Paralı poşetin mucidi AK Partili Balta'dan flaş açıklama

Paralı poşetin mucidi AK Partili Balta'dan flaş açıklama

Plastik poşetlerin ücretli olarak satılmasına ilişkin yasanın mimarlarında biri olan TBMM Çevre Komisyonu Başkanı, AKP Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, tüketicilere yönelik uyarılarda bulundu.

Plastik poşetlerin ücretli olarak satılmasına ilişkin yasanın mimarlarında biri olan TBMM Çevre Komisyonu Başkanı, AKP Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, tüketicilere yönelik uyarılarda bulundu.

Aynı zamanda poşet üreticisi olan Balta 'Aksaklık varsa, vatandaşın bunu ihbar etmesi lazım' dedi.

'Türkiye’de 1 kişi yılda 440-500 poşet tüketiyor. Herkesin hayatında poşet var. Bunu 2019’da 90, 2023’te 40’a düşürmek istiyoruz.' diyen Balta, poşetlerin neden 25 kuruşa satıldığını da açıkladı.

'Daha fazla da olabilirdi' diyen Balta, 'Amacımız toplumdan, milletten para almak değil. 25 kuruşun anlamı şu: ‘Biz atık miktarını nasıl azaltabiliriz.’ Şu anda poşet her yerde konuşuluyorsa, gündem oluyorsa amacımıza ulaştık. Poşetin altını diken, yıkayıp ütüleyen insanlar gördüm.' dedi.

25 kuruşun, 15 kuruşunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gideceğini ve bu paraların belediyelerin çevresel projelerine aktarılacağı da belirten Balta, 'Plastik poşeti ücretsiz veren işletmelere depo alanı hariç kapalı satış alanın her metrekaresi için 10 TL para cezası verilecek. Vatandaşın şikayeti üzerine harekete geçilebilecek.' dedi.

2021'DE HAYATA GEÇİRİLECEK

2021 tarihinden itibaren depozito uygulamasının zorunlu olacağını da belirten Balta, 'Lastik, pil, madeni yağ, elektrikli ve elektronik eşyalar, plastik ambalajlardan, metal ve kompozit ambalajlardan geri kazanım katılım payı alınacak. Kirleten öder' dedi.

CUMHURBAŞKANI TALİMAT VERDİ

Hayvan hakları ile ilgilide çalışmaların sürdüğünü ifade eden Balta, henüz konu ile ilgili bir kanun teklifinin gelmediğini, Ocak ya da Şubat ayında çalışmaları başlatılacağını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu konuda talimat verdiğinin belirtti.

Balta sözlerini şu şekilde bitirdi;

'Yeni bir uygulama, farklı ve enteresan görüşler geliyor. Facebook, Twitter, sosyal medya ve mailden... Olumsuz yorumları seviyorum. Bu konuyla ilgili duyarlılık sağlıyor. Bir vatandaş diyor ki, ‘25 kuruşa aldığım poşette neden market logosu var? Para verip reklam yapıyorum’ diyor. Biri de diyor ki, ‘Mesele poşet falan değil, nasıl vergi alınırken, vergi alınmaz algısı yaratmak, gerisi hikaye’ diyor. Hepsine yorum yazdım. Sonra beni desteklemeye başladılar. Destek, eleştirilerden daha fazla. ‘Niye eleştiriliyor’ demiyoruz. Gelen eleştirileri biriktiriyorum. Yorum yapanlara ulaşmak istiyorum.'

SİYASETCAFE.COM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.