Prof. Dr. Cemal Zehir'in özel haberi: Kırgızistan yine kaynıyor!!!

Prof. Dr. Cemal Zehir'in özel haberi: Kırgızistan yine kaynıyor!!!

siyasetcafe.com yazarı Cemal Zehir Kırgızistan’da yaşanan olayları bambaşka bir perspektifle ele alarak yazdı

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Pazar akşamı parlamento seçimlerinin iptal edilmesi çağrısında bulunan protestocuların başkent Bişkek’teki parlamento ve cumhurbaşkanlığı ofislerinin bulunduğu binaya girmesi üzerine 6 Ekim Pazartesi günü muhaliflerine kamuoyundaki ayaklanmaları durdurmaları çağrısında bulundu. Hükümet, bir gecede meydana gelen çatışmalarda bir kişinin öldüğünü ve 590 kişinin yaralandığını söyledi. Olaylar, Bişkek ve ülkedeki diğer yerlerde, polisin kalabalıkları şiddetle dağıttığı 5 Ekim seçiminin sonucuna karşı gece büyük protestoların ardından geldi. Protestocular sabahın erken saatlerinde Ceenbekov’un selefi Almazbek Atambayev’i ulusal güvenlik binasından çıkardılar. Başkan Jeenbekov, hükümeti, televizyonu ve güvenlik binalarını ele geçiren öfkeli göstericilerin eylemlerini, bazı siyasi güçlerin yasadışı bir şekilde iktidarı ele geçirme çabası olarak nitelendirdi.

 

siyasetcafe.com yazarı Cemal Zehir Kırgızistan’da yaşanan olayları yazdı:

 

 

Kırgızistan yine kaynıyor!!!

Kırgızistanda ekonomik meseleler ve COVİD-19 etkisi ile çok zor durumda kalan halk hükümete tepkili idi.Bu tepki seçim sürecinde sokaklara ve daha sonra sandığa yansıdı. Özellikle mevcut hükümet sağlık sisteminin yetersizliği dolayısı ile eleştiriliyor. Pandemi sürecinde hastanelerde yatak ve tedavi eksikliği çok yüksek boyutlarda yaşandı. Bu durumda halk tüm faturayı hükümete kesti. Kırgızistan’da gösterilerin merkezi Bişkek'teki Ala-Too Meydanı oldu.

 

Kırgızistan’da yapılan parlamento seçimlerinde yüzde 55 katılım olduğu açıklandı. Yüzde 7 ülke barajını aşan 4 partinin  olduğu ve 120 üyeli milletvekilliğinin bu partiler arasında paylaşıldığı duyuruldu.Bu partilerin 3’ü Cumhurbaşkanını desteklediği biliniyor.

1963 863 kişinin oy kullandığı seçimde Birimdik (Birlik) Partisi (%24,56) şu anki cumhurbaşkanının partisidir .Mekenim(Vatanım) Kırgızistan(%23,90),Kırgızistan Partisi (%8,74)ve Bütün Kırgızistan Partisi (%7,09) bu dört partidir.Kırgızistan Partisi dışındaki partiler ilk kez parlamentoya girdiler diye açıklandı.Açıklamanın hemen ardından Sosyal Demokratlar, Meken Intımagı, Çon Kazat, Reforma, Ata Meken, Bir Bol, Respublika ve Zamandaş siyasi partilerinin destekçilerinden oluşan göstericiler , seçimlerin şeffaf olmadığını savunarak iptal edilmesini talep ettiler. Başkent Bişkek’in önemli caddeleri ve meydanları protesto göstericileri ile doldu.

 

 

 

Güvenlik güçlerinin  kayıtlarına göre , sayıları 5 binden fazla olduğu belirtilen göstericileri dağıtmak için gaz ve ses bombası kullanıldı. Protestocularda taş ve sopalarla, belediyeye ait itfaiye ve çöp kamyonunu polislerin üzerine sürdü. Daha önceki ayaklanmalardan tecrübeli olan polisler geri çekildi. Bir kısmı sivil kıyafetle halkın arasına katıldı.

 

Daha sonra göstericiler Parlamento ve Cumhurbaşkanlığı sarayını işgal ettiler. Çevreye önemli miktarda maddi zarar verdiler.

 

Protestocular Kırgizistan Ulusal Güvenlik Komitesi binasına girilerek tutuklu olan eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’i serbest bıraktılar. Ayrıca çok sayıda siyasi tutuklu göstericiler tarafından salıverildi. Özelikle eski Başbakan Sapar İsakov’u ve eski milletvekilleri Sadır Caparov ile Ravşan Ceenbekov’u cezaevinden çıkarılması önemli gelişme oldu.

Uzun yıllardır hapiste olan Sadır Çaparov göstericilere hitap eden tek siyasi tutuklu oldu.

 

Seçimlerde yolsuzluk yapıldığı ileri sürülerek başlayan gösterilerin ardından ilk açıklamaya göre 1 kişi öldü 590 kişi yaralandı. Bu sayının daha çok olduğu varsayılıyor.

 

 

 

Seçim gecesi Kırgızistan’in Öş şehrinde bulunan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'un yarın seçimlere katılan 16 siyasi partinin liderleri ile bir araya geleceği açıklandı.

 

Kırgızistan’da seçimler iptal edildi. Bir çok ilin valisi istifa etti. Kırgızistan’da yeni yönetim iş başına gelecek görünüyor...

Kırgızistanda Soros Vakıfları ve Rusya arasında güç mücadelesi gözüküyor. Edinilen bilgilere göre siyasi partiler para ile oy satın alma dahil her yolu denediler.

Şimdi Kırgızistan’da gözler Rusya, Soros ve Bati ülkelerinin tavrına çevirmiş durumdadır.

Her ne kadar herkes  gözlerini bu kirli ittifaklara çevirmiş olsa da bu coğrafyada son sözü Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı mazlumların umudu Türklerinin ve Müslümanların özgün sesi Recep Tayyip Erdoğan’ın söylediği unutulmamalıdır.

 

Prof. Dr. Cemal Zehir

Siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.