileceği, farklı düzeylerde kodlanan kayıtların nasıl kategorize edilebileceği ve kayıtların coğrafi kodlama süreci ele alınacak.

 

'Hafıza-i Beşer' Konuşmaları, 2019-2020 akademik yılının ikinci döneminde, Osmanlı yazma kültürünün farklı izdüşümlerini tartışmaya açan yeni konuşmalarla devam edecek.

 

 

 'Hafıza-i Beşer' sergisinden ilhamla yetişkinlere yönelik hazırlanan ‘Şifalı Sayfalar: Doğal Mürekkeplerle Çağdaş Yazmalar’ atölyesi, 11 Ocak Cumartesi günü Birnur Temel’in yürütücülüğünde gerçekleşecek. Eski kitaplardaki sayfaları yeniden yaratmaya odaklanan atölye kapsamında katılımcılar, renklerini zerdeçal, pancar, böğürtlen ve mor lahana gibi sebze, meyve ve bitkilerden elde ettikten sonra bu şifalı ve doğal mürekkeplerle yazmalarının sınırlarını ve şemalarını belirleyerek kendi kompozisyonlarını oluşturacaklar.   

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.