Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Türkiye koronada 10 gün sonra pik noktaya ulaşacak"

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: "Türkiye koronada 10 gün sonra pik noktaya ulaşacak"

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan Türkiye'nin koronavirüs ile verdiği mücadele için 3 kritik tahminde bulundu.

Türkiye ilk vakanın görüldüğü 10 Mart'tan bu yana 410 binin üzerinde test yapıp 61 bin vaka sayısına ulaştı. 

HER GÜN 4 BİN 5 BİN VAKA TESPİT EDİLİYOR

Her gün yaklaşık 4 bin ile 5 bin aralığında yeni Kovid-19 vakası tespit ediliyor. 

NE ZAMAN PİK YAPACAK?

Peki, Türkiye ne zaman pik noktasına ulaşacak? İstanbul ne zaman vaka sayısında aşağı yönlü bir artış kaydedecek? 

PROF. DR. MEHMET CEYHAN YANITLADI

Bu soruların yanıtlarını Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan  tarafından CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın hazırlayıp sunduğu Tarafsız Bölge programında yanıt verdi. 

 

 

 

TESTLERİ NEGATİF OLDUĞU HALDE TOMOGRAFİDE KORONA ÇIKAN HASTALAR VAR

Türkiye'nin 61 bin vakaya ulaşmasının Türkiye'de yaklaşık 600 bin kişinin virüsle enfekte olduğu sonucunu düşündürdüğünü belirten Ceyhan, hastanelerde testleri negatif çıktığı halde tomografideki tanılarla Kovid-19 tedavisi yapılan çok sayıda kişi bulunduğunu söyledi. 

PİK NOKTA ÖNEMLİ
Epidemolojide toplumdaki bulaşıyı belirlemek için toplam vakanın 10'la çarpıldığını işaret eden Ceyhan, bu hesabın pik noktasını hesaplamak için önemli olduğunu vurguladı.

1 MİLYON VAKA PİK NOKTA

Türkiye'de evde kalın çağrısına uyumun yüzde 95 olması halinde virüsün 80 milyon nüfustan 4 milyonu arasında dolaşacağını ifade eden Prof. Dr. Ceyhan, bu 4 milyon kişinin yarısının da sosyal mesafe kuralına uyup, maske taktığı var sayılırsa hastalığın 2 milyon kişiyi etkilemesinin beklendiği bu noktadan bakıldığında pik noktasının 1 milyon vaka olacağını işaret etti. 

PİK NOKTADAN SONRA DÜŞÜŞ YAŞANACAK

Bu açıdan bakıldığında Türkiye'nin pik noktasına ulaşması için 400 bin kişinin daha enfekte olması gerektiğini söyleyen Ceyhan bunun da 40 bin vakanın daha tespit edilmesi anlamına geldiğini belirtti. Ve sonra da günlük 4 bin civarında bir artış olması halinde 10 gün sonra Türkiye'de salgının pik noktasına erişip inişe geçmesi gerektiğinin altını çizdi. 

İSTANBUL PİK NOKTASINA DAHA ÖNCE ULAŞACAK

Sokağa çıkma yasağından hemen önce ve sonrasındaki ilk günde insanların marketlere akın etmesini değerlendiren Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bunun önemli sonuçları olacağına işaret ederken, Anadolu'da vaka sayısı az olan şehirlerdeki tutumlara dikkat çekti. 

Bu illerde salgın hiç yokmuş gibi davranıldığını önümüzdeki günlerde oralarda da vakalarda artış beklediğini söyleyen Ceyhan, İstanbul'un bu kentlerden çok önce pik noktasına ulaşacağını belirtti. Bunun sebebinin ise hastalığın İstanbul'da diğer kentlerden çok önce görülmesi olduğunun altını çizdi. Ceyhan, bu illerle İstanbul arasında pik noktasına gelmede 20-30 günlük bir fark olacağını vurguladı...

 

 

 

korona-haberleri-icerik.jpg

y-002.jpg

siyasetcafe.png

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.