PKK özerklik ilan etti!

PKK özerklik ilan etti!

PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG, Suriye’nin kuzeyinde 'Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi' ilan ettiğini açıkladı.

PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG, Suriye’nin kuzeyinde 'Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi' ilan ettiğini açıkladı. PKK, 70 kişiden oluşan bir yönetim de belirledi. Yönetimin eş başkanlığı için Abid Hemed Mehabaş ve Berivan Halit önerildi.

PYD kaynaklarından edinildiği belirtilen Sputnik’te yer alan habere göre PYD’nin siyasi kolu sözde Demokratik Suriye Meclisi (DSM), Suriye’nin kuzeyi ve doğusunu kapsayan özerk bir yönetim kurulması kararı aldı. ‘Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Genel Meclisi’ Eş Başkanlığı’na da Siham Kiryo ve Ferit Ette seçildi. Sputnik’e konuşan DSM Yöneticisi Gelo İso, şu ifadeleri kullandı:

'Bugün Kuzey Suriye ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi açıklandı. Bu yönetim 70 kişiden oluşuyor. Yani bu 70 kişilik yönetim, parlamento gibi. Kuzey Suriye Parlamentosu gibi hareket edecek. Bu 70 kişi, 21 gün içerisinde bir liderlik kuracak. Yönetimin eş başkanlığı için Abid Hemed Mehabaş ve Berivan Halit önerildi.' Bölgede 2016 yılında ‘Kuzey Suriye Federasyonu’ ilan edilmişti.

Öte yandan Suriye Ulusal Uzlaşma Bakanı Ali Haydar, Kürtler dahil hiçbir etnik grup veya bölge için özel koşulların müzakere konusu olmadığını söylemişti. 4 Eylül’de Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Şam ile müzakerelerine ilişkin açıklama yapan Haydar, 'Şu anda kuzeydoğudaki ikilemin çözümüne yönelik ciddi görüşmeler yapıldığını söyleyemeyiz, çünkü Suriye topraklarında diğerlerinden farklı bir çözümün konuşulması kabul edilemez. Suriye’de hiçbir bölgeye diğerlerine göre ayrıcalıklar veremeyiz' ifadelerini kullanmıştı.

Görüşmelerde hiçbir şekilde federalleşme konusunun ele alınmadığını dile getiren Suriyeli bakan, Şam’ın bu konudaki görüşünün bilindiğini belirterek, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, ABD ve müttefikleriyle işbirliği yapan herkesin hain olduğuna ilişkin sözlerini hatırlatmıştı. Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim de 'Kürtlerin dil ve kültür hakları üzerinde konuşmaya ve müzakere etmeye hazırız ama federasyon ve Suriye’nin bölünmesini kesinlikle kabul etmiyoruz' demişti.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.