'Reklamı üç gazeteye ver, öbürü cırlasın'

'Reklamı üç gazeteye ver, öbürü cırlasın'

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın fezlekesindeki yasal dinleme kayıtları yandaş basına çekilen kıyaklarla dolu.

17 Aralık Büyük Rüşvet Operasyonu kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Adalet Bakanlığı’na gönderilen, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkındaki fezlekede yer alan yasal dinleme kayıtları, “yandaş basına reklam-ilan kıyaklarının” nasıl çekildiğini belgeliyor. Kamu kuruluşlarının başındaki üst düzey yetkililerden yandaş basına reklam, ilanla para yağdırmalarını isteyen Bayraktar, “Mecburuz bunlara bakmaya ya”, “Bunları kuvvetlendireceğiz ki havaya gitmesin”, “3 gazeteye ilan verelim, öbürleri cırlasın” gibi ifadeler kullanıyor. Yandaş basına kıyak isteyen Bayraktar, bir yandan da Doğan Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan’ın evinin bahçe duvarıyla birebir ilgileniyor. 


Cumhuriyet gazetesinden Aykut Küçükkaya'nın haberine göre, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın hedefindeki medya patronlarından Aydın Doğan’ın, Erdoğan’a yakın olan Üsküdar’daki eviyle ilgili Bayraktar, “Eğer bizim plana göre duvarı geri çekmediyse o zaman işimiz var yani” dediği tespit ediliyor. Bayraktar’ın Gezi sürecinde kamuoyunun ve basın örgütlerinin büyük tepkisini çeken NTV’nin patronu Ferit Şahenk’in Göltürkbükü’ndeki ruhsatsız ve imar durumu yasal olmayan oteliyle bizzat ilgilendiği de ortaya çıkıyor. Bu görüşmeler fezlekeye, “Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın nüfuzunu kullanarak üçüncü şahıslara yarar sağlaması” başlığa altına giriyor.

‘MECBURUZ BUNLARA BAKMAYA YA' 

Tarih: 20 Kasım 2011. Saat: 15.01

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’la Emlak Konut GYO Başkanı Murat Kurum konuşuyor…

Murat Kurum: Buyurun Bakanım.

Erdoğan Bayraktar: … geldi buraya şimdi burada Albayraklar senin sesini de duyuyorlar, bu Albayrak Medya Grubu şey Net TV ile bir de Yeni Şafak.

M.K.: Evet bakanım.

E.B.: Diyor ki işte şeyde onun diyor Emlak Konut’ta iş yapan bütün inşaatçılar diyor bize diyor hiçbir şey vermiyorlar diyor. Bize bize versinler biz öbürleri gibi böyle aç gözlü değiliz kanaatkârız diyorlar biz.

M.K.: Biz Emlak Konut olarak her ilanda kullanmaya çalışıyoruz bakanım, ben müteahhitlere de aynı şeyi göstermelerini hassasiyeti göstermelerini söyler bizzat söylerim.

E.B.: He sen şey yap bu sen bunlara bu Kanal 24’e hava durumu şeyi sponsoru sen mi yaptın.

M.K.: Evet bakanım biz ona öyle bi...

E.B.: Bunlara da başka bi şey yap bunlara da inşaat durumu şeyi yap bi şey yap bunlara da ufak bi şey yap ya, bunlar öyle bir şey değil yani iyi olur mecburuz bunlara da bakmaya ya…

M.K.: Tamam tamam bakanım.

E.B.: Hava durumu bunlara da başka bir çevreyle ilgili olabilir senin genel müdürünün şey mesela yeni şehir kuracaksın kamulaştırma yapacaksın havaalanıyla ilgili kamulaştırmayla ilgili onunla ilgili, biz de yapabiliriz bakanlık olarak bizim de o tip ufak tefek para buluruz, biz de yani burada İller Bankası’ndan olsun bizim imkânlarımız var da maksat onu paslaşarak işte.

M.K.: Tamam.

E.B.: Ben şimdi burada görüşüyorum arkadaşlarla şey yaparım.

M.K.: Tamam bakanım ben kendileriyle konuşurum irtibata geçer gerekli şeyi yaparız bakanım.

E.B.: Sağol Allah razı olsun.



‘BUNLARI KUVVETLENDİRECEĞİZ Kİ HAVAYA GİTMESİN' 

Tarih: 9 Ocak 2013. Saat: 09.52

Erdoğan Bayraktar ile Murat Kurum konuşuyor. Konu bu kez yandaş medyanın diğer kanadıyla ilgili…

Murat Kurum: Buyurun Bakanım.

Erdoğan Bayraktar: Şimdi biz Tevhit beyle beraberiz. Tevhit Karakaya.

M.K.: Evet.

