Putin'den operasyon emri! Rus askerler Ukrayna'nın doğusuna girdi

Putin'den operasyon emri! Rus askerler Ukrayna'nın doğusuna girdi

Ukrayna ile Rusya arasındaki kriz, Putin'in ayrılıkçıları tanıma kararı sonrası daha da alevlendi. Putin, askerlere Ukrayna'nın doğusuna girme emri verdi.

Ukrayna krizi ve ABD ile Rusya arasındaki gerginliğin yanı sıra soruna diplomatik çözüm bulunması konusundaki arayışlar devam ederken, Kremlin, ani bir manevrayla farklı bir adım attı.

Nitekim Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın, Moskova yanlılarının ağırlıkta olduğu Donbas bölgesindeki Donetsk ve Luhansk’ın tanınmasına karar verdi. Söz konusu açıklama, Kremlin tarafından, Donetsk ve Luhansk’ın ayrılıkçı Rus liderlerinin Putin’e yaptıkları “halk cumhuriyetlerinin bağımsız ülkeler olarak tanınması” çağrısının ardından yapıldı.

 

PUTİN'DEN OPERASYON EMRİ


Bu kararın ardından ulusa sesleniş konuşması yapan Putin, Donbas’taki durumun çok kritik olduğu belirterek, “Ukrayna Rusya için sadece komşu bir ülke değil, aynı zamanda tarihin bir parçasıdır” dedi.

Putin, Donbas bölgesinin tarihsel olarak Rusya toprağı olduğunu savunarak, Ukrayna krizini anlamak için tarihe başvurmak gerektiğini kaydetti. Rus lider, modern Ukrayna’nın tamamen Rusya tarafından oluşturulduğunu vurguladı, Ukrayna’nın Bolşevikler tarafından Rusya’dan koparılarak oluşturulduğunu anımsatarak “Kimse halka sormadı” dedi.

Putin, ardından Donetsk ve Lugansk'ın bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzaladı. Birkaç saat sonra Putin, yeni bir kararname imzalayarak Donetsk ve Luhansk'ta 'barış gücü' operasyonları için talimat verdi. Yapılan açıklamada, “Luhansk Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı'nın Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı'na ilettiği talep üzerine Rus Silahlı Kuvvetleri, Luhansk Cumhuriyeti topraklarında barışı koruma misyonları icra edecek" denildi. Talimatın ardından Rus askerlerinin Luhansk'a girdiği belirtildi.

 

UKRAYNA'DAN BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'E ÇAĞRI


Öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, güvenliklerini sağlamak için Budapeşte Memorandumu kapsamında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) talepte bulundu. Kuleba, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin girişimiyle çatışmaları azaltmak ve Ukrayna’nın güvenliğini sağlamak için atılacak adımları görüşmek üzere Budapeşte Memorandumu’nun 6. maddesi kapsamında BMGK üyesi ülkelerden istişarelerde bulunmalarını resmen talep ettiğini bildirdi.

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.