Otomotiv devine “insanları denek yaptılar” suçlaması

Otomotiv devine “insanları denek yaptılar” suçlaması

Alman otomotiv devleri Volkswagen, Daimler ve BMW'nin, insanlar ve maymunlar üzerinde egzoz deneyi yaptırdığı iddiaları büyük tartışma yarattı. Volkswagen özür dilerken, Almanya hükümeti, "Böyle bir deney haklı gösterilemez" dedi.

"Dizelgate" olarak anılan emisyon skandalı nedeniyle zor günler yaşayan dünyanın en büyük otomotiv firmalarından Volkswagen (VW), insanlar ve maymunlara egzos dumanı solutarak test yapılmasını finanse ettikleri yönünde Alman ve ABD medyasında çıkan haberler sonrası yeni bir tahkikatla karşı karşıya. Volkswagen'ın 2015 yılında dünya genelindeki yaklaşık 11 milyon aracı için yapılan emisyon testlerini manipüle ettiği, araçların azot oksit emisyonu (NOx) testlerinde belirlenen sınırı birçok kez aşmasına karşın bunların saklandığı ortaya çıkmıştı.

Sputnik'in aktardığı habere göre, New York Times (NYT) gazetesi , cumartesi günü aralarında VW'ın yanı sıra Daimler ve BMW gibi Alman otomotiv firmaları tarafından görevlendirilen 'Avrupa Ulaşım Sektöründe Çevre ve Sağlık Araştırmaları Derneği'nin (EUGT) dizelin 'çevre dostu' olduğunu savunmak için 2014 yılında 10 adet maymun üzerinde deney yaptığını duyurdu.

Zira testler modern emisyon kontrolü sayesinde dizelin kirletici etkisinin önemli ölçüde azaldığını ispatlamayı amaçlıyordu. NYT'ye göre New Mexico eyaletinde hava geçirmez odalara kapatılıp çizgi film izlettirilen 10 maymuna bu sırada dizel motorlu bir 'Volkswagen Beetle'dan çıkan egzos dumanı solutuldu.

-25 SAĞLIKLI İNSAN ÜZERİNDE DE DENEY YAPILDI-

İddiaya göre deneyler önce insanlar üzerinde yapıldı ancak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dizel egzozunu kanserojen olarak sınıflandırdıktan sonra, yasal endişeler nedeniyle maymunlarla devam edildi. Skandalın boyutunu arttıran iddia Alman gazetesi Sueddeutsche Zeitung'dan geldi.

Gazete egzos dumanı içinde bulunan zehirli azot oksit gazının (NOx) solunmasının etkilerini test etmek için 25 sağlıklı insan üzerinde de deney yapıldığını öne sürdü.

Buna göre EUGT'nin yaptırdığı deneylerde 25 kişiye Aachen Üniversitesi'ne bağlı bir enstitüde belirli saat aralıklarında belli dozlarda azot dioksit solutuldu.

Otomotiv şirketleri 2016'da EUGT'nin kapatılmasına karar vermiş ve dernek geçen sene bu kararın ardından kapanmıştı.

-ALMAN OTOMOTİV DEVLERİNE DENEY SUÇLAMASI-

Alman otomotiv devleri Volkswagen, Daimler ve BMW'nin, insanlar ve maymunlar üzerinde egzoz deneyi yaptırdığı iddiaları büyük tartışma yarattı. Volkswagen özür dilerken, Almanya hükümetinden "Böyle bir deney haklı gösterilemez" açıklaması geldi.

"Dizelgate" olarak anılan emisyon skandalı nedeniyle zor günler yaşayan dünyanın en büyük otomotiv firmalarından Volkswagen (VW), insanlar ve maymunlara egzos dumanı solutarak test yapılmasını finanse ettikleri yönünde Alman ve ABD medyasında çıkan haberler sonrası yeni bir tahkikatla karşı karşıya.

Volkswagen'ın 2015 yılında dünya genelindeki yaklaşık 11 milyon aracı için yapılan emisyon testlerini manipüle ettiği, araçların azot oksit emisyonu (NOx) testlerinde belirlenen sınırı birçok kez aşmasına karşın bunların saklandığı ortaya çıkmıştı.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.