E.B.: Bu 24, Star’ın Yönetim Kurulu Başkanı. E onlara biraz daha fazla destek vermemiz lazım Murat. Yani reklamlardan ilanlardan başka nasıl oluyorsa ha biraz daha şey kuvvetlendirmemiz lazım onları, ben şimdi onu başka bizim arkadaşlara da söyleyeceğim, yani diğer bizim bakanlıktan da olsun, tapudan, İller Bankası’ndan hatta Emlak Pazarlama’yla da konuş da Hüseyin’le de o da ufak tefek bir şey yapsın, o da şimdi güçlendi eskisi gibi değil yani var parası marası yani.

M.K.: Tamam bakanım biz bütün ilanlarımızı kullanıyoruz ama yine şey yaparız.

E.B.: İlan ya ama ama rutin ama herkese ne veriyorsan buraya da onu veriyorsun. Burayı biraz pozitif bir duruma gitmemiz lazım.

M.K.: Tamam bakanım.

E.B.: Burayı biraz kuvvetli çünkü burayı kuvvetlendir, bunlar da şimdi onlar da bize şey bakmıyorlar farklı.

M.K.: Evet.

E.B.: Onlar da mesela diyelim ki bir başka bir Devlet Demiryolu Genel Müdürü nasıl bakıyorsa bize de öyle bakıyor veyahut da bilmem A bakanına Binali’ye nasıl bakıyorsa bize de öyle bakıyor hatta Binali kuvvetli olduğu için.

M.K.: Ona daha.

E.B.: Ya hani adam güçlü adam bizim gibi değil biz biraz zayıfız yani onlar şahin durumuna geldiler biz henüz daha güvercin bile olamadık, kırlangıç durumundayız şu anda.

M.K.: Ben bakanım ilave şey yaparım, Bakanım bir yaptık yine yaparım. Bakanım şimdi yine çağırırız bakanım.

E.B.: Ha sen onlar… orda mesela belki şeyle Tevhit Bey’le de görüşsen iyi olur da Tevhit Bey’in bir şeyiyle biz Tevhit Bey’le görüştük onun için sizle görüşüyorum deyip orda baştaki işte Mustafa Bey olsun ondan Yusuf Ziya Cömert olsun Ocak Tan olsun Murat Çiçek olsun o üstteki tepedeki adamlarınla da görüşebilirsin, onlarla bir yakınlaşma kurmakta fayda var iyi olur yani.

M.K.: Tamam tamam.

E.B.: Her bakımdan faydası olur.

M.K.: Tamam tamam bakanım ben görüşeceğim, gereğini yaparım.

E.B.: Tabii ya adam veriyor diyelim ki reklama bu bizim müteahhit firmalar veriyo 70 lira da 80 lira buraya versin biraz daha fazla yani buraya diyor havaya havaya gidecek tabii baştan biraz bunları kuvvetlendireceğiz ki sonradan havaya gitmesin. Hürriyet Hürriyet zaten kuvvetli diyor ben Hürriyet en fayda görüyorum kardeşim kısa vadeli düşünmemek lazım.

M.K.: Evet.

E.B.: Daha kuvvetli bizim gazetenin de tirajını arttırmanın yolu bu kuvvetli cafcaflanacak gazeteler ki şey yapsın onu biraz daha dikkat etmemiz lazım, yani sıkıntılı yani önümüzdeki süreç. Daha sıkıntılı geçecek iyi gün yok yani.

M.K.: Tamam bakanım ben ben şey yaparım Bakanım, ilave proje kentsel dönüşüm veya başka.

E.B.: Mesela onu biz bütün gazetelere yapmayalım da 3 tane gazetede yapalım, öbürü cırlasın. Desin ki bize ver deyince arkasından verirken herkese ona da verelim yani biraz uyanık olmak lazım bu işlerle ilgili biraz yani.

M.K.: Tamam bakanım ben onları konuşurum.



‘BİZİM İSTEDİĞİMİZ GİBİ HABER YAPMIYOR YİNE' 

Tarih: 25 Haziran 2013. Saat: 22.02

Bu kez Erdoğan Bayraktar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Danışmanı Sadık Soylu’yla görüşüyor. Konu basın…

Erdoğan Bayraktar: Sadık.

Sadık Soylu: Buyurun efendim.

E.B.: Bu Çamoğlu’yla görüşmen oldu mu hiç temasın oldu mi hiç.

S.S.: Yani böyle yakın görüşmem olmadı efendim ama ben merhabalaşıyorum sadece.

E.B..: O senin bilmediğini biliyor bu olayı da sen yine bilmiyormuş gibi davran ama.

S.S.: Anladım efendim.

E.B.: Şeyi söyle eğer de ona ne yapıyorsun sen bu gezeteyi mazeteyi falan filan eğer satarsan de bir organizasyon yaparız de böyle taşıma suyla değirmen dönmez, o zaman da ona böyle Ömer’ler olmaz da yani, Nurettin belki olabilir veya başka veya Osman Diyadin yaptığın gibi onu da Osman Diyadin kanadından yine o çalışır orada kendisi de kalır orada yine Çamoğlu.

S.S.: Anladım efendim.

