Özel hastanelerin korona vurgunu! Gönüllü plazma toplayıp 5-10 bin TL'ye satıyorlar

Özel hastanelerin korona vurgunu! Gönüllü plazma toplayıp 5-10 bin TL'ye satıyorlar

Tüm dünya koronavirüsle sarsılırken özel hastaneler bu salgından istifade etmenin peşine düştü. Sağlık Bakanlığı’nın ücretsiz olacağını bildierdiği immün plazma tedavisi, özel hastanelerde para karşılığında yapılıyor.

Sağlık Bakanlığı, söz konusu tedaviyi “COVID-19 tanısı konulan, tedavi sürecinin ardından iyileşen hastalardan Türk Kızılay tarafından toplanan kan plazmasının kritik durumda olan hastalarda kullanılması yoluyla gerçekleştirilen tedavi yöntemi” olarak açıkladı. 

Bakanlığın 18 Nisan’da yaptığı bu açıklamada, 18-60 yaş arası tercihen erkek ve gebe kalmamış kadınlardan, kan transfüzyonu yapılmamış kişilerden söz konusu bağışın toplanabileceği belirtiliyor. Doğum ya da düşük yapmış kadınların ve kan transfüzyonu yapılmış kişilerin bağışçı olabilmeleri için HLA antikorları açısından taranmaları ve negatif olduklarının gösterilmesi gerektiği belirtilirken, söz konusu tedavinin tamamen ücretsiz olduğu ve Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanacağı belirtilmişti.

ÖZEL HASTANELER KAR PEŞİNDE
Bakanlığın bu açıklamasına rağmen özel hastanelerin söz konusu tedaviyi ücretli olarak yaptığı öğrenildi. İstanbul’da salgına yakalanan bir yurttaş, Acıbadem hastanesinde tedavi görürken, tedavinin ardından sağlığına kavuşarak taburcu edildi.

Tedavinin ardından söz konusu hastane tarafından aranan yurttaşa, plazma bağışçısı olması talebi iletildi. Bu talebin ardından bağışın kimin için kullanılacağı, söz konusu hastaya uygulanacak tedavinin ücretli olup olmadığını soran hastaya, sigorta karşılamadığı için ücretsiz olmayacağı, ancak ücretin belli olmadığı, minimum 5 bin lira olacağı bilgisi iletildi. Konuya ilişki hastanenin İstanbul’daki bir şubesinden edindiğimiz bilgiye göre ise net bir fiyat yok 5 bin ile 10 bin arasında bir ücret alınıyor. 

 

PLAZMA SATIŞI YAPILIYOR
Sosyal medya ve çeşitli iletişim grupları üzerinden daha önce salgına yakalanan ve iyileşen hastalardan para karşılığı plazma alındığı haberleri de daha önce gündeme gelmiş, konuya ilişkin Kızılay Başkanı bir açıklama yaparak olayı doğrulamıştı.

KIZILAY BAŞKANI DOĞRULADI

Kerem Kınık konuya ilişkin açıklamasında “Kızılay, donör olabilecek bütün vatandaşlarımızla doğrudan iletişim kuruyor zaten. Hiçbir özel hastane ya da hasta yakını, plazma bağışında bulunacak kişiler için para ya da ödül vaadiyle çağrı yapmamalı. Bu hem etik değil, hem de müeyyidesi var. Lütfen vatandaşlarımız böyle şeylere tevessül etmesin” demişti.

 

KAN BAĞIŞINDA DA AYNI YÖNTEM KULLANILIYOR

Özel hastaneler sadece salgın günlerindeki plazma tedavisinden değil hastalara kan takarken dahi mevzuata aykırı olarak ücret alıyorlar. Birçok özel hastane bu işlemleri belli bir ücret karşılığında yaparken, söz konusu işlemler yasal mevzuata uygun olmadığı için "faturaya" da yansıtılmıyor. Konuya ilişkin bilgi veren kan bağışı işlemlerinde görev yapan bir isim, özel hastanelerin bu konuda sürekli olarak mevzuatı çiğnediğini, faturalara dahi yansıtmadan başka işlemlerin içine ekleyerek kan takmayı bile paraya çevirdiğini dile getirdi. Plazma tedavisinin de kan işleminden farklı olmadığını belirten görevli, aynı usulsüzlüğün burada da yapılmasının nedeninin denetimsizlik olduğunu vurguladı.

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Siyasetcafe.com

 

Kaynak:Sol gazate

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.