Saadet Partisi’nde Binali Yıldırım krizi!

Saadet Partisi’nde Binali Yıldırım krizi!

Yenilenecek İstanbul seçimlerinde yeniden aday gösteren Saadet Parti’sinde Binali Yıldırım krizi çıktı.

Yenilenecek İstanbul seçimlerinde DSP adayını çekerek herhangi bir adaya destek vermeyeceklerini belirtilirken TKP ise CHP adayına destek vereceklerini açıklamıştı.

BTP de adayını çekerek herhangi bir adaya ise destek açıklaması yapmadı. Bunların arasında ise en çok Saadet Partisi’nin tavrı merak ediliyordu. Saadet Partisi seçime yine adayıyla girme kararı alınca Milli Görüş tabanı ikiye bölündü. Erbakan döneminde partide uzun yıllar görev yapmış kişiler AK Parti adayı Binali Yıldırım’a destek vereceklerini açıkladı.

Saadet Partisinde her geçe gün Binali Yıldırım krizi yaşanmayua devam ediyor. Keza seçime katılan SP adayının kazanma ihtimali sıfırken bunun CHP’ye yarayacağı görüşünde olan Saadet Partili bazı gruplar buna karşı çıkarak oylarını Binali Yıldırım’a vereceklerini açıklamaya başladı.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi bugün anket firmalarından edindiği verileri köşesine taşıdı. Selvi ‘Sahadan ilginç veriler geliyor’ dediği yazısında SP’nin oylarının kendi adayına nazaran yarı yarıya kadar düştüğünü belirtti.

Selvi, konu ile ilgili bölümünde şunları yazdı:

Bu arada Ramazan Bayramı’nın ardından anket firmaları sokağa çıkmaya başladı. Sahadan ilginç veriler geliyor.

1- İstanbul seçmeni 31 Mart’taki yerinde duruyor mu?

Aldığım yanıt durmadığı yönünde. Blok halinde kaymalar yok ama değişiklikler var. 31 Mart’ta Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasındaki farkın 13 bin 709 olduğu dikkate alınırsa, küçük değişiklikler büyük sonuçlara gebe. AK Parti’nin seçim sonuçlarına itiraz etmesi ve YSK’nın iptal kararı, İstanbul seçmeni üzerinde etkili olmuş. YSK kararının İmamoğlu lehine bir mağduriyet algısı oluşturduğu ve iptal kararına gösterilen tepkiyle ilk başlarda yükseldiği tespit edildi. Süreç ilerledikçe tepkilerin azaldığı ve “Çaldılar” söylemi ile yükselişin kısmen gerilediği belirlendi. Ancak 31 Mart seçimlerinde AK Parti ya da CHP’ye oy verdiğini söyleyenlerin içinde küçük bir kesim, 23 Haziran’da rakip adaya oy vereceğini ifade ediyor. Bu konuda elimde oranlar da var ama sadece bir araştırmayı değil, birkaç araştırmanın künyesini vermek suretiyle paylaşmayı daha doğru buluyorum. Demem o ki, seçmen 31 Mart’ta durduğu yerde durmuyor. YSK’nın iptal kararı, seçmen eğilimi üzerinde etkili olmuş.

2- 24 Haziran seçimlerinde oy kullanan ancak 31 Mart seçimlerinde sandığa gitmeyen yüzde 4’lük bir kesim tespit edilmişti.

430 bin seçmene denk gelen bu kesimin yüzde 70’ini kırgın AK Partililer ve muhafazakâr Kürtler oluşturuyordu. AK Parti ve CHP’nin seçim stratejisini sandığa gitmeyen seçmenler üzerine kurmasının etkili olduğu gözleniyor. Yapılan ilk araştırmalar da yüzde 4’lük kesimin yüzde 80-90’ının 23 Haziran’da sandığa gideceğini gösteriyor. Ama ilginç bir denklem ortaya çıkıyor. Üç oydan ikisi Binali Yıldırım’ı, üçte biri ise Ekrem İmamoğlu’nu tercih ediyor.

3- 31 Mart seçimlerinde Saadet Partisi 103 bin 300 oyla yüzde 1.21’lik bir oranı yakalamıştı.

SP bu seçime de giriyor ancak oy oranı yarı yarıya gerilemiş durumda. Saadet Partisi’nin oylarının yönü seçim sonucunu belirlemede etkili olacak.

İstanbul seçimleri Türkiye seçimlerinin önüne geçti. Belli ki 23 Haziran, İstanbul seçimlerini aşan sonuçlara gebe.”

SAADET PARTİSİ'NDE BİNALİ YILDIRIM KRİZİ

23 Haziran İstanbul seçiminden önce bir kısım Milli Görüşçüler, oylarını AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım’a vereceklerini sosyal medya üzerinden ilan etti. 

Yenilenecek İstanbul seçim kararı sonrası Milli Görüş’ün büyük bir kısmı da AK Parti’ye oy vereceğini ilan etti. Seçimde hiçbir iddiası olmayan Saadet Partisi’nin bir kısmı kendi adaylarını destekleme kararı alırken, Milli Görüş’ün önemli isimlerinden Necmettin Aydın, Ahmet Bilge, Suat Pamukçu, Mehmet Bozgeyik, Musa Okçu, Ahmet Feyzi İnceöz gibi Necmettin Erbakan ile uzun süre siyaset yapmış Milli Görüş’ün ileri gelen isimleri, AK Parti’ye olan desteklerini açıkladı.

“OYLARIMIZI BİNALİ YILDIRIM’A VERMEYİ KARAR VERDİK”

Buna Saadet Partili bir grup da eklendi. AK Parti’nin İBB adayı Binali Yıldırım’a destek vereceğini ilan eden Saadet Partililer, sosyal medyadan kararlarını duyurdu.

 “Saadet Partili Duyuru Sayfası” isimli sosyal medya hesabı, 23 Haziran seçimlerinde AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım’ı destekleyeceklerini ilan etti. Grup kararını facebook sosyal medya hesabından, “Biz Saadet Partililer olarak, 23 Haziran 2019 İstanbul büyükşehir belediyesi seçimlerinde oylarımızı AK Parti adayı Binali Yıldırım’a vermeye karar verdik.” ifadeleriyle duyurdu.

SAADET PARTİ’NİN GAZETESİ TEPKİ GÖSTERDİ

Saadet Partisi’nin gazetesi Milli Gazete internet sitesinden, 23 Haziran’da İstanbul seçimlerinde oylarını AK Parti’ye vereceğini ilan eden Milli Görüşçülere sert tepki gösterdi. Durumu, “Kara propaganda” olarak niteleyen gazete, yazılanların asılsız bilgi olduğunu savundu.

Siyasetcafe.com 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.