Para yöneticilerinden korkutan analiz Macri depremi geliyor

Para yöneticilerinden korkutan analiz Macri depremi geliyor

Arjantin'de yapılan seçimlerin sonucu piyasalara çöküş getirdi. Bloomberg’de söyleşi yapan para yöneticilerine göre yatırımcıların karşısında yüksek bir “endişe duvarı” dikildi.

Arjantin'de devlet başkanlığı seçimlerinin özeti olarak görülen ön seçimlerde muhalif Alberto Fernandez'in Devlet Başkanı Mauricio Macri'den beklentiden daha fazla oy alması halihazırda Arjantin varlıklarındaki pozisyonunu azaltan yatırımcılarda endişeye neden oldu. 

Bloomberg’de söyleşi yapan para yöneticilerine göre yatırımcıların karşısında yüksek bir “endişe duvarı” dikildi.

Ticaret Savaşları’ndan Hong Kong ve Rusya’da ardı arkası kesilmeyen protestolara kadar uzanan bir dizi ekonomik ve jeo-politik sıkıntı dünya ekonomisi ve piyasalardaki çok uzun soluklu ralliyi tehdit ediyor. 

Sabah temkinli açılan Asya ve Avrupa borsaları, Macri’nin Arjantin’de ön seçimi popülist Kirchner ve Fernandez ikilisinin ardından tamamlamasını üzerine yine yangın yerine döndü.

ARJANTİN ŞOKU TÜM GOP'A YAYILIYOR

TSİ ile 17:00’de DJ30 %0.6, S&P500 ise %0.7 gerilerken, VIX korku indeksi %10 primle 20 sınırına dayandı. Para hızla dolar, yen ve altına kaçarken, asıl hasar Gelişmekte Olan Piyasalar’da (GOP, Ülkeler = GOÜ).

Arjantin şoku tüm GOP’a yayılıyor. Halen dolar/TL New York’ta 5.56’ya (%1.25 kayıp) kadar yükseldi. Güney Afrika randı ve Meksika pezosu da günlük %1 değer kayıpları gösteriyor.

Arjantin’de zaruri fakat bağlayıcılığı olmayan ön seçimde eski başkan  Cristine Kirchner’in yardımcı rolünde olduğu Alberto Fernandez’in merkez sol partisi oyların %48’ni aldı.

Macri %33’le çok geride kalırken, genel seçimde daha ilk turda elenmesi olasılığı yükseldi. Kirchner ve Fernandez açıkça IMF programına karşı tutum almadılar, fakat iktidara geldikleri takdirde IMF reçetelerine uymayacakları kaygısı var.

Parite her an değişiyor, fakat halihazırda Arjantin pezosu dolara karşı %15 gerilemiş durumda. Ülkenin 100 yıl vadeli FX tahvilleri %27 değer kaybederken, CDS primleri de 808 puana çıkarak yatırımcıların Hazine’nin temerrüte düşeceğini fiyatladığını sinyalledi.

TİCARET SAVAŞLARI 2020'YE KADAR SÜREBİLİR

UBP stratejisti Koon Chow’a göre yatırımcılar Arjantin’den yayılan bir “bulaşıcı hastalık” ya da salgın panik bekliyor.  GOP’ta moraller zaten bozuktu. Ticret Savaşı yüzünden GOÜ’de yavaşlama Rusya ve Brezilya’ya  da yayılıyor.  Yuan bugün dolara karşı yine değer kaybetti.

Goldman Sachs bugün yayınlanan ve dünya basınında çok tartışılan raporunda Ticaret Savaşları’nın 2020 Kasım seçimlerine kadar süreceğini öne sürerken, ABD’nin resesyona gireceğini öngördü.

GOP hisse ve tahvilleri bugün itibarıyla 2019’un tüm dolar kazançlarını geri verip eksiye düştüler.

Piyasaların düzelmesi için Fed-AMB’ndan cesaret verici sözler ve/ya Ticaret Savaşı’nda olumlu gelişmeler gerekebilir. Daha olası senaryoda ise piyasalar için Ağustos ayı şimdiden kayıp.

 

 

SİYASETCAFE.COM

 

 

 

 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.