Petrol ve doğal gaz devi resmen duyurdu: Akçakoca'da potansiyel gaz keşfedildi

Petrol ve doğal gaz devi resmen duyurdu: Akçakoca'da potansiyel gaz keşfedildi

TPAO ile ortaklık yürüten petrol ve doğal gaz devi Trillion Energy, Türkiye'nin Karadeniz'deki Güney Akçakoca 2 sahasından yüksek miktarda potansiyel doğal gaz keşfedildiği açıkladı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile ortak Trillion Energy'den yapılan açıklamada Türkiye'nin Karadeniz'de bulunan doğal gaz sahasına ilişkin, "Güney Akçakoca 2'de başarılı bir şekilde tam derinliğe kadar sondaj yapılmış ve tomruklardan çok sayıda potansiyel gaz taşıyan bölge tespit edilmiştir." denildi.

 

GAZ SAHASINDAN İLK SONUÇLAR GELDİ

 

Şirketin 20 Ekim 2022'de açıkladığı verilere göre, Karadeniz'deki Güney Akçakoca 2 gaz sahasından ön gaz okumalarının iyi değerlerde olduğu bildirildi. Şirket, 15 Ekim'de Güney Akçakoca 2 doğal gaz sahasından, bin 543 metrelik gerçek dikey derinlik ile 2 bin 826 metrelik toplam derinliğe ulaşıldığını duyurmuştu. Söz konusu gaz keşfedilen kuyunun, Sürdürülebilirlik Muhasebe Standartları Kurulu (SASB) gaz sahasındaki çok kuyulu programlarından ilki olduğu açıklandı.

 

TÜRKİYE'DE DEV DOĞAL GAZ KEŞFİ

 

Şirketin sondaj sırasında kayıt edilen veri sonuçlarında, Akçakoca'daki SASB üretim bölgesinde 5 kuyuda 32 metre potansiyel doğal gaz barındıran bölge olduğu ve her bir bölgenin 10 metreyi aşan doğal gaz barındırma kapasitesine sahip iki kuyudan oluştuğu bilgisi paylaşıldı. Ayrıca sondaj sırasında tespit edilen diğer gazlı kuyularda, çamur yüzeylerde de doğal gaz tespit edildiği ifade edildi.

Güney Akçakoca 2'deki arama çalışmalarında 7 inçlik bir üretim kasasının takıldığı ve yerine yapıştırıldığı öğrenildi. Önümüzdeki günlerde ise keşfedilen doğal gazın üretim oranlarının belirlenmesi için tamamlama, perforasyon ve testlerin yapılacağı duyuruldu.

 

Karadeniz'deki doğal gaz keşfine dair Trillion'un CEO'su Arthur Halleran şunları söyledi:

 

"SASB'de çok delikli programımızın ilk yönlü deliğini açmış olmaktan çok memnunuz. Bu kuyuda hem sabit programa hem de bütçeye uygun programa göre hareket ettik, bu da büyük yönlü sondaj konseptimizin yürütülmesini doğrular. Amacımız yeni doğal gaz havuzlarında sondaj yapmak için mevcut platformlardan delikler açmak. Gaz taşıyan bölgelerin önceden belirlenmiş kalınlığı, sondaj sahalarımızı seçerken kullanılan jeolojik modelimizi zaten doğrulamaktadır. Mevcut gaz akış hızı testlerinin sonuçlarını alacağımız gün için heyecan duyuyoruz. Kısa sürede alınacaktır."

 

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.