Plastik atıklara son!

Plastik atıklara son!

Dünya Doğayı Koruma Vakfı WWF’nin Blue Panda isimli yelkenlisi, Akdeniz’in sesini milyonlara ulaştırarak, daha sağlıklı ve iyi korunan bir Akdeniz için mücadele etmeye devam ediyor. Yelkenlinin son durağı ise İzmir oldu.

İzmir doğa koruma açısından ülkemizdeki en önemli kentlerden biri.

  • İzmir il sınırları içerisinde belirlenmiş 8 önemli kuş alanı ve 10 önemli bitki alanı, 1500 den fazla bitki, 14 sürüngen, 300’e yakın kuş ve 26 memeli türüne ev sahipliği yapıyor.
  • İzmir kıyılarında ispermeçet balinası, afalina, çizgili yunus, tırtak ve Akdeniz keşiş foku olmak üzere 5 deniz memelisi türü gözlemlenebiliyor.

İzmir aynı zamanda Türkiye’nin en kalabalık üçüncü kenti. Özellikle turistik merkezlerinde yaz döneminde nüfus daha artıyor. Bu, İzmir’den denize karışan plastik miktarının da artması anlamına geliyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Blue Panda’yı ziyaret etti ve İzmir, ‘Plastik Atıksız Şehirler Ağı’na katıldı! İzmir, 2025-2030 arasına denk gelen bir döneme kadar doğaya karışan plastik atıkları sıfırlayacak.

 

BLUE PANDA NE YAPIYOR?

Blue Panda yelkenlisi Akdeniz’in imdat çağrısına kulak verdi ve bu duruma dikkat çekmek için yelken açtı! Seyahatine Haziran ayında Fransa’dan başlayan Blue Panda, Kasım ayına kadar Akdeniz’de yolculuğuna devam ediyor.

Biz daha sağlıklı ve korunan bir Akdeniz için yelken açmaya hazırız! Blue Panda Akdeniz'i sevgi ve saygıyla keşfedecek, değerli mirasını korumak için her zamankinden daha çok çalışacak ve giderek daha fazla insanı bu uğurda mücadeleye katılmaya teşvik edecek.

 
Denizlerimize her yıl 8 milyon ton plastik atık karışıyor. Akdeniz'i kirleten atıkların %95'ini plastik maddeler oluşturuyor. Türkiye, hem Akdeniz'deki plastik kirliliğinin en büyük sorumlularından hem de bu kirlilikten en çok etkilenen ülkelerden biri.

Blue Panda ziyaret ettiği kıyı kentlerinde ve özellikle de turistik merkezlerde denizleri tehdit eden plastik kirliliği ile ilgili bilinçlendirme çalışmaları sürdürüyor ve kitleleri harekete geçirmeye çalışıyor. İstanbul ve İzmir'de olduğu sırada belediyeler ve bireyler plastik kirliliğine karşı harekete geçmeye başladı bile!

 

NELER YAPILDI?

İstanbul'da;

  • Adalar Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İşbirliği ile İstanbul'un Adaları 'Sıfır Atık Uygulama Bölgesi' oldu.
  • Kadıköy ve Beşiktaş Belediye Başkanları Blue Panda'yı ziyaret etti.
  • Blue Panda bu yıl 'Temiz Denizler' temasıyla gerçekleşen Bosphorus Cup'a onur konuğu olarak katıldı ve seyir sırasında 1 saatte Boğaz yüzeyinden 3 çöp poşetini dolduracak kadar plastik atık toplandı.
  • 22 restoran 121 şubesiyle plastik kullanımını azaltmayı taahhüt etti. Bu azaltım 1 yılda 42 ton daha az plastik atık oluşması anlamına geliyor.
  • 30 ünlü ve tanınmış kişi ile 7 medya mensubu Blue Panda'yı ziyaret etti ve bireyleri tek kullanımlık plastiklerden vazgeçmeye davet etti.

İzmir'de;

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi 'Plastiksiz Atıksız Şehirler Ağı'na katıldı ve 2030'a kadar doğaya karışan plastik atıkları sıfırlamayı taahhüt etti.

 

siyasetcafe.com 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.