'Plastik poşet 75 kuruş olacak' iddiası

'Plastik poşet 75 kuruş olacak' iddiası

2019 yılından beri parayla satılan plastik poşetlerin fiyatının 2023 yılında 75 kuruş olacağı iddia edildi.

Artan enflasyon iki senedir 25 kuruştan satılmayı sürdüren plastik poşetleri de vurdu. Plastik poşetlere yüzde 200 zam yapılması bekleniyor. Zammın sonrasında plastik poşetlerin tanesi 75 kuruştan satılmaya devam edecek.

CNN Türk’ün aktardığına göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Komisyon tarafından hazırlanan raporu değerlendirerek 2023 yılı için geçerli olacak poşet ücretini tespit edecek. Fiyatın ilerleyen günlerde duyurulması bekleniyor.

 

UYGULAMA 2019'DA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ


2019 senesinde faaliyete geçen ücretli poşet uygulamasında 25 kuruşluk ücretin 10 kuruşu, devletin Geri Kazanım Katkı Payı’na (GEKAP) vergi olarak veriliyordu. Ancak devlete giden paranın oranı, her sene tespit edilen yeniden değerleme oranıyla değişiyor.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu’na göre plastik poşetin ücretinin sabit tutulması, çevre için olumlu bir karar olur. Zira marketler, artık poşet satıp zarar etmemek amacıyla poşetleri satmaktan kaçınacak, poşet çöpü azalacak.

 

PERAKENDECİLER ZAM İSTEDİ


Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün ise poşet üretim maliyetinin kalitesine göre 1 TL’ye dek çıkabildiğini belirtti. Bu sebeple poşet fiyatının 1 TL’nin üstünde olması gerektiğini kaydeden Düzgün, bu kültürün şimdilik yerleştirilmemesi sebebiyle 75 kuruşun daha makul olacağını kaydetti.

Bakanlık verilerine göre ücretli poşet uygulamasıyla 4 senede plastik poşet kaynaklı 550 bin ton plastik atığın oluşumu ve 23 bin ton sera gazı salımı önlendi. Plastik ham madde ithalatı düştü ve yaklaşık 3,8 milyar TL’lik tasarruf sağlandı.


Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.