E.B.: O şekilde bir organizasyon yapabiliriz yani onunla sen istersen öyle bir görüş, yani böyle eğer sen de bunu .. kal içinde de paranı o şekilde biz şey yap canlandıralım orayı ben de sen istersen bakanlara konuşurum de.

S.S.: Anladım efendim.

E.B.: Sen bir konuş onunla çünkü bizim istediğimiz gibi haber yapmıyor yine.

S.S.: Yapmaz efendim ya.

E.B. Tam istediğimiz gibi yapmıyor yani öyle arada marada ufak tefek gösteriyor şeyi daha çok destekliyor nedir o Koray Aydın’ı …. Özağı ve şeyi bir kişi daha var Volkan Canalioğlu’nu...


AYDIN DOĞAN'IN BAHÇE DUVARI KAYITTA 

Tarih: 26 Haziran 2013. Saat: 19.44…

Bakan Bayraktar, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Ayyıldız’la görüşüyor. Yandaş basının reklam ve ilan işlerine yakın ilgi gösterdiği anlaşılan Bakan Erdoğan Bayraktar’ın, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın hedefinde olan Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan’ın evinin bahçesindeki duvar için epey bir mesai harcadığı göze çarpıyor.

Ahmet Ayyıldız: Alo.

Erdoğan Bayraktar: Ahmet hayırlı günler.

A.A.: Hayırlı günler Sayın Bakanım buyurun.

E.B.: Şimdi bu Burhaniye’de biz bir cami yaptık Hz. Ali Camisi biliyorsun.

A.A.: Evet…

E.B.: Bu Anadolu Yakası’na girerken köprüden.

A.A.: Evet.

E.B.: Orada da bir tane şeyin duvarı vardı bu Aydın Doğan’ın yaptığı duvar vardı biliyorsun o duvarı geri çektirmek için bizim Osman İyimaya bir plan yaptı, Üsküdar Belediyesi de duvarı geri çektirecekti onu şimdi bir taraftan 5,74 çekmiş bir taraftan 2,82 çekmiş duvarı geriye, o planlar sende acaba ne kadar çekmesi lazımdı o planlara göre ya.

A.A.: Ona bir bakayım ona plana göre çekmesi gereken mesafeye de bakayım, yerinde de bir baktıralım ney çekildi.

E.B.: Yerinde baktırma yerinde baktı artık şey baktı Murat baktı.

A.A.: Ha baktılar mı?

E.B.: Murat baktı Murat’la konuş. O işin mukayesesini yap.

A.A.: Tamam.

E.B.: Eğer bizim plana göre çekmediyse o zaman işimiz var yani.

A.A.: Onu ona göre de uyarırız yeniden olmazsa yazarız şey yaparız işlem yaparız eğer çekmediyse.

E.B.: Öyle olacak.

A.A.: Tamam onu bir kontrol edelim Sayın Bakanım.

E.B.: Bir bak da yarın bana bir haber ver.

A.A.: Tamam tamam bendeki ölçüye de bakayım.

E.B.: Haydi selamlar…



FERİT ŞAHENK'İN OTELİ TAPEYE GİRDİ

Tarih: 25 Temmuz 2013. Saat: 13.35.

Özellikle Gezi Parkı sürecinde yaptığı, yapmadığı haberler nedeniyle sert eleştiriler yöneltilen NTV’nin de patronu olan Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in oteli de Erdoğan Bayraktar’ın tapelerine girmiş. Konuşma Bakan Bayraktar ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman arasında geçiyor.

Mehmet Ali Kahraman: Bakanım buyurun.

Erdoğan Bayraktar: Mehmet Ali sen yerinde misin.

M.A.K.: Yerimdeyim bakanım şimdi geleceğiz sizin o tarafa.

E.B.: He şimdi bu Göltürkbükü’nde Ferit Şahenk’in bir otele vardı, sağlık merkezi sağlık merkezi.

M.A.K.: Evet evet evet efendim.

E.B.: Bu onu sen de değil mi onun işi.

M.A.K.: Tabiatla beraber bizde bakanım ikimizde.

E.B.: Ha iyi yani orda imar … emsalini artırmadan kıyı kenar şeridinden dolayı sende öbürü sit olduğu için orda öyle mi.

M.A.K.: Evet evet bakanım.

E.B.: Orada şimdi herhalde emsali artırmadan mevcut yaptıkları yapı kurtarmıyor.

M.A.K.: Evet bakanım evet kurtarmıyor.

E.B.: O yani kurtarmıyor eski gene ruhsatsız olduğu için tabii o eskiye dayandırarak ruhsat olmuyor.

M.K.: Evet.

E.B.: Her halükârda yeni imar planı yapmak lazım oraya.

M.A.K.: Yeni imar planı yaparsa da bu defa kıyıdan 50 metre çekmesi gerekecek bakanım, onlar 20 metre mesafedeydi galiba öyle bir sıkıntısı var.

E.B.: He

M.A.K.: Otelin evet.

E.B.: Onu sen o zaman gelirken bir notunu getir de.

M.A.K.: Tamam getirin bakanım.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.