Rusya Türkiye'den gelen 370 ton mandalinayı neden istemedi?

Rusya Türkiye'den gelen 370 ton mandalinayı neden istemedi?

Türkiye'den Rusya'ya giden 370 ton mandalina geri çevrildi.

Türkiye'den gelen tarım ürünleri, Rusya'da sağlık denetimlerine takılmaya devam ediyor. Son olarak iki gün içinde Türkiye’den 16 parti halinde gönderilen toplam 370 ton mandalina, Rus tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor tarafından, "içinde tehlikeli tarım haşeresinin tespit edilmesi nedeniyle" Rusya’ya sokulmadı.

Son yıllarda hem Türkiye ve Rusya'da denetimlerin arttığı açıklanmasına ve Rusya'dan sık sık giden heyetlerle "üretim yerlerinde denetim" yapılmasına rağmen tarım zararlısı bulunan ürünlerin miktarının artmaya devam etmesi dikkati çekiyor.

turkrus.com’un haberine göre; ajanslar, geçen yıl Türkiye’den gelen meyve ve sebzelerde toplam 1495 kez Rusya’nın karantina listesinde olan zararlılar tespit edildiğini, tarım zararlısı içeren 30 bin tonun üzerinde ürünün Rusya’ya alınmadığını duyurdu.

Diğer yandan, Rusya'nın gümrüklerine gelen ve denetimden geçmeyen ürünleri çıkış noktası olan ülkeye iade ettiği, bu durumda tarım zararlısı olduğu için geri çevrilipi Türkiye'ye yollanan ürünlerin akibetinin ne olduğu da hararetli bir tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Rusya’da sektörel yayınlardan FruitNews’in haberine göre Dmitri Vasin, “Türkiye belli bir dönemde Rusya pazarının en önemli tedarikçisi oldu. Ama belli bir noktadan sonra pazardaki yerini kaybetti. Türk ihracatçılar geri dönene kadar pazardaki boşluk dolduruldu. Şu anda Türk tarafı yeniden eksi yerini alabilmek için benim şahsi görüşüme göre her zaman doğru olmayan yollarla çabalıyor” diyerek Türk tarafında eleştiri yöneltti.

“AÇIK VE NET” ELEŞTİRİ GETİREN İLK RUS YETKİLİ

 

Dmitri Vasin son dönemde Rus gümrüklerimde Türk yaş sebze ve meyve ürünlerinin sık sık tarım zararlıları taşıdığı gerekçesiyle geri çevrilmesi sonrası “açık ve net” eleştiri getiren ilk Rus yetkili oldu.

Vasin eleştiri ve uyarılarını sürdürürken, verilen devlet sertifikalarının her zaman Türk ürünlerinin kalitesini garanti etmediğini savundu.

Rus yetkili, bu nedenle Türk ürünlerinde son dönemde sık sık tarım zararlısı sorunu yaşandığını belirtti.

Dmitri Vasin, “Türkiye ile çalışmak isteyen Rus ithalatçılara, Türkiye’den sebze ve meyve ithal etmenin, detaylı ve oldukça uzun bir araştırma-analiz dönemi gerektirdiğini göz önünde bulundurmalarını” istedi.

Denetim sorunları devam ederken, Türk yaş meyve sebze sektörü temsilcileri Rusya pazarında tekrar liderliğe yükselebilmek amacıyla Moskova’da 23-27 Eylül 2019 tarihleri arasında düzenlenen Worldfood Moscow 2019 Fuarı’na 15 firma ile katılmıştı. Türk yaş meyve sektörünün, Rusya’ya 2014 yılında 938 milyon dolar ihracat yaptığını ve Rusya’nın ithalatında birinci ülke konumunda olduğunu belirten Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, 2018 yılı sonunda ihracat rakamlarımızın 2014 yılının yüzde 70’ine gelebildiğini hedeflerinin Rusya pazarında 2014 rakamlarına ulaşmak olduğunu söylemişti.

Rusya Federasyonu’nun; domates, mandalina, limon, taze üzüm, nar, şeftali başta olmak üzere Türkiye’nin en önemli ihraç pazarı olduğunun altını çizen Uçak şu mesajları vermişti:

“Türkiye’den 33 gıda firması Rusya’da ülkemiz ürünlerini başarıyla tanıttı. Rusya ile Türkiye arasında siyasi ilişkilerde son birkaç yılda yaşanan pozitif gelişmelerin, iki ülke arasındaki ticareti canlandırması için çaba gösteriyoruz. 2014 sonrasında İran, Çin, Mısır, Fas, Azerbaycan, Ekvator gibi ülkelere kaptırdığımız pazarı geri almak için etkin bir tanıtım yaptık. Özelikle İran ve Azerbaycan gibi ülkeler coğrafi yakınlığın da katkısı ve giderek artan ürün kaliteleri ile Rus pazarında öne çıkmaya başladılar. Biz 2015 ve öncesinde Rusya’ya girişte sahip olduğumuz “Yeşil Hat” avantajımızı son yıllarda İran gibi rakiplerimize kaptırdık. Rus pazarını tekrar geri kazanmak için Devletimizin ilgili tüm kurum ve kuruluşların seferber olmasını bekliyoruz.”

 

Siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.