Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan İstanbul depremi için korkutan uyarı! Büyüklüğünü ve yıkımın olacağı yerleri açıkladı

Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan İstanbul depremi için korkutan uyarı! Büyüklüğünü ve yıkımın olacağı yerleri açıkladı

Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 'İstanbul depremi ne zaman olacak, kaç büyüklüğünde olacak, nereleri etkileyecek?' sorularına yanıt verdi.

11 ili etkileyen Kahramanmaraş depremlerinden sonra gözler olası İstanbul depremine çevrildi, uzmanlardan peş peşe uyarılar geliyor.

Peki İstanbul depremi ne zaman olacak, kaç büyüklüğünde olacak, nereleri etkileyecek? Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan çok önemli uyarılar geldi.

 

Cumhuriyet TV'den Beste Çelik'in sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Ahmet Ercan, şu önemli uyarılarda bulundu:


"Türkiye'deki depremlerin aşağı yukarı hangi ilde ne kadar büyüklükte olacağını biliyoruz. Hakkari'den başlayıp Van üzerinden Bitlis, Varto, oradan Erzincan, Amasya, Tokat, Merzifon üzerinden Çankırı ve Bolu'ya, oradan Kuzey Marmara'ya doğru uzanan kuşakta 8 büyüklüğüne kadar depremler olabilir.

 

DOĞU ANADOLU KUŞAĞINDA 7.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREMLER OLABİLİR


Bir de Doğu Anadolu kuşağı var. Son 6 Şubat'taki depremler burada oldu. Hatay'ın en güney kısmında Samandağ'dan başlar, Osmaniye'yi geçer, Adıyaman-Kahramanmaraş üzerinden Elazığ-Malatya ve oradan Bingöl'e kadar uzanır. Sonra sıçrar. Daha sonra Erzurum'dan Kars'a kadar uzanır.. Burada olan depremler ise en büyük 7.7-7.8'e kadar depremler olabilir.


EGE'DEKİ DEPREMLERİN BÜYÜKLÜĞÜ 7.3'E KADAR OLABİLİR


Bir de Ege bölgesi depremleri var. Batı Anadolu kuşağı var. Gdiz-Bakırçay-Küçük Menderes-Büyük Menderes kuşağı boyunca daha küçük, 7.3'e kadar depremler yaratabilir. Biz depremlerin kaç büyüklüğünde olacağını kesin biliyoruz. Doğu Anadolu kırığı yana atımlı, sol atımlı bir kırıktır.

 

MARMARA BÖLGESİNDEKİ DEPREMLERİN ETKİLEME ALANI 150 KM'YE KADAR VARIR


İstanbul'da bir deprem olmayacak aslında Kuzey Marmara'da olacak. Kuzey Marmara'da olan deprem en çok İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli'ni, Yalova'yı, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale'yi etkileyecek. Marmara'nın kuzeyi ve güneyi arasındaki aralık yaklaşık 70-80 km'dir. Dolayısıyla Marmara bölgesindeki depremlerin etkileme alanı 150 km'ye kadar varır. Nasıl Kahramanmaraş depremi 11 ili etkilediği için 11 il depremi diyorsak Marmara depremini de İstanbul, Kocaeli, Yalova, Tekirdağ, Bursa ve Balıkesir, Çanakkale olmak üzere 7 il depremi diye anabiliriz.

 

TEK PARÇA KIRILIRSA 7.3 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLUR


Kuzey Marmara'da beklenen deprem büyüklüğü nedir diye sorarsanız bana göre tek parça kırılırsa 7.3 olur. Ama tek parça kırılma olasılığının olmadığı düşüncesindeyim ben. Küçükçekmece yönünde Marmara'ya doğru 25 km ötede 7 km derinde bana göre 6.4-6.7 arasında bir deprem olacaktır. Bu İstanbul ve Adalar'a yakın olan depremdir.

 

EN ÇOK AVRUPA YAKASINI ETKİLEYECEK


Bir de Silivri ile Marmara Ereğlisi önünde kıyıdan 15 km güneyde ikinci bir deprem daha olacaktır. Bu 7 ile 7.2 arasında olacaktır. Depremin en çok etkileyeceği alanlar Avrupa yakasıdır. İkinci depremde ise hangi oranda görecek derseniz yüzde 65'i Avrupa yakasında, yüzde 35'i ise Anadolu yakasında olacaktır.

İkinci depremde ise Silivri depreminde en çok etkilenen alan Tekirdağ olacaktır. Bunun yanı sıra Bandırma, Balıkesir, Erdek kesimi, Şarköy ilçesinin tamamı etki alanı içine girecektir.

Birinci depremin birinci derecede etkileyeceği alanlar Yalova, Kocaeli, Gölcük, Darıca gibi kesimler. Özellikle mühendislik durumu olmayan Çınarcık, Yalova, Gölcük'te, Karamürsel'de güçlendirme yapılmış binaların bir çoğunun hasar görmesi beklenir.

 

NE KADAR KİŞİ ÖLECEK?


Ne kadar kişi ölecektir bunu söylemek çok zor. Bana göre yapı yenilemeleri İstanbul'da hızla devam ediyor. Bundan dolayı ölüm sayısında büyük düşüş olacağı kanısındayım.

 

DEPREM İÇİN TARİH VERDİ


Depremlerde tarih verilemez ama kestirimler yapılabilir. Kuzey Marmara depremini 2045'e kadar beklemiyorum. Birçok arkadaşım da 30 yıl içinde olur diyorlar, yani onlara göre deprem yılı 2029'dur. Bana göre ise en erken 2045'dir. Bu 2075 ve 2150 yılına kadar kayabilir.

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.