PTT kasasında kara delik!

PTT kasasında kara delik!

TBMM KİT Komisyonu'nun bünyesindeki alt komisyonda, PTT'nin 2012 hesapları görüşüldü. Görüşmelerde PTT'nin kargo ve kurye hizmetlerinden büyük zarara uğradığı tespit edildi.

2012 yılında kargo ve kurye hizmetleri için PTT kasasından 322 milyon TL tutarında harcama yapılırken, kuruma gelen para 162 milyon TL'yle sınırlı kaldı.

 

Türkiye genelinde kargo hizmeti veren PTT'nin özelleştirdiği hizmeti alan firmaların "yetkin olmaması" nedeniyle kurum büyük zarara uğradı. 2012 yılında kargo ve kurye hizmetleri için PTT kasasından 322 milyon TL tutarında harcama yapılırken, kuruma gelen para 162 milyon TL'yle sınırlı kaldı. Başka bir deyişle PTT özele devrettiği kargo ve kurye hizmetinden 2012 yılında yaklaşık 160 milyon TL zarara uğradı.

 

TBMM KİT Komisyonu'nun bünyesindeki alt komisyonda, PTT'nin 2012 hesapları görüşüldü. Görüşmelerde PTT'nin 2012 yılında özelleştirdiği kargo ve kurye hizmetlerinden büyük zarara uğradığı tespit edildi. Komisyonda PTT'nin 2010 yılından bu yana özel sektöre ihaleyle devrettiği kargo ve kurye hizmetlerinin yürütülmesi için yaptığı harcama ile kasasına giren para arasındaki uçurumun sürekli artış gösterdiği belirlendi. PTT, bünyesindeki kargo ve kurye hizmetlerini ülke genelinde 20 farklı bölgeye ayırarak ihale etti. Ancak kurumun ihale verdiği şirketlerin denetiminin yapılmaması ve hizmetleri aksatması gibi sorunlar nedeniyle kurum zarar etmeye başladı. Kurumun kargo dağıtım ihalesini alan şirketlerin yetersiz kalması nedeniyle PTT, satın aldığı hizmeti kendi personeline yaptırmak zorunda kaldı.

 

Kargo hizmeti durma noktasına geldi

 

Özellikle 2012 yılında kargo ve kurye dağıtım hizmetleri kilitlenme noktasına geldi. Söz konusu durum KİT Komisyonu'nda ele alınan raporlara şöyle yansıdı:

 

"Kargo/kurye hizmetlerinde önemli performans göstergelerinden olan gönderilerin öngörülen süresinde teslimat oranlarına bakıldığında; 2011 yılının son çeyreğinde gönderilerin yüzde 51'i taahhüt edilen sürede alıcıya ulaştırılabilmişken, 2012 yılında bu oran yüzde 61 seviyesine yükselmiş, 2013 yılının ilk 7 ayı sonunda ise yüzde 49 düzeyine gerilemiştir."

 

2012'de kargodan 160 milyon TL zarar!

 

PTT 2012 yılında kargo hizmetlerinin yürütülmesi için 322,3 milyon TL harcama yaparken, kargo hizmeti kapsamında kurumun kasasına yalnızca 162,7 milyon TL gelir kaydedildi. Başka bir deyişle PTT özelleştirdiği kargo hizmetlerinden 2012 yılında yaklaşık 160 milyon TL zarara uğradı. KİT Komisyonu'nda söz konusu durum "Faaliyet giderlerinin hizmet türlerine dağıtımı sonrası oluşan lojistik gider tutarlarının 2012 yılında yüzde 50'si lojistik gelirleriyle karşılanabilmiştir" dedi. Raporda, PTT'nin kargo hizmeti gider açığının hem oransal hem de tutar itibarıyla yıldan yıla büyümesi ve bu açığın posta hizmet gelirleriyle kapatılmaya çalışılmasının hizmetin sürdürülebilirliği analizini gerekli hale getirdiği ifade edildi.

 

Kargoda milyonlarca TL zarara uğrayan PTT'den konuyla ilgili olarak yapılan değerlendirmede ise, 2008 yılında kargo ve kurye hizmetinin mevcut personel ile bina ve araç-gereçle yürütülmeye çalışıldığı belirtildi. PTT değerlendirmesinde "Artan gönderi trafiğine paralel olarak ihtiyaç duyuldukça personel ve araç takviyesi yapılmıştır" denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.