Ramazanda sağlıklı beslenmek isteyenler için altın öneriler

Ramazanda sağlıklı beslenmek isteyenler için altın öneriler

Ramazan ayını sağlıklı geçirmek isteyenlere uyarıda bulunan uzmanlar, oruç tutanların iftar ve sahur menüleri konusunda dikkatli beslenmeleri gerektiğini söyledi. İşte uzmanların altın değerindeki önerileri;

Ramazan ayında oruç tutanlar sahurda ve iftarda nelere dikkat etmeli? Hangi gıdalardan uzak durulmalı? Nasıl beslenmeli? sorularını cevaplayan uzmanların önerilerini haberimizde sizler için hazırladık.

11 ayın sultanı Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan vatandaşlar için yeni bir beslenme süreci başladı. Ramazan ayını sağlıklı geçirmek için önemli bilgiler paylaşan Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, yeni beslenme düzeniyle ilgili uyarılarda bulundu.

ORUÇ İBADETİ SAĞLIĞI KORUR

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, oruç tutan vatandaşların yeni beslenme düzenine birkaç gün içerisinde uyum sağlayabileceğini belirterek, "Oruç ibadeti doğru ve sağlıklı bir beslenme ve yaşama biçimi ile sindirim sisteminin dinlenmesine, vücudun zararlı maddeleri dışarı atarak detoks yapması ile sağlığı koruyucu ve destekleyici bir rol oynar. Oruç ibadeti sağlıklı Müslümanların yerine getirmeleri gereken bir ibadettir. İlaçlarını düzenli kullanan kişilerin ise hekimlerinin önerisi ile oruç tutmamaları sağlıkları açısından doğru olacaktır" diye konuştu.

‘İFTARDA HER ŞEYİ YİYEBİLİRİM’ ŞEKLİNDE HAREKET EDİLMEMELİ

İftarda, sindirimi kolay olan sağlıklı besinlerin tercih edilmesi gerektiği söyleyen Yorulmaz, "İftar oldu oruç bitti, şimdi her şeyi yiyebilirim şeklinde hareket edilmemelidir. Kan şekerini yavaş yükselten besinler tüketilmelidir. Sebzeler ve posalı besinlerin tercih edilmesi, kabızlıktan korunmada önemlidir. Şerbetli tatlılar yerine, meyve tüketilmelidir. İftar ve sahurda tek yönlü beslenmeden kaçınılmalı, çok çeşitli beslenmeye özen gösterilmelidir. Günlük ortalama 2,5 litre su veya sıvı tüketimi oldukça çok önemlidir" dedi.

SAHURDA SUSATACAK YEMEKLERDEN KAÇININ

Yorulmaz, sahura mutlaka kalkılması gerektiğini belirterek, "Sahur için uyanıldığında yüzünüzü soğuk suyla yıkayın, böylece daha çabuk uykunuz açılır ve sahurda yeterli miktarda yemek yiyebilirsiniz. Sahurda susatacak özellikte olan, turşu, tuzlu peynir, baharatlı, yağlı tuzlu ağır yemeklerden kaçınmak doğru olacaktır. Proteinden zengin tuz miktarı az et, yumurta gibi daha uzun süre tok tutacak besinlerin tüketilmesi uygun olacaktır” diye konuştu.

YETERLİ SU TÜKETİN

İftar ve sahur arasında yeterli su tüketiminin tamamlanması gerektiğini anlatan Yorulmaz, gazlı içeceklerden kaçınılması gerektiğini, çok soğuk olmayan su, ayran, açık çay veya ıhlamurun tercih edilmesinin doğru olacağını söyledi.

RAMAZANDA ZARARLI ALIŞKANLIKLARDAN KURTULMAK MÜMKÜN

Zararlı alışkanlıklardan kurtulmak için Ramazan ayının bir fırsat olduğunu söyleyen Yorulmaz, "16-17 saat bu tür zararlı maddelerden uzak durmak, bu alışkanlıklardan kurtulmanın mümkün olduğunu gösterecektir. İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır. Aslında iftardan sonra kılınan teravih namazı bu açıdan faydalıdır” dedi.

EN SIK YAPILAN HATALAR

Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, ramazan ayında en sık yapılan hataları açıkladı. İşte o hatalar:

"İftarda hızlı yemek, kalabalık iftarlar sofralarında uzun süre oturmak, yemeği fazla kaçırmak, misafirlere daha fazla yemeleri için ısrar etmek, yağlı, kızartma, kavurma, fazla tuzlu ya da ağır yemekler yemek. Çok fazla yemek çeşidi yapmak, sucuk, salam gibi işlenmiş et ürünleri tüketmek. Şerbetli tatlılar yemek. İçecek olarak; gazlı, kolalı içecekler, ya da fazla çay, kahve tüketmek. İftarla birlikte sigara ile orucu açmak, oruçlu iken içilemeyen sigaraları iftardan sonra telafi etmeye çalışmak. İftardan sonra televizyon karşısında atıştırmak. Oruçlu geçirilmesi gereken zamanı uyuyarak geçirip, sahura kadar uyumamak."

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.