Reuters'tan gündemi sarsan iddia: Şahap Kavcıoğlu da görevden alınacak

Reuters'tan gündemi sarsan iddia: Şahap Kavcıoğlu da görevden alınacak

Reuters, Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun görevden alınacağını iddia etti.

Reuters, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sadece yedi ay önce göreve getirdiği Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’na güvenini kaybetme aşamasına geldiğini, son haftalarda iletişiminin de belirgin şekilde azaldığını söyledi.

Reuters’a bilgi veren üç kaynaktan ikisi daha erken sürede daha düşük enflasyon ve daha düşük faiz politikası uygulanabileceğinin Erdoğan’a geçmişte söylendiğini, ancak gerçekleşmenin eylül itibarıyla buna yakın bile olmadığına dikkat çektiler.

Bu haberle dolar/TL, 8,97 ile rekor tazeledi.

 

GÖREVİNE SON VERİLECEK Mİ?

 

Reuters kendisine bilgi veren kaynaklardan oluşan memnuniyetsizliğin Erdoğan’ın Kavcıoğlu’nun görevine son verme ile sonuçlanıp sonuçlanmayacağı hakkında fikir sahibi olamadı.

Konunun hassasiyeti nedeniyle ismini vermek istemeyen kaynaklara göre, Erdoğan daha önce beklediği faiz indirimlerinin geçtiğimiz aya kadar yapılamamış olmasından hayal kırıklığı yaşadı.

 

SARAY'DAN YALANLAMA


Kavcıoğlu'nun Cumhurbaşkanının güvenine hala sahip olup olmadığı soruna haberin yazıldığı sırada Cumhurbaşkanlığı'ndan yanıt verilmedi.

Haberin ardından İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter’dan yaptığı paylaşımda Reuers’ın haberini yalanladı ve “Büyük kuruluşların bile bu tür yalanları yayması endişe verici” dedi.

 

ERDOĞAN 3 BAŞKANI GÖREVDEN ALMIŞTI


Erdoğan geçtiğimiz 2.5 yılda çoğunlukla faiz politikalarında yaşanan görüş ayrılığını neden göstererek üç merkez bankası başkanını aniden görevden aldı. Bu dönemde TCMB'nin kredibilitesi ve para politikası öngörülebilirliği de ciddi anlamda azaldı.

Analistler TCMB son faiz indiriminin, kendini faiz düşmanı olarak da tanımlayan Erdoğan'ın TCMB üzerindeki etkisini de kanıtladığını belirtiyor. Yükselen enflasyona rağmen Erdoğan uzun süredir yatırımların önünü açmak, daha çok istihdam yaratmak için düşük faiz istediğini söylüyor. TL ise buna tepki olarak değer kaybediyor.

 

AKŞENER'E GÖRE "HARCAYACAK"


Son faiz indirimi kararının beklenen etkiyi yapmamasının ardından TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun görevden alınıp alınmayacağı piyasada daha yakından izlenirken, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener dün Erdoğan'ın TCMB başkanını yakın zamanda "harcayacağını" söyledi.

Akşener TL'deki değer kaybının gerçek sorumlusunun Erdoğan olduğunu, ancak kendisini "temize çıkarmak" için yine de TCMB başkanını görevden alacağını söyledi.

Cumhurbaşkanlığına yakın iki kaynak Kavcıoğlu'nun enflasyonu düşürmekte son aylarda başarısız olduğuna ve Cumhurbaşkanın başkan ile önceki konuşmalarında söylenenlerin gerçeklememiş olduğuna dikkat çektiler ve bunun bir "kırılma noktası" olduğunu da söylediler.

"Cumhurbaşkanı'nın TCMB başkanına olan güveni sarsıldı" diyen konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, TCMB'den beklenin "hızlı faiz indirimleri" olmasına karşın "aylarca" bir önceki Başkan Naci Ağbal tarafından belirlenen %19 olan faizlerin sabit tutulduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

"Erdoğan ve Cumhurbaşkanlığı net olarak söyleyeyim halen faizlerin yüksekliği ve uygulamalar nedeniyle Kavcıoğlu ve TCMB'nin uygulamalarından memnun değil."

Kavcıoğlu'nun Cumhurbaşkanının güvenine hala sahip olup olmadığı sorusuna TCMB yanıt vermedi.

Diğer iki kaynak da süreçteki memnuniyetsizliği teyit ederken, bunun dördüncü bir başkan değişimiyle sonuçlanma riski olduğuna da dikkat çektiler. Böyle bir değişim son 12 ayda TCMB'nin üç farklı başkan görmesi anlamına gelirken piyasalarda volatiliteye de neden olabilir.

İkinci bir kaynak Kavcıoğlu'nun artık Cumhurbaşkanı ile "sağlıklı bir iletişimi" kalmadığını söyledi ve "Bir görevden alma olur mu? Bunu sadece Erdoğan bilir elbette. Ama üç merkez bankası başkanı görevden alındıktan sonra yeni bir merkez bankası başkanı daha görevden alınırsa bu sefer eleştirinin en yukarı yönelmesi de mümkün" dedi.

 

 

Siyasetcafe.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.