Ruanda Katliamı Netflix'de: "Black Earth Rising"

Ruanda Katliamı Netflix'de: "Black Earth Rising"

Yakın tarihteki en büyük soykırımlardan biri olan Ruanda Soykırımı Netflix’de dizi oldu

1994 yılında Ruanda’da olan 800 bin kişinin ölümü ile sonuçlanarak tarih arşivlerinde en büyük soykırımlardan biri olarak yerini alan Ruanda Soykırımı Netflix dizilerinden birine konu oldu. Soykırımı Afrika’nın gözünden anlatacak olan dizinin ismine "Black Earth Rising" (Siyah Dünya Yükseliyor) verildi.

ruanda-soykirim.jpg

Tüm dünyaya internet üzerinden paralı yayın yapan Netflix’in tüm dünya ile paylaşacağı dizide ; olayları Kate Ashby’nin gözünden (soykırımdan kurtarılan uluslararası bir kadın avukat tarafından evlat edilen kız çocuğu) 8 bölümlük bir dizi halinde anlatılacak. Dizi Ruanda, Kongo,Fransa ve İngiltere’de geçiyor.

ruanda7.jpg

"Black Earth Rising" (Siyah Dünya Yükseliyor) Konusu:

Üvey annesi Eve'in Afrikalı bir milis liderle ilgili bir davayı üstlenmesi üzerine gelişen olaylar üzerinden, uluslararası hukuk, neo sömürgecilik, Fransa'nın iki tarafı birden idare etmesi, soykırımın Ruanda'da bugünkü yansımaları, Amerika'nın ekonomik çıkarları sorgulanıyor.

ruanda-8.jpg

Netflix ve BBC 2 televizyonunun ortak yapımı Black Earth Rising, Eylül-Ekim aylarında İngiltere'de yayımlanmıştı şimdilerde ise tüm dünya ile paylaşılmaya hazırlanılıyor.

 

ruanda-soykirimi_3.png

RUANDA SOYKIRIMI

Olaylar 1994 yılında dönemin devle başkanı Habyarimana'nın uçağının düşmesi ile başladı. Hutular uçağın düşmesinden Tutsileri sorumlu tutarak soykırıma başladı. Ülkede geniş çaplı başlayan aramalar birer cadı avına dönüştü ve Hutular ellerinde palalarla çocuk, yaşlı, kadın, erkek demeden tüm Tutsileri kesip biçtiler. 800 binden fazla Tutsi hayatını kaybetti ve soykırım tam tamına 100 gün sürdü.

 

ruanda-soykirimi_8.png

Soykırımı başlatan isimlerden biri olduğu belirtilen Bagosora'nın 2005'te bir mahkemeye verdiği ifadede bu silahların banka tarafından temin edildiğini itiraf ettiği ve silahların temininde dönemin Güney Afrika Başbakan sekreteri Petrus Willem Ehlers'un rol oynadığı kaydedildi.

 

ruanda-soykirimi2.jpg

Fransa, soykırımı gerçekleştiren Hutu hükümetini uzun süre destekledi ve başta kendi ülkesi olmak üzere tüm dünyada eleştiri oklarından nasibini aldı.

ruanda-soykirimi4.jpg

Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand, Le Figaro gazetesine 1998'de verdiği röportajda, "O ülkelerde bir soykırım yaşanması o kadar da önemli bir şey değil" demişti.

 

ruanda-soykirimi6.jpg

Ruanda soykırımına ait Fransa’daki tarih arşivlerine 'devlet sırrı' yasağı konuldu ve uzun süre kalkmadı. Sonraki yıllarda yasağın kalkmasına rağmen Mitterrand tarafından ikinci bir yasağın konulduğu ve bu nedenle arşivlere erişilemediği belirtiliyor.

 

ruanda-soykirimi5.jpg

2017’nin Eylül’ünde bir araştırmacı konu ile ilgili araştırmalar yapmak için arşivlere erişim talep etti fakat talebi reddedildi.

 

siyasetcafe.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.