Rekora Koşan Doların Ateşi Nasıl Söner?

Rekora Koşan Doların Ateşi Nasıl Söner?

Okan Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Dr. Zeynep Ökten’e göre, Merkez Bankası’nın kur riski için devreye sokmayı planladığı vadeli kur piyasası doların ateşini söndürebilir.

“Dolar rekora koşuyor. Gelişmekte olan ülkeler arasında TL negatif ayrışıyor. Peki yıl sonunda Dolar/TL ne olacak, dolar hangi yönde hareket edecek?” sorularına yönelik değerlendirmelerde bulunan Okan Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Dr. Zeynep Ökten, Dolar’ın TL karşısında tarihi bir rekora doğru ilerlediğini söyledi.

Söz konusu artışın sebepleri arasında ulusal ve uluslararası ekonomilerde açıklanan veri ve beklentilerdeki değişimleri gösteren Ökten, “Gelişmekte olan ülkeler arasında TL’nin negatif ayrışmasının sebebi, enflasyonun, cari açığın, işsizlik verilerin ve jeopolitik risklerin yüksekliğidir. Küresel anlamda yatırımcıların risk alma iştahlarının düşüşü ve ABD’de düşük enflasyon ve yüksek faiz beklentisi de Dolar’ın seyrini yukarıya doğru çekmektedir” şeklinde konuştu.

-Dolar’a Olan Talep Yıl Sonuna Doğru Artacak-

Ökten açıklamalarında, beklentilerin döviz kuru üzerindeki etkisinin de ihmal edilmemesi gerektiğine de dikkat çekerken, şunları söyledi:

“TCMB’nin yaptığı Dolar/TL tahmin anketlerinde Dolar kurunun yıl sonu itibariyle 3.86 olması bekleniyor, bir önceki tahmin anketinde ise bu beklenti 3.72 idi. Döviz kuru tahmin anketinin seyrinin de artış yönünde olması Dolar talebinin artacağını ve yükselme eğiliminin süreceğini göstermektedir.

Öte yandan Türkiye-Rusya ilişkisinin normalleşmesi, Suriye’de siyasallaşma çabaları ve TCMB tarafından açıklanan işleyen bir vadeli kur piyasasın açılacak olması sayesinde kurlardaki oynaklığın azalacağı ihtimali Dolar’ın yönünü tersine çevirebilir.”

-Merkez Bankası’ndan Kur Riski İçin Yeni Araç-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erkan Kilimci ise yaptığı açıklamada, reel sektörün kur riskinin yönetilmesi amacıyla bankanın ileriki günlerde yeni bir ürünü uygulamaya koyacağını belirtmişti. Kilimci, "Döviz kuru riski koruması sağlayacak Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerine başlamayı planlıyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.