Rüzgar tersine mi dönecek?

Rüzgar tersine mi dönecek?

Merkez Bankası’nın faiz indirimi sonrası doların ineceği seviyeler ekonomi çevreleri tarafından fazlasıyla takip edilmeye başlandı. Ekonomistler jeopolitik havanın tersine esmesi durumunda dolar kurunun 3 liraya düşebileceğini söylüyor.

Dolar kurunu en çok etkileyecek gelişme ABD’nin S-400 konusunda Türkiye’ye uygulamayı düşündüğü yaptırımlar olmuştu.

Türkiye bu havayı hem dünya kamuoyundan hem de piyasalar üzerinden dağıtmayı başardı. Yurt içinde enflasyon verilerinin düşmesi ve ekonomik büyüme göstergelerinin de beklenenden iyimser gelmesi dolar/tl konusunda aşağı yönlü baskıya devam ettirdi.

 

FAİZLERİN DÜŞMESİ TL HAKİMİYETİNİ ARTTIRDI

Son olarak merkez bankasının FED faiz kararını beklemeden ve tedirginlik yaşamadan politika faizini 250 baz puan düşürmesi TL hakimiyetini arttırdı.



ABD ile yaşanan güvenli bölge kriz senaryoları hükümetin kararlı duruşu ile tutmayınca dolarda rüzgar ters yöne esmeye başladı. Merkez kararına düşüşle tepki vermesinin ardından dolarda kısa vadede yükseliş beklenmemesi gerektiğini birçok ekonomist dile getirdi.
 


ABD Başkanı Trump’ın Powell’ı faiz indirimi konusunda ikna edememiş olması piyasalarda tedirginlik oluşturdu. Diğer yandan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ABD ile 100 milyar dolar ticaret hedefi dolar üzerinde oluşan baskıyı iyice artırdı.  

 

 

Yurt dışında yaşanan bu gelişmelerin ardından yurt içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Büyükşehir Belediye Başkanları ve Türkiye ittifakı söylemleri ülke içerisinde pozitif bir hava oluşturdu. Cari verilerde cari fazlanın Berat Albayrak’ın 2019 yıl sonu hedeflerine ulaşacağı işaretleri vermesi yine ekonomi çevrelerinde önemli gelişme oldu.

 

DOLAR 4 TL SEVİYESİNE KADAR İNEBİLİR

Ekonomistler dolar kurunun yıl sonuna kadar 4 lira seviyesine kadar düşebileceği konusunda bazı yorumlar yaparken FED faiz kararının bu süreci etkileyecek unsurlardan birisi olacağı konusunda yorumlarda bulundu.

 

siyasetcafe.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum