PKK ve İran safları sıkılaştırıyor!

PKK ve İran safları sıkılaştırıyor!

PKK ile İran destekli Haşti Şabii grupları arasında yeni anlaşmalar yapıldığı bildirildi. Habertürk yazarı Çetiner Çetin, 'PKK, Sincar ve Mahmur’daki konumunu sağlama almak üzere yerel güçlerle ittifaklarını derinleştiriyor.' diye yazdı. 

PKK SİNCAR’DAN ÇEKİLMEK YERİNE DERİNLEŞİYOR

Irak merkezi yönetimi ve Kürt yönetimi ile BM’nin yerel yetkilileri aracılığı ile görüşmeler yapan PKK, bir süre önce Sincar bölgesi ve Sincar dağlarından çekileceğini taahhüt etmiş ve bir anlaşma metni imzalanmıştı. Ancak durum tam tersine işledi ve örgüt bölgede derinleşerek faaliyetlerini sürdürüyor.

Habertürk yazarı Çetiner Çetin'in yazısından bir bölüm şöyle:

Bölgedeki siyasi kaynaklarımdan aldığım ve önemsediğim bir konuyu paylaşmak isterim.

Geçtiğimiz hafta, terör örgütünün Irak kolu Şengal Savunma Birlikleri (YBŞ), Haşti Şabii'ye bağlı Nuceba grubu ile İran ordu subayları arasında Sincar’da (Şengal) toplantı yaptı. Bu toplantının yapıldığı saatlerde İran’ın Bağdat büyükelçisi de Türkiye’nin Irak topraklarından çekilmesi gerektiğine ilişkin bir açıklama yapmıştı.

Bölgedeki siyasi kaynağım, iki silahlı örgütün toplantıda varılan anlaşmaya göre Haşti Şabii temsilcilerinin PKK'ya gereken askeri silah ve cephaneyi vermeyi, Haseke ile Sincar arasındaki yolu PKK için açık tutmayı ve PKK'nın Sincar’daki gücünü artırmasını kabul ettiğini belirtiyor.

LÜBNAN HİZBULLAHI İLE DE TEMAS KURULMUŞ

Bu durum PKK’nın bölgeden çekilmek yerine derinleşmeye çalıştığını ve hem ABD’yi hem de İran’ı kullanarak yol almaya çalıştığını gösteriyor…

Toplantıdan birkaç gün önce Tahran'ı ziyaret eden Lübnan Hizbullahı liderlerinden Muhammed Kewserani de Sincar’da gerçekleşen bu toplantıya katılmış.

Bu önemli bir detay çünkü PKK’nın sadece Haşti Şabii grupları içinden Nuceba ile ilişkisinin dışında İran’ın doğrudan koordine ettiği Hizbullah ile de görüşüyor olması, umarım ABD’nin gözünden kaçmamıştır.

PKK’nın Sincar’dan çıkmayacağı ve örgüt ile Nuceba güçlerinin Sincar’ın güneyine yerleşmesine karar verildiği belirtiliyor ki bu da Bağdat ile Erbil arasında sağlanan Sincar anlaşmasına aykırı bir durum.

Gara’da, Haftanin’de büyük darbeler yiyen terör örgütü PKK’nın Sincar’da gerek ABD’den gerekse başka güçlerden askeri lojistik destek aldığını biliyoruz.

İRAN PKK’YA NE DİYE SİLAH VERİYOR?

Geçtiğimiz haftadan sonra İran’a bağlı gruplarca, Sincar’da PKK’nın kullanması ve silahlandırılması için İran’dan 107 mm. roketatar ile askeri mühimmatın verildiği belirtiliyor.

Şunu biliyoruz ki bu tür roketatarlar İran’ın bölgeye yolladığı tip ve modeller. Daha önce DAEŞ ile mücadele kapsamında bu silahları İran vermişti ama şimdi hangi gerekçe ile veriyor bunu sorgulamak gerek…

Terör örgütünün derin kökler salmasını amaçlayan güçlerin planları bununla sınırlı değil elbette.

Kaynaklarım PKK’nın, Sincar ile Haseke vilayeti arasını askeri ve sivil geçişler için kullanabilmesinin önünün açılmasına yönelik kararın alındığını, yolun güvenliğinin de PKK ile Haşti Şabii’nin denetiminde olacağını söylüyor. Sincar bölgesi oldukça stratejik. ABD İran güçlerini vurabilmek için bu bölgeyi kullanmakta.

MAHMUR’A MİLİTAN TAKVİYESİ

Umarım PKK’nın ABD ve İran’ı aynı anda nasıl idare ettiğini Washington yönetimi görüyordur…

Bu arada, daha önce Mahmur’da BM denetiminde bir sivil kampın kurulması gündemdeydi. DAEŞ’in Musul’a girmesinin ardından başlayan mücadelede DAEŞ’in bölgeden çıkarılması ile PKK iki yeni kamp daha kurmuştu.

Şu bahsettiğim özel toplantıya dönersek, Haşti Şabii ve PKK’nın toplantısında dikkat çeken bir başka hamle ise Mahmur'un PKK'nın elinde kalması, daha fazla PKKlı’nın Mahmur'da olması ve en çok da buradaki güçlere yardım edilmesi konusunda anlaştıkları belirtiliyor.

Türk güvenlik güçleri, ABD’nin ve Koalisyon Güçleri’nin desteklediği ve silahlandırdığı PKK ve örgüte açıktan destek veren İran ve koordine ettiği grupların da hamlelerini dikkate almalıdır. Sincar süreci ne kadar uzarsa bölgeye o kadar çok aktör yığılacak, yoğunluk artacaktır.

